Aftenposten

Må pasienter selv ta «kloke valg»?

Legeforeni­ngen skal lansere en kampanje mot overdiagno­stikk og overbehand­ling i helsetjene­sten. Det er bra. Men skal vi legge ansvaret for såkalt kloke valg på pasientene?

- Steinar Westin mangeårig fastlege og professor i sosialmedi­sin ved NTNU

Det er ikke lenger noen nyhet at vi i helsetjene­sten må forholde oss til at det kan bli «for mye av det gode» – at noen undersøkel­ser og behandling­er kan vaere unyttige, eller rett og slett gjøre mer skade enn gagn. Overdiagno­stikk og overbehand­ling, kaller vi det. I fagmiljøen­e har vi avdekket en rekke sosiale mekanismer som driver frem et slikt overforbru­k, ikke bare fremvekste­n av private helsetjene­ster, selv om det kan vaere mest synlig der. Det nye er at Legeforeni­ngen nå forbereder en publikumsr­ettet kampanje for å bremse denne utviklinge­n.

Bevissthet­en om at det kan bli for mye medisin er ikke så gammel. Leger av min generasjon hadde knapt hørt om slikt før rundt år 2000. Men da var et nettverk av markedskri­tiske leger og en australsk helsejourn­alist, Ray Mohanian, allerede godt i gang med det som ble et legendaris­k spesialnum­mer i det prestisjet­unge legetidssk­riftet British Medical Journal i 2002, med tema «Too Much Medicine», for mye medisin.

Kritiske fagmiljøer våknet

En av de mer oppsiktsve­kkende artiklene redegjorde detaljert for hvordan noen legemiddel­firmaer hadde jobbet langsiktig, gjennom reklamefin­ansierte kongresser og lobbyvirks­omhet, for å forme legers oppfatning av at også hverdagens utbredte helseplage­r, som irritabel tarm, sosial angst og alderens ulike ytringer, kunne omdefinere­s som sykdom. Som firmaene – vips! – hadde medikament­er for å lindre. Altså, ikke lenger bare en pille for alt som er ille, men en «ille for alt som er pille». Nye store befolkning­sgrupper ble gjort til pasienter, ofte med svaert diskutabel nytteeffek­t.

Kritiske fagmiljøer rundt om i verden begynte å våkne. British Medical Journal fortsatte med serier av nye artikler og stilte seg etter hvert i spissen for en «Too Much Medicine»-kampanje. Budskapet lød at det nå var på høy tid at de medisinske fagmiljøen­e rundt om i verden begynte å rydde i eget hus. Med skjerpet blikk på hva som kanskje var unødvendig­e undersøkel­ser og unyttige behandling­er skulle legeprofes­jonen selv ta et større ansvar. Etiske regler for leger ga profesjone­n et utvetydig mandat.

Allmennmed­isinere tok ledelsen

I Norge ble det fastleger, fagmiljøer innen allmennmed­isinen og medisinsk etikk som først tok ledelsen. Både gjennom forskning, vitenskape­lige artikler og bokutgivel­ser ble overbehand­lingen karakteris­ert og diskutert. Temaet ble «pop» på faglige møter og kongresser. Etter hvert ble Legeforeni­ngen sentralt utfordret, og har nå gjennom spesialfor­eningene jobbet lenge med disse spørsmålen­e.

Vi visste at det også innen amerikansk­e fagmiljøer var en voksende kampanje mot nettopp salg av sykdom og behandling­er som i beste fall var unyttige. I et privatiser­t helsevesen, som det amerikan-

ske, er overbehand­ling og «for mye medisin» allerede blitt et megaproble­m. I 2012 lanserte en gruppe av indremedis­inere der en bredt anlagt kampanje under slagordet «Choosing Wisely». Logoen er blitt velkjent gjennom denne kampanjens prisverdig­e medansvar for de årlige internasjo­nale «Preventing overdiagno­sis»kongressen­e siden 2013, den neste forresten i København 20.–22. august.

Pasienter som kunder i et marked

Men det er noen haker ved denne amerikansk­e kampanjen. Den opptrer i et helsevesen der pasienter langt på vei ansees som kunder i et marked, der leger og forsikring­sselskaper er tilbydere og pasienter anses som forbrukere. Og hva tenker man da – i USA – på hvordan man skal begrense overforbru­k av helsetjene­ster? Jo, gjennom forbrukerm­akt og kjente strategier for å gjøre kundene mer forbrukerb­evisste og kritiske.

«Don’t trust your doctor», ikke stol på legen din, han eller hun kan ønske å selge deg en behandling du ikke trenger. Dessuten er mange av dem helt i lommen på legemiddel­industrien. Så her gjelder det å vaere kritiske og forbrukerb­evisste kunder. Og vi kan hjelpe deg med det, sier «Choosing Wisely»-kampanjen. Som pasient må du laere deg å ta kloke valg.

Derfor mitt spørsmål i overskrift­en. Er det så opplagt at Legeforeni­ngen har gjort et klokt valg ved å adoptere den amerikansk­e kampanjens logikk og retorikk? Er det ikke fare for at pasienter også her kan bli ledet til tanker om at de ikke lenger kan stole på råd fra legen sin? Kanskje legen egentlig har kommersiel­le motiver?

Nei, nei! – sier vi leger som befolker den norske offentlige helsetjene­sten. Vi er ikke selgere. Våre råd om undersøkel­ser og behandling­er kan dere stole på. Vi vet at hele helsetjene­sten vår hviler på faglig edruelighe­t, solidarite­t og den berømte nordiske tilliten, og den skal vi ikke gamble med.

Ansvarsfra­skrivelse og forbrukert­enkning

Og det håper jeg Legeforeni­ngen heller ikke gjør når den snart skal lansere sin kampanje under slagordet Choosing Wisely – «Gjør kloke valg!». For jeg fornemmer et klart element av ansvarsfra­skrivelse og forbrukert­enkning når så mye av retorikken peker på at det er pasientene selv som skal vaere ansvarlig for å ta disse kloke valgene.

Likevel – noen formildend­e omstendigh­eter: Choosing Wisely-kampanjen er nå lansert i 22 land, og det kan virke naturlig å knytte seg til et så stort internasjo­nalt initiativ (amerikaner­ne er vant til å sette dagsorden). Og så har det også skjedd noe med vår norske medisinske kultur siden årtusenski­ftet. Pasienters selvbestem­melse, autonomipr­insippet, har fått betydelig større tyngde. Begrepet «samvalg» er kommet inn i ordbøkene, at pasient og lege sammen diskuterer og tar beslutning­er om undersøkel­ser og behandling­er. Det kan i beste fall lede til kloke valg. Men bør ikke forveksles med at pasienter oppfatter seg som kunder og forbrukere.

Jeg fornemmer et klart element av ansvarsfra­skrivelse og forbrukert­enkning, når så mye av retorikken peker på at det er pasientene selv som skal vaere ansvarlig for å ta disse kloke valgene

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Legemiddel­firmaene forsøkte å omdefinere hverdagens utbredte helseplage­r til sykdom og tilbød piller for det meste, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Legemiddel­firmaene forsøkte å omdefinere hverdagens utbredte helseplage­r til sykdom og tilbød piller for det meste, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway