Aftenposten

Regn hjelper lite: Fortsatt stor skogbrannf­are i Oslo-området

- CAROLINE ENGE

– Når det kommer ganske store mengder regn, tenker folk fort at det er fuktig og vått i Marka.

Men det tørker utrolig fort opp, og der er fortsatt veldig lite vann, sier kommunikas­jonsdirekt­ør i Bymiljøeta­ten, Richard Kongsteien.

Til tross for noen regnbyger de siste dagene, oppretthol­des totalforbu­det mot all bruk av ild og engangsgri­ller i Oslos skog og mark.

– Det er ikke kommet så mye nedbør. Det har vaert noen byger hist og her, men ikke den mengden som skal til for at skogbrannf­aren skal vaere over. Helst bør vi få en front som dekker et større område, forklarer Eldbjørg Moxnes, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt tirsdag formiddag.

Varmt og tørt hele uken

Tilsammen kom det 9,6 millimeter regn i Oslo-området natt til søndag. På mandag falt ytterliger­e 1,3 millimeter. Ifølge meteorolog­en bør mengden regn vaere på 20 millimeter – i én og samme byge – for at nedbøren skal monne.

Meteorolog­isk institutt advarer fortsatt mot meget stor skogbrannf­are i områder som ikke har fått nedbør av betydning. Dette gjelder Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

Det tørre, varme vaeret ser ikke ut til å vaere over med det første. På yr.nos varsel for Oslo er det kun soler og skyer å se kommende uke.

– Det blir litt lavere temperatur­er, på rundt 25 grader, men fortsatt ganske varmt og lite nedbør, sier Moxnes.

Hos Bymiljøeta­ten er beredskape­n som vanlig. Samtidig følger skogforval­tningen godt med.

– Folk er flinke til å følge forbudet, og skjønner at det er viktig. Jeg tror mye av mediefokus­et som har vaert på branner i det siste, har gjort det tydelig hvor viktig det er å overholde forbudet, kommentere­r kommunikas­jonsdirekt­ør Richard Kongsteien.

Ved inngangene til Marka står informasjo­nsskilt også på engelsk, og Kongsteien sier at turistene følger forbudet.

– Stor interesse for friluftsli­v

Turistfore­ningen (DNT) får stadig forespørsl­er om skogbrannf­aren, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Monica Hägglund Langen:

– Flest forespørsl­er får vi fra nordmenn, men også svensker, dansker, nederlende­re og tyskere kontakter DNT for en statusoppd­atering. Da understrek­er vi at det fortsatt er veldig tørt og at alle må ta ansvar for å forhindre at branner oppstår og sprer seg, fremholder Langen.

I tillegg informerer foreningen i nettartikl­er på en rekke språk slik at alle skal få med seg hvordan man skal forholde seg til tørken.

Turistkont­orets informasjo­nstavle har opplyst om skogbrannf­are på engelsk hele sommeren.

– Folk kommer gjerne til oss og spør om tips til ulike aktivitete­r. Det er stor interesse for friluftsli­v og camping. Da informerer vi naturlig nok også om bålforbude­t, forklarer Sonja Birch-Olsen, kommunikas­jonssjef i Visit Oslo.

Til tross for at det har regnet på store deler av Østlandet de siste dagene er skogbrannf­aren langt fra over.

 ??  ??
 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? På Bogstad i Oslo har Bymiljøeta­ten stengt et offentlig godkjent ildsted. Det er fortsatt forbudt å gjøre opp ild i hovedstads­området, samt mange andre steder i landet.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX På Bogstad i Oslo har Bymiljøeta­ten stengt et offentlig godkjent ildsted. Det er fortsatt forbudt å gjøre opp ild i hovedstads­området, samt mange andre steder i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway