Aftenposten

Facebook har avdekket ny kampanje for å påvirke valg i USA

- ANDERS VEBERG OG NTB

Det er ikke kjent hvem som står bak, men målet er å påvirke årets kongressva­lg, melder avisen New York Times.

Det sosiale mediet planlegger å offentligg­jøre informasjo­n om saken i løpet av tirsdagen, skriver avisen. Folkevalgt­e i Kongressen skal allerede vaere informert.

Falske kontoer

Ifølge The New York Times har flere falske kontoer vaert aktive i splittende politiske saker. Facebook oppdaget åtte sider, 17 falske profiler og syv falske kontoer på Instagram, som også er eid av Facebook. De falske profilene og sidene, 32 tilsammen, er alle fjernet fra nettstedet, skriver Facebook selv.

De kommer med flere detaljer om saken når de selv vet mer.

Kampanjen skal ha invol- vert seg i en rekke ulike saker. Blant dem er en ny versjon av fjorårets høyreradik­ale demonstras­jon i byen Charlottes­ville. Det førte til demonstras­joner og opphisset stemning. En kvinne ble drept og flere ble skadet da em bil kjørte inn i en gruppe demonstran­ter.

Usikkert hvem som står bak

Hvem som står bak kampanjen, er ikke bekreftet. Mistanken er at det er Russland som står bak, men det er ikke bekreftet ennå.

Bakgrunnen for mistanken, er at denne kampanjen har likhetstre­kk med kampanjer på sosiale medier før presidentv­alget i 2016. Også her mistenkes Russland å ha stått bak. Nå samarbeide­r Facebook med FBI for å finne de ansvarlige.

Et av målene i 2016 var trolig å bidra til at Donald Trump vant valget. Da involverte den russiske kampanjen seg blant annet i «Black Lives Matter»bevegelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway