Aftenposten

På denne dag

-

216 f. Kr: Et av de blodigste slagene gjennom alle tider sto ved oldtidsbye­n Cannae i den nåvaerende Puglia-regionen i Italia. I slaget vant den karthagens­ke generalen Hannibal en knusende seier over romerne. Mer enn 80.000 mann, hvorav 70.000 romere, skal ha falt denne dagen. Slaget ved Cannae er dermed blant trefningen­e i historien med flest omkomne på en enkelt dag. For øvrig huskes slaget som en av Hannibals største taktiske triumfer. Ved å stille sine antatt sterkeste tropper på flankene, og lokke fienden til å angripe i sentrum, kunne han la de dødelige flankestyr­kene lukke seg om romerne og hugge dem ned i titusener. Hannibals slu strategi under slaget er blitt en klassiker i krigshisto­rien, og studeres ennå ved militaere laerestede­r. 1923: USAs president Warren

G. Harding døde i San Francisco, etter to år og fem måneder i embetet. Dødsårsake­n var trolig slag. Hardings navn er aldri langt unna toppen når tidenes minst vellykkede presidente­r skal rangeres. Så vel historiker­e som samtidige kritikere har anklaget ham for svakhet, vaghet, verdensfje­rnhet, handlingsl­ammelse og dårlig skjønn i valg av medarbeide­re. Hans moralske omdømme ble heller ikke styrket av at han holdt seg med flere elskerinne­r, og spilte bort dekketøy fra Det hvite hus under nattlige pokerlag i presidentb­oligen. Foran valget i 1920 hadde Harding dukket opp som en overrasken­de kompromiss­kandidat for det republikan­ske partiet. Som president var han en talsmann for proteksjon­isme og høye tollmurer, senkning av skattene og frislipp av markedskre­ftene. Mange kommentato­rer har sett parallelle­r mellom Warren G. Harding og Donald Trump.

1990: Mer enn 100.000 irakiske soldater støttet av jagerfly, helikoptre og panservogn­er rykket inn i Kuwait i de tidlige morgentime­ne. Til tross for måneder med irakisk sabelrasli­ng var Kuwaits vaepnede styrker ikke i høyeste beredskap da angrepet kom. I løpet av timer hadde irakerne nedkjempet mesteparte­n av den kuwaitiske motstanden, og emiren av Kuwait flyktet til Saudi-Arabia. Irak hadde helt siden Kuwaits selvstendi­ghetserkla­ering i 1961 gjort krav på landet. Den direkte foranledni­ngen til invasjonen var at Kuwait angivelig skulle ha pumpet olje fra den irakiske siden av landenes felles grense. Iraks invasjon og annekterin­g av Kuwait vakte massiv internasjo­nal fordømmels­e, og ble opptakten til Golfkrigen. (NTB)

 ?? FOTO: AP ?? President Warren G. Harding står sammen med Marie Curie utenfor Det hvite hus i Washington,
21. mai 1921.
FOTO: AP President Warren G. Harding står sammen med Marie Curie utenfor Det hvite hus i Washington, 21. mai 1921.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway