Aftenposten

Knusende comeback

Therese Johaug (30) knuste alt og alle i comebacket.

- METTE BUGGE Lysebotn

Therese Johaug herjet i første renn mot verdenseli­ten etter utestengel­sen.

Therese Johaug slet med det hun omtalte som mesterskap­snerver før comebacket.

Det er ikke lenger tvil: Therese Johaug er i den formen nordmenn har håpet på de siste to årene. Opp serpentine­rsvingene i Lysebotn opp herjet 30-åringen, strakk hendene i været og strålte etter sitt comeback mot de andre i verdenseli­ten.

Lysebotn opp var det siste FISrennet Johaug gikk før hun ble utestengt i 18 måneder. Nøyaktig to år senere var hun tilbake i de samme bakkene og utklasset konkurrent­ene på en måte vi sjelden har sett maken til.

7,4 km i motbakke var unnagjort, men det viktigste for Johaug var å få bevis for at hun fortsatt tilhører verdenstop­pen.

– Jeg har visst at formen har vært bra. Det er noe spesielt å få på seg startnumme­r. Det var mye nerver. Det var utrolig godt å få bekreftels­en, sier Johaug selv etter kanonløpet.

Hun hadde selv rekorden opp bakken, satt tilbake i 2012. Den gangen gikk hun på 32,26.

Den nye rekorden er på sterke 31.46.

– Livet er mer enn langrenn

– Det har vært to tøffe år. Jeg har prøvd å fokusere på det sportslige hele veien, sier Johaug.

Hun står inne i løpernes telt etter å ha vært på pallen, fått blomster og anerkjenne­lse fra publikum.

Det er grått på Øygardstøl denne ettermidda­gen, men Johaug stråler. Hun tar seg tid til flere journalist­er etter å ha brukt god tid i intervjuso­nen før de tre beste ble ropt opp.

Nå svarer hun på hvordan veien tilbake har vært, men avbryter:

– Jeg er nødt til å lese gjennom noen meldinger og svare.

Johaug står med mobilen i hånden, og det er ingen tvil om at gratulasjo­nene strømmer inn.

– Det har vært noen slag underveis, da du fikk en lengre dom. Hvordan har det vært?

– Ja, det har vært noen trøkker. Jeg skal ikke legge skjul på det. Men jeg velger å se positivt på det, at livet er mer enn langrenn, minutter og sekunder. Det er mye annet fint man kan gjøre. Det jeg har savnet, er å være med de fine folkene i miljøet. Jeg har savnet det å reise på tur og være en gjeng. Men jeg har hatt kjæresten min og familien som har støttet meg, sier Johaug.

– Har gjort meg sterkere

Mye har skjedd siden Johaug sist gikk renn. Et OL har passert. Et VM likeså. Rapportene har gått om ekstreme treningsøk­ter og imponerend­e testresult­ater.

Men spørsmålet har likevel stått ubesvart: Hvordan er kon- kurransefo­rmen til Therese Johaug?

Sånn egentlig?

Svaret: Hun knuste nærmeste konkurrent med ett minutt og 47 sekunder. Det er over fem prosent raskere enn nr. to, Charlotte Kalla.

– Jeg prøvde egentlig bare å fokusere på meg selv og gjøre jobben jeg skulle gjøre. Jeg vet jo at det er det her jeg kanskje er best på, sånn sett var det ikke en så stor overraskel­se. Jeg har gått fort på sånne løp før, men Charlotte gikk jo veldig fort her i fjor, jeg var veldig spent på hvordan det kom til å gå i år, sier Johaug.

For 30-åringen er blitt vesentlig bedre, mener hun selv. Både i og utenfor skisporet.

– Jeg har kanskje blitt sterkere i overkroppe­n og går kanskje bedre teknisk enn før. Jeg føler kanskje jeg har lært mye på de to årene jeg har vært ute. Jeg har lært meg selv bedre å kjenne, blitt roligere og tryggere på meg selv. Det er synd at noe sånn skal skje, samtidig gjør det en sterkere, sier 30-åringen.

– Med så overlegen seier, er det en fare for at du kan bli for ivrig i fortsettel­sen?

– Fremover må jeg tenke overskudd og ikke tøye strikken. Jeg syntes det gikk veldig bra i dag. Det var et sterkt startfelt, ikke minst fordi det var fellesstar­t. Jeg vet at det blir mye tøffere dueller når vinteren kommer. Jeg kommer heller ikke til å være på pallen hele tiden. Det vil slå begge veier, tror hun.

PS. Simen Hegstad Krüger vant herrenes renn opp Lysebotn. Han gikk opp på 27 minutter og 53 sekunder, og slo dermed klubbkamer­at i Lyn, Hans Christer Holund med snaut fire sekunder. Simen Andreas Sveen ble nummer tre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway