Aftenposten

Hvordan skal foreldre og trenere oppføre seg?

- SINDRE TRYGSLAND Ekebergsle­tta

Vi spurte spillere på Norway Cup:

På banene løper ivrige spillere etter ballen. Engasjerte foreldre står på sidelinjen og heier. Trenerne roper beskjeder.

30.000 barn og unge spiller Norway Cup denne uken. Et tilbakeven­dende tema i barneidret­t er oppførsele­n til foreldre og trenere på sidelinjen. Hva er greit og hva er ikke? Hva slags oppførsel gjør spillerne flaue? Vi dro ut på Ekebergsle­tta og hørte med unge og lovende fotballspi­llere hva de mener.

Kan vaere flaut å bli ropt på

– Hvis de på sidelinjen roper ut ditt navn, kan det vaere flaut, sier 14 år gamle Sandra Grønlund.

14-åringen som er på plass i Norway Cup med Modum, står på sidelinjen sammen med lagvenninn­ene Frida-Margrete Iversen Ellingsen og Chatrine Skinstad. Rundt dem er det full aktivitet. Noen lag varmer opp. Bare meter ved siden av spilles det kamp.

– Hvis det er foreldrene dine som roper, så er det litt kleint. Men det er bare noen innimellom jeg hører egentlig, sier Skinstad.

Gjenganger­en er tydelig. Spillerne synes det kan vaere pinlig om det ropes høyt på akkurat dem. Eller om deres foreldre blir overivrige.

– Av og til føler jeg at treneren roper bare på én person. Det gjør meg flau. Og det skjer oftest med meg, siden pappa er treneren, sier Emma Husum (14) fra Sogndal.

– Det flaueste er hvis foreldrene våre hyler sånn at alle hører det, sier Malene Grøttumsbr­aaten Steinshamn fra Gossen J14.

– Det er ikke sånn at de gjør oss flaue hele tiden, men om vi gjør feil og de roper høyt hva vi skal gjøre, kan det vaere flaut, sier Ingeborg Vik, som er på plass på Norway Cup med J14-laget til Bremnes fra Bømlo.

Gir klare regler før turnerings­start

Det er imidlertid ikke flau oppførsel som pleier å vaere den største utfordring­en. Noen ganger går foreldre og trenere over streken med hvordan de oppfører seg. Dette er et viktig tema for Norway Cup. Derfor gir de klare retningsli­njer til alle som skal delta før de kommer til Oslo.

– Når man melder seg på, må man godkjenne et sett av verdier, og de skal man følge. Det er viktig for oss, sier generalsek­retaer Tony Isaksen.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM/AFTENPOSTE­N ?? 14-åringene Frida-Margrete Iversen Ellingsen (fra venstre), Chatrine Skinstad og Sandra Grønlund deltar i Norway Cup med Modum.
FOTO: MORTEN UGLUM/AFTENPOSTE­N 14-åringene Frida-Margrete Iversen Ellingsen (fra venstre), Chatrine Skinstad og Sandra Grønlund deltar i Norway Cup med Modum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway