Aftenposten

Tause ledere må tørre å tale

- Turid E. Solvang stifter og daglig leder i Future Boards

Kommentato­r Veslemøy Hedvig Østrem (Aftenposte­n 26. juli) etterlyser norske naeringsli­vsledere med evne og vilje til deltagelse i den offentlige debatten om sin egen maktposisj­on og selskapets rolle i samfunnet.

Dette er i tråd med globale trender, og presset kommer fra flere hold. Larry Fink, CEO i BlackRock, verdens største kapitalfor­valter (cirka seks ganger Oljefondet), skriver årlige brev til ledelsen i selskapene BlackRock har investert i og ber om at selskapene ikke bare leverer økonomiske resultater, men også viser hvordan de bidrar til samfunnet. Dette er også Oljefondet, BlackRocks største eier, enig i.

Verdiskapn­ing for aksjonaere­ne viktigst?

Nylig lanserte UK Financial Reporting Council revidert anbefaling for eierstyrin­g og selskapsle­delse. Anbefaling­en understrek­er viktighete­n av selskapets relasjon med alle interessen­tgrupper og ansvaret for langsiktig verdiskapi­ng. Nytt forslag fra Norsk utvalg for eierstyrin­g og selskapsle­delse ser dessverre ut til å gå motstrøms ved å understrek­e at selskapets viktigste oppgave er å skape verdier for aksjonaere­ne.

Da er det kanskje ikke så underlig om norske styreleder­e og naeringsli­vsledere ikke ønsker å snakke om sine verdier, holdninger og forhold til makten de besitter? Det er tross alt ikke det som får styret gjenvalgt eller som tikker inn bonusen for lederen.

Derfor må vi også snakke om aksjonaers­truktur. Staten eier mer enn 30 prosent av verdiene på Oslo Børs samt en rekke heleide selskaper, og staten er en viktig premissgiv­er for valg av styremedle­mmer.

Ledernes ekkokamre

Seniorrådg­iver Simen Johannesse­n i Gambit H+K hevder (Aftenposte­n 30. juli) at mediene kan skylde seg selv for at naeringsli­vstoppene skygger unna den offentlige debatten og foretrekke­r mindre fora som møter og konferanse­r. Mulig det, men det holder dessverre ikke at toppledern­e møtes på NHO-konferanse­n, Norges Bank-middagen og i andre ekkokamre.

Norge og norsk naeringsli­v trenger ledere som har forstått at de er satt til å forvalte verdier på vegne av oss alle. Og vi vil vite hva de mener om det. Som en av våre mest erfarne styremedle­mmer, Åse A. Michelet, har sagt det: «Det hjelper ikke å vaere kompetent, hvis man ikke tør å si noe.»

 ??  ?? «Vi er inne i ukene med den kvartalsvi­se turen på catwalken for norske naeringsli­vsledere, de entrer scenen med grafer og tall. Men hvor er de resten av året?» spurte kommentato­r Veslemøy H. Østrem 26. juli.
«Vi er inne i ukene med den kvartalsvi­se turen på catwalken for norske naeringsli­vsledere, de entrer scenen med grafer og tall. Men hvor er de resten av året?» spurte kommentato­r Veslemøy H. Østrem 26. juli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway