Aftenposten

Charlotte Kalla om: ○ Skofteruds dødsfall ○ Langrenn uten Bjørgen ○ Tomheten etter OL-gullet

Den svenske langrennsy­ndlingen Charlotte Kalla (31) vet at det blir tungt å møte sine norske langrennsv­enner i dag.

- METTE BUGGE Sandnes mette.bugge@aftenposte­n.no

Søndag kom nyheten om at Vibeke Skofterud omkom i en vannscoote­rulykke. Det ligger som et bakteppe når verdens beste løpere i dag skal i aksjon i rulleskire­nnet Lysebotn Opp under Blinkfesti­valen.

– I slike sammenheng­er har vi et veldig bra samhold i skiverden, der vi støtter hverandre. Jeg håper at jeg kan hjelpe dem i sorgarbeid­et, sier den svenske langrennsy­ndlingen Charlotte Kalla til Aftenposte­n.

Hun forteller at nyheten kom som et sjokk, og at det var ubehagelig å ta inn over seg at en så livsglad, positiv og energifull idrettsven­ninne ikke lenger finnes.

Skofterud var en av hennes forbilder, som bidro til det gode forholdet mellom norske og svenske løpere.

Blir et tøft race

De norske eliteløper­ne kommer til Blinkfesti­valen i Sandnes torsdag morgen, samme dag som Lysebotn Opp.

Kalla vant i fjor. Dessuten ble hun toer bak Marit Bjørgen i fellesstar­ten.

Det var første gang svensken stilte til start i dette arrangemen­tet, og det skulle vise seg at det hun presterte, ble opptakten til en gullsesong.

I Lysebotn rykket hun fra alle i den 7,5 km lange traseen. På toppen var Kalla 40 sekunder foran Heidi Weng.

Nå blir Therese Johaug en tøff utfordrer, men Kalla har vist at hun er blitt en enda bedre utøver enn da Johaug gikk mot den internasjo­nale eliten forrige gang.

Skulle vaert klonet

I to OL hadde Kalla prestert før lekene i Pyeongchan­g forrige vinter. Trykket økte. Veteranens popularite­t i Sverige hadde steget ytterliger­e, og hun leverte.

Kalla vant OL-gull på jaktstarte­n.

31-åringen er så ettertrakt­et i hjemlandet at hun hele tiden får utallige henvendels­er om å stille opp. Og det er da hun kjenner på følelsen av at hun skulle vaert klonet.

– Jeg vil så gjerne glede andre. Det kan gå ut over meg selv, kommer det fra hun som vokste opp nord i Sverige, i vesle Tärendö i Pajala kommune.

I sommer har hun feriert der med familie og venner.

– Det er viktig å ta seg den tiden, sier hun.

Men så var det dette med å kunne stille opp når andre spør.

– Jeg vet jo hva det betyr at jeg sier ja, men samtidig er det ofte slik at selv om det ikke skal ta så mye tid, så gjør det likevel det.

Har fulgt etter treneren

Hun sier ja, men øver seg på å si mer nei, og er glad for at den mangeårige treneren Magnus Ingesson er en god samtalepar­tner, som bidrar til å finne det rette programmet.

– Det er på grunn av ham at jeg valgt å gå tilbake til landslaget etter to år utenfor, forklarer Kalla.

Han var hennes personlige trener tidligere, nå er han blitt landslagst­rener.

– Jeg er så utrolig godt fornøyd

med ham. Magnus var også årsaken til at jeg gikk ut av landslaget, sier hun.

– Hva slags kvaliteter betyr mest for deg hos en trener?

– Tydelighet, og at treneren ser helheten. Det er mulig å bli en fremgangsr­ik langrennsl­øper, men da er det ikke bare treningen som betyr noe. Det er så mange biter som skal passe inn, for noen også studier eller jobb. Treneren må ha fingerspis­sfølelse.

Tar med seg laerdom og erfaring

Bortsett fra året etter videregåen­de har Kalla valgt å droppe studier. Hun tror ikke det vil bli noen hemsko den dagen hun ikke lenger er toppidrett­sutøver.

All laerdommen på veien, det at hun må knekke kodene, ta ansvar, samarbeide med sponsorer og medier, og finne ut hvilket nivå hun skal legge seg på – alt dette er viktig erfaring.

– Det gir ikke studiepoen­g, men det er verdifull kunnskap.

Kalla og Marit Bjørgen har mye til felles der. Bjørgen var også utøver på heltid, men har neppe noen problemer med å få seg jobb hvis hun vil det. Nettopp de to løperne har utvekslet mye kunnskap i årenes løp, og laert av hverandre.

– Jeg tror ikke vi kommer til å forstå hva det betyr at Marit ikke lenger er i langrennss­irkuset før vi kommer ut i november, mener Kalla.

Ble en av skidronnin­gene

I Sør-Korea ble Kalla og Bjørgen de store i sporet. For Kallas del ble det mye mer enn det hun turte å håpe på den gangen for ett år siden da hun tok seg opp den svingete veien i Lysebotn og tenkte «uff, så langt det er».

Men styrken hun hadde da, klarte hun å bevare til det gjaldt som mest.

I tre OL på rad er det blitt ni medaljer. I etterkant var det tomt.

– Det var vanskelig å gå videre i vinter, med tanke på alt det arbeidet jeg hadde lagt ned for å vaere i toppslag til OL. Jeg hadde lyst til å fullføre verdenscup­sesongen på høyt nivå, men klarte ikke å prestere like bra som tidligere i sesongen. Jeg hadde fullført min plikt og hadde ikke lyst til å vaere i miljøet. Det er viktig å få en pause og eie min egen tid.

Det eneste Kalla deltok på etter OL, var det svenske mesterskap­et, og Marit Bjørgens eget skishow i Trondheim. Det ble en hyllest til den mangeårige venninnen.

Dropper Tour de Ski

Kalla trigges av mange ting fremover, ikke minst vinterens VM i Seefeld. Det blir hennes sjette verdensmes­terskap. I alle de foregående har hun tatt medaljer, tilsammen tolv. Hun skal gå alt unntatt sprint og teamsprint.

Kalla opplyser at hun dropper Tour de ski, som hun vant i 2007/2008-sesongen.

– Du er veteran. Føler du alderspres­s om å gi deg?

– Nei, jeg opplever ikke det. Men jeg får allerede spørsmål om hvor

lenge jeg skal holde på. Og det kommer til å fortsette til den dagen jeg gir meg, sier hun og ler, før hun fortsetter:

– Det kjennes ut som hodet fortsatt er med, og det er det absolutt viktigste. Hvis ikke motivasjon­en er der, kan jeg bare slutte.

– Hva motiverer deg?

– Det er definitivt reisen mot et mesterskap. Hvor god kan jeg bli? Hvordan kan jeg ytterliger­e forbedre meg, og hva må gjøres da? Jeg tror fortsatt at jeg ikke har gått mitt beste skiløp, sier Kalla.

I morgen skal hun gå fellesstar­ten under Blinkfesti­valen.

Foran det løpet blir det en minnemarke­ring – ett minutts stillhet – der tankene til Kalla og de andre deltagerne vil gå til Vibeke Skofterud.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Charlotte Kalla forteller at Vibeke Skofterud var et stort forbilde. Her er hun etter OL-gullet i Sør-Korea forrige vinter.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Charlotte Kalla forteller at Vibeke Skofterud var et stort forbilde. Her er hun etter OL-gullet i Sør-Korea forrige vinter.
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Charlotte Kalla deltok i Blinkfesti­valen for første gang i fjor.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Charlotte Kalla deltok i Blinkfesti­valen for første gang i fjor.
 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Charlotte Kalla roser trener Magnus Ingesson. Her er de sammen under OL.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅ­N Charlotte Kalla roser trener Magnus Ingesson. Her er de sammen under OL.
 ?? FOTO: TROND TANDBERG ?? Charlotte Kalla (f.v.), Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud sammen på pallen etter et verdenscup­renn i Finland i 2011.
FOTO: TROND TANDBERG Charlotte Kalla (f.v.), Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud sammen på pallen etter et verdenscup­renn i Finland i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway