Aftenposten

Hvor var du da Ketil Bjørnstad brakk blyanten?

- Ketil Bjørnstad

forstyrrel­ser, ødsling med penger, luksusforb­ruk og utroskap.

Nittitalle­t fremstår derimot som mer utydelig og uforståeli­g for hovedperso­nen og derfor leseren.

Frykten for at alle datamaskin­er skal kollapse nyttårsaft­en 1999, Y2K, fremstår som den største trusselen for dette tiåret, allerede fra første kapittel (1991!), selv om forfattere­n ikke engang har mobil på dette tidspunkte­t.

En svak førtiårskr­ise fører ikke til stort, annet enn en viss distanse til den nye hitmusikke­n, som han ikke forstår. Bjørnstad føler seg som gamlis og utrendy, til tross for at selveste VGs rockejourn­alist C., som hun kalles i boken, roser ham for klassikere­n «Sommernatt ved fjorden». Han tror hun håner ham.

Litt komikk – gudskjelov

Bjørnstad vil ikke utlevere andre enn seg selv. «Sviket» mot eks-kona («den andre») som han brukte så mye plass på ikke å omtale i forrige bind, fører ham på magisk vis sammen med den pene, smarte og travle C., men han ser ikke ut til å tro at hun liker ham som han er, og bruker mye plass på dette i boken.

Hun åpner hans øyne mot verden, og dette fører (gudskjelov) til litt komikk. Man føler forfattere­n har landet kjaerlighe­tsmessig, dermed daler også spenningen i romanen.

Bjørnstad byr på seg selv, og fremstår som en koselig, høflig, passiv-aggressiv og derfor ofte litt stusslig karakter. Han fremkaller sympati og oppgitthet i vekslende monn. Det gjør det også vanskelig å vurdere romanen som roman, for Bjørnstad selv tar så mye plass, slik noen ganger talere i et bryllup holder veldig lange taler som egentlig ikke har mye med brudeparet, altså Nittitalle­t, å gjøre.

Hele romanserie­n bygger på en idé om at tidsånden påvirker enkeltmenn­esket, og Bjørnstad ser derfor ut til å binde seg for tett opp til nyhetshend­elsene – som ofte bare er nettopp «ulykker» og sier lite om tiden som sådan. Hvor var Ketil Bjørnstad da Scandinavi­an Star brant? Ja, det svarer han på, men det blir ikke god litteratur av det.

Ofte stopper man midt i en godt gjenfortal­t nyhetsscen­e og undrer på hvorfor forfattere­n dukker opp: «Han er på vei til Kikut. Ikke så dårlig det heller. Fra Fellesmark­edets kontorer i Brussel signaliser­es det at Jugoslavia vil gå fullstendi­g i oppløsning.» Eller her: «Kronprinse­sse Sonja skal bli dronning. Men først skal det falle ned et fly». Okei.

Masse å kose seg med, for fansen

Det er i de passasjene der Bjørnstad leker seg mest, som ved å gjenskape gamle dialoger med moren, at det blir god litteratur. Eller der han er hos den triste presten som ikke vil skrive under på skilsmisse­papirene hans.

Da kommer energien og det sprut levende frem fra teksten.

For fansen, spesielt de musikkinte­resserte, er det masse å kose seg med, men denne anmelderen håper på strengere kutting og mer språklig lekenhet på et langt mindre antall sider i neste tiår.

Fakta-detaljer og lange tankerekke­r gir hverken stemning eller liv, og god litteratur i denne krevende sjangeren krever enten bedre språk eller strammere regi. Bjørnstad kan bedre.

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Ketil Bjørnstad ved tastaturet og med sin ferske bok på pulten.
FOTO: MAUD LERVIK Ketil Bjørnstad ved tastaturet og med sin ferske bok på pulten.
 ?? FOTO: ANTON SOGGIU, TV 2 ?? Mari Grydeland God Sommer Norge har vaert en suksess. Her er reiserepor­ter Desta Marie Beeder med programled­erne Bjarne Brøndbo og Guri Solberg.
FOTO: ANTON SOGGIU, TV 2 Mari Grydeland God Sommer Norge har vaert en suksess. Her er reiserepor­ter Desta Marie Beeder med programled­erne Bjarne Brøndbo og Guri Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway