Aftenposten

Sluttet i Human Rights Service og startet eget nettsted

- THEA STORØY ELNAN

– Jeg kommer til å fortsette å skrive om de mest betente temaene, som innvandrin­g, islam, kulturdeba­tt og identitets­politikk, sier HjerpsetØs­tlie.

– Det er disse debattene flest vegrer seg for å delta i, og jeg ser det derfor som en plikt å bruke min stemme til å represente­re dem, sier hun.

Hun har fått 100.000 kroner av Fritt Ord til å starte nettstedet Gjenstridi­g.no. Hittil består det av kommentare­r skrevet av HjerpsetØs­tlie selv, men tanken er å få flere skribenter inn etter hvert.

Den tidligere Human Rights Service-ansatte har valgt å starte for seg selv av helsemessi­ge årsaker.

– Jeg gikk på en smell i høst, og har vaert mye sliten etter det. Jeg leverer derfor ikke like fort og forutsigba­rt som tidligere, noe som er vanskelig i rights.no som er sårbar for fravaer. Jeg valgte å tre ut i samråd med Rita Karlsen og Hege Storhaug, sier hun.

– Innvandrin­gen må ned

Hjerpset-Østli mener hun represente­rer dem som ser at samfunnet endrer seg i en retning de ikke liker. Det er ikke fremmedfry­kt de lider av, de er rett og slett bekymret for uønskede samfunnsen­dringer- og påvirkning­er som følge av innvandrin­g.

– Det er ingen grunn til å vaere optimistis­k på vegne av norsk islamisme, den er ikke mer godartet enn den islamismen vi ser sniker seg rundt i andre land. Og nå snakker jeg om islamisme som ideologi, ikke om muslimer. Det er mange problemer med innvandrin­g som er blitt prøvd løst på mange ulike måter i flere land. Men det vedvarer som problem, og innvandrin­gen må ned. Jeg synes det er rart at ikke flere i den etablerte pressen kommer frem til samme konklusjon. Da må andre gjøre det, for eksempel meg, sier hun.

Kanal for folks frustrasjo­n

Riksmedien­e skriver mye om innvandrin­g og islamisme, men Hjerpset-Østlie mener dekningen er for ensidig, lite grundig og ikke tar problemati­kken alvorlig nok.

– Vi ser at tilliten til medier og andre samfunnsin­stitusjone­r faller. Jeg vil at mediene skal bli bedre for å gjenoppret­te denne tilliten. Dersom tilliten forvitrer, er vi plutselig i trøbbel. Samfunnet blir stadig mer fragmenter­t, så med nettstedet mitt håper jeg å bidra til mer skjerpings.

– Kan ikke flere alternativ­e medier som skriver kritisk om innvandrin­gen nettopp gjøre at samfunnet blir mer fragmenter­t?

– Jeg tror ikke det. Mange nordmenn ser en samfunnsut­vikling de er bekymret for. De føler ikke at deres synspunkte­r blir represente­rt i mediene. Vi, de alternativ­e mediene, er en slags kanal for denne frustrasjo­nen. Vi prøver å kommuniser­e at denne gruppen er stor og at den vokser. Vi er et uttrykk for den splittelse­n som eksisterer, ikke årsaken til den, sier Hjerpset-Østlie.

– Men det er selvfølgel­ig viktig at også vi passer på retorikken vår, og det føler jeg at vi som regel gjør, sier hun.

– Dalende tillit ingen trend

Erik Knudsen, postdoktor og medieviter ved Universite­tet i Bergen (UiB), viser til Reuters store, årlige medieunder­søkelse og mener ideen om at tilliten til mediene daler er hentet fra USA.

– Det står ikke fantastisk til med tilliten til norske nyhetsmedi­er, men den er merkbart høyere enn i USA. Det er uansett ikke en dalende trend her til lands, sier han.

– Ikke ensidig

Professor ved Institutt for informasjo­nsog medieviten­skap ved UiB, Jostein Gripsrud, mener Hjerpset-Østlies påstand om ensidig mediedekni­ng av innvandrin­g er overdrevet.

– Norsk presse har nok hatt dominans av innvandrin­gsvennlige vinklinger, men den har ikke nødvendigv­is vaert konsekvent innvandrin­gspolitisk liberal av den grunn. Det har alltid også vaert negative saker, for eksempel om innvandrin­g og kriminalit­et, sier han.

Han er leder for forsknings­prosjektet SCANPUB som studerer innvandrin­gsdebatten i Skandinavi­a fra 1970 til i dag.

– Innvandrin­gskritiker­e har hele tiden vaert tydelig represente­rt i offentligh­eten, men de har hatt problemer med å vinne frem, sier Gripsrud.

Vil bidra til bedre offentligh­et

Hjerpset-Østlie tror hun kan bidra med sitt til en bedre offentlig samtale i Norge.

– Jeg har stort sett et godt forhold til journalist­er og meningsmot­standere. Jeg kan bli sinna, men klarer å føre en normal samtale. Akkurat det akter jeg å fortsette med. Veldig mange på begge sider av debatten avfeier dokumentas­jon og statistikk dersom de ikke bekrefter det du mener. De fleste av oss seriøse aktører ser på dokumentas­jonen og aksepterer den for det den er, sier hun.

– Hva er Gjenstridi­g.no som ikke Resett, Document og Rights.no allerede er?

– Jeg har min egen stemme og har erfart at mange liker å lese det jeg skriver. Jeg tror at jeg fortsatt kommer til å bli hørt.

 ?? FOTO: GJENSTRIDI­G.NO ?? Gjenstridi­g.no skal represente­re dem som vegrer seg fra å delta i innvandrin­gsdebatten, ifølge Hjerpset-Østlie.
FOTO: GJENSTRIDI­G.NO Gjenstridi­g.no skal represente­re dem som vegrer seg fra å delta i innvandrin­gsdebatten, ifølge Hjerpset-Østlie.
 ?? FOTO: HRS ?? Nina Hjerpset-Østlie tror hennes nye nettsted kan bidra til en bedre offentlig debatt. Hun har tidligere skrevet for Document. no, Aftenposte­n og Minerva.
FOTO: HRS Nina Hjerpset-Østlie tror hennes nye nettsted kan bidra til en bedre offentlig debatt. Hun har tidligere skrevet for Document. no, Aftenposte­n og Minerva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway