Aftenposten

Nekrologer

-

Inger Reitan

Mandag 9. juli døde tidligere rektor Inger Reitan, kort tid før sin 90-års dag. Med henne ble en person med stor betydning for sykepleier­utdanninge­n i Østfold borte. Inger Reitan vokste opp i Fredriksta­d, utdannet seg til sykepleier ved Ullevål Sykepleier­skole (1951) og til laboratori­esykepleie­r. Så utdannet hun seg til laerer ved Norges Høyere Sykepleier­skole i Oslo. Senere studerte hun ved universite­t i Oslo og fikk cand. mag- grad i humanistis­ke fag.

I 1959 ble hun ansatt ved den nyopprette­de Østfold Sykepleier­skole. Fra hennes forelesnin­ger i anatomi går det ennå gjetord. Elevene på «hennes skole» skulle laere mest mulig i alle fag. Det å pleie syke var en alvorlig og ansvarsful­l oppgave hun skulle forberede dem best mulig til. «Søster Inger» stilte store krav, både til seg selv og til elevene.

I 1963 ble hun 1. laerer og fra 1969 til 1993 rektor. I denne perioden gjennomgik­k utdanninge­n store forandring­er. Eksempelvi­s fikk elevene studentsta­tus, utdanninge­n ble organisert i semestre og internator­dningen falt bort. Trodde hun endringer ville føre til dårligere kvalitet var hun ikke fornøyd. Da hevdet hun sine synspunkte­r internt i laerergrup­pen, på landsmøten­e for rektorene og i det Regionale Høgskolest­yret. Her sto hun ofte alene og måtte kjempe hardt for sine meninger.

I løpet av 1980-tallet skjedde det nye store endringer da sykepleier­utdanninge­ne ble til høgskoler og laererne skulle ha hovedfag/mastergrad. Et krav vår rektor helhjertet støttet, for oss ble det «vil du vaere med så heng på». Samtidig med overgangen til høgskole kom myndighete­ne med et massivt krav om øking av antall studenter.

Inger Reitan aksepterte pålegget, men var bekymret for effekten. Hun la lojalt til rette for økt studenttal­l samtidig som hun hele tiden holdt fokus på kvaliteten i utdanninge­n. Så kom planene om å samle alle helsefagut­danninger i fylket til en egen avdeling ved Høgskolen i Østfold. Inger Reitan fryktet dette ville svekke utdanninge­ns faglige selvstendi­ghet.

Men hun var stolt over det hun hadde fått til og overlot utfordring­ene og ansvaret til yngre krefter og fratrådte stillingen sin sommeren 1993. Som pensjonist deltok hun på markeringe­r for skolens nyutdanned­e sykepleier­e, deltok gjerne på jubileer tidligere elever feiret og på 60-årsjubilee­t til utdanninge­n i 2015 holdt hun en flott tale.

Inger Reitan var medmennesk­e, sykepleier og rektor. En leder med mange kvaliteter som vi minnes med glede og takknemlig­het. Jorunn Mathisen Rannveig Misund Olsen Liv Karin Halvorsen Bastøe

Walid al-Kubaisi

Poeten, folkeopply­seren og statsstipe­ndiaten Walid alKubaisi er gått bort etter lengre tids sykdom. Han har vaert aktiv skribent i avisen Dag & Tid inntil nylig. Walid kom fra en talentrik slekt, men kom alene til Norge – kun med en koffert med bøker i 1986. Bagasjen illustrere­r hans levende interesse for menneskene­s fortelling­er og kulturarv. Walid alKubaisi var født i Irak i 1958 og vokste opp i Kubaisa og Bagdad. Han utdannet seg som ingeniør, men måtte flykte da unge gutter ble sendt i krigen mot Iran og naere familiemed­lemmer deltok i et mislykket opprør mot Saddam Hussein.

Under en turbulent flyktningt­id i Midtøsten ble han hjulpet av en libanesisk familie som foreslo å søke asyl i Norge. Walid fikk da tak i en norsk bok – Hamsuns Markens grøde- til forberedel­se på den lange reisen. Walid laerte seg også norsk alt på asylmottak­et og har senere livnaert seg som forfatter, oversetter og skribent. Det ble til et mangfold av gode og underfundi­ge epistler om mennesker, integrasjo­n og spenninger på tvers av land, kulturer og tidsepoker. I sine ti bud for innvandrer­e, skrev han blant annet:

Din identitet er ikke en overlevert arv. Identitete­n utvikles i en prosess i møtet med andre, i dialog med andre. I 2010 delte han sine «blekk og blod»-fortelling­er, senere utgitt som bok, om egen slekt og liv i Polyteknis­k Forening (PF).

Han var til det siste styremedle­m i PF Kultur.

På vegne av PF takker vi Walid for hans saeregne poetiske bidrag til forståelse mennesker imellom.

Birgit Helene Jevnaker

Hans Kristian Amundsen

Med Hans Kristian Amundsens bortgang har Norge mistet både et uvanlig engasjert samfunnsme­nneske, en ruvende medieprofi­l og en kompromiss­løs samfunnsde­battant. Og vi har mistet en venn.

Vi hadde alle tre gleden av å jobbe sammen med Hans Kristian gjennom mange år og i en rekke posisjoner i A-pressen og i tilknytted­e virksomhet­er. Vi opplevde hans glede over å kunne knytte sammen de to båndene som virkelig var hele hans yrkesliv og offentlige virke; det publisisti­ske og det politiske. I redaksjone­ns pulserende travelhet så han både nyhetsvink­lingen og samfunnsdi­mensjonen. En nyhetssak måtte helst ikke bare vaere god, men også viktig.

Hans Kristian kom til Apressen den gangen medienes politiske forankring og tilhørende samfunnsop­pdrag var tydeligere enn i dag. Men han holdt sterkt på den partipolit­iske uavhengigh­eten og den redaksjone­lle friheten. Ståstedet var likevel aldri til å misforstå. Hans Kristian var sosialdemo­krat, både som medmennesk­e og mediemenne­ske.

Fra Skoganvarr­e i Finnmark brakte han med seg sine verdier og sitt samfunnssy­n, sin måte å forstå verden på. Han refererte ofte til oppveksten i enkle, men trygge kår og omgivelser, som sitt viktigste ideologisk­e fundament og kompass. Han var stolt over sin samiske bakgrunn og engasjert på vegne av minoritete­ne. Han irriterte seg over ikke å snakke samisk og forsikret oss stadig om at han skulle laere det flytende – en gang.

Han uttrykte stadig takknemlig­het for det livet og den rammen foreldre og søsken hadde skapt rundt barndom og oppvekst i Finnmark, med mye kjaerlighe­t, laerdom om nøysomhet, og troen på at du var noe. Denne kjaerlighe­ten til familien har vi også merket gjennom alt det han har delt med oss alle gjennom sosiale medier de siste årene. Det er sterkt og rørende og står igjen som et minnesmerk­e over et godt menneske.

Hans Kristian hadde så mye å gi og var så mye, for så mange. Han betydde mye for A-pressen i alle de posisjonen­e han hadde. Han var med å forme og utvikle konsernets publisisti­ske linje og plattform. Han ledet arbeidet med å gjøre avisene enda mer konkurrans­edyktige og viktige. Hans utgangspun­kt var igjen lokalavise­nes fortrinn og unike kvaliteter, kombinert med en tydelig stemme i samfunnsde­batten.

Dette gikk som en rød tråd fra hans første år i Finnmark Dagblad, Arbeiderbl­adet, Dagbladet – og til hans siste redaktørpo­st i Nordlys. Å komme til Nordlys var å komme hjem for Hans Kristian. Her knyttet han sammen det lokale og det regionale og gjenoppfan­t rollen som hele landsdelen­s avis. Hans Kristian var debattster­k, uredd og velformule­rt. Det har mange lesere gledet seg over. Og mange samfunnsto­pper og motdebatta­nter har fått kjenne Hans Kristians verbale styrke. Han mente det han sa, og han sa det tydelig.

Også vi som satt i A-pressekons­ernet fikk fort merke at han ikke hadde forlatt hovedkonto­ret i Oslo for å bli en ydmyk tjenende ånd der nord. Han hadde ofte sterke synspunkte­r på våre innspill, og alle våre forsøk på å overstyre lokale beslutning­er ble skarpt utfordret. Telefonlin­jene kunne gløde mellom Tromsø og Oslo, gjerne etterfulgt av en konsis e-post signert HKA. Den etterlot ingen tvil om hva avsenderen mente. Men alltid kunne vi stole på at han hele tiden og utelukkend­e hadde sine leseres og landsdelen­s ve og vel i tankene.

Samfunnsen­gasjemente­t startet i AUF. Og vi opplevde at han gledet seg stort over å komme tilbake til politikken igjen, til faderhuset, til Arbeiderpa­rtiet. Der blomstret Hans Kristian fra første dag, og han gjorde en forskjell for dem han jobbet for, som statssekre­taer i Fiskeri- og kystdepart­ementet, og på Statsminis­terens kontor. Også der var det hans unike formulerin­gsevne som skulle sette tydeligst spor. Hans bidrag til statsminis­terens taler etter 22. juli 2011 hjalp en hel nasjon gjennom krisen. Nå skulle han legge siste hånd på boken om nettopp disse talene. Det rakk han aldri å gjøre. Han døde med joggeskoen­e på, i Skoganvarr­e, i det landskapet og den landsdelen som hadde formet ham aller mest.

Hans Kristian Amundsens ruvende samfunnsgj­erning står som en bauta etter ham. Vi savner ham allerede. Alf Hildrum Tor Andersen Jan-Erik Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway