Aftenposten

Norges største rederi har åtte norske sjøfolk

ER VÅR TID SOM SJØFARTSNA­SJON FORBI?

- ALF OLE ASK JAVIER AURIS (FOTO)

○ Flere norske rederier har ingen norske sjøfolk ○ Mange har flyttet deler av driften til utlandet ○ Under halvparten av skipene har norsk flagg

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter at vedtak i partiet peker mot nei til oljeutvinn­ing i Lofoten, Vesterålen og Senja på landsmøte neste vår.

AUF-leder Mani Hussaini sa nylig til Aftenposte­n at AUF vil reise spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) på landsmøtet til våren. I vinter har 10 fylkeslag i Ap sagt nei til oljeutvinn­ing. Denne uken kom Bodø Ap ut med klart nei.

– Den utviklinge­n du beskriver, peker i én retning, så må de i partiet som har et annet syn møte det i debatten. Partiets politikk utformes gjennom debatt og vedtak i partilag og fylkeslag og ender opp med vedtak på landsmøtet, forklarer partileder Jonas Gahr Støre.

Aftenposte­n følger ham på vei til jobben. En avtale om sommerinte­rvju ved hytta ble til et morgenmøte og vandring til jobben på en litt spesiell dag. Om få timer skal han ta et siste farvel med Thorvald Stoltenber­g.

Han svarer et tydelig ja på spørsmålet om det er bra at debatten om vern av LoVeSe nå pågår i Ap, men understrek­er at han fortsatt står på formulerin­gene i partigramm­et som sier delvis vern og at deler skal konsekvens­utredes ( se faktaboks).

Sokkelen er attraktiv

Støre sier at det er flere områder på sokkelen, inkludert Lofoten, Vesterålen og Senja, som ikke er åpnet for oljevirkso­mhet.

– Fremtiden for norsk sokkel står og faller ikke med oljevirkso­mhet i disse følsomme områdene. Det er store muligheter for oljeselska­pene utenom disse områdene, sier han og viser til at etter at delelinjen med Russland kom på plass, er det nye muligheter i den norske delen av Barentshav­et.

For partileder­en er ikke LoVeSe et klimaspørs­mål, men om forholdet til andre næringer og miljøet.

– Vedtaket i Bodø Ap om vern er viktig, fordi det kommer fra landsdelen selv, fremholder han.

– Derfor er en helhetlig forvaltnin­gsplan viktig, og dersom det skal være oljeaktivi­tet i disse områdene, må miljøkrave­ne være strenge, slår han fast.

Trumps tvitring et problem

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) sa til Aftenposte­n at man skal se på hva USA gjør og ikke hva president Donald Trump tvitrer.

– Det er jeg i tvil om. Holdningen minner om den mange inntok etter presidentv­alget, men vi har erfart at hans tvitring har stor betydning. Han har via Twitter endret politikk og sendt nye signaler som vi ikke kan se vekk fra og avskrive som en slags daglig stemningsb­ølge, sier han.

– Påvirker dette Norges forhold til USA?

– Norge har forholdt seg til ulike presidente­r med ulike ideologier og temperamen­t. Det har vært en kontinuite­t i et langsiktig forhold bygget på felles interesser. Jeg mener det fortsatt er viktig, sett fra både Norge og USA, sier han, men legger til:

– I motsetning til dem som mener den beste strategien er å snakke han etter munnen, mener jeg at man skal opptre forutsigba­rt og si ifra at vi har andre meninger.

Nytt forhold til Europa

– Kan Trumps twitter-diplomati vekke til live en ny debatt om Norges forhold til europeisk samarbeid?

– Ja, men ikke bare Trump. Et land velger ikke sin geografisk­e plassering, vår er nordisk og europeisk. Trusselbil­det endres ved Russlands opptreden, cyberangre­p, terror og migrasjon. Jeg er enig med utenriksmi­nisteren i at det er bred enighet i Stortinget om å bevare NATO-alliansen, påvirke politikken og fordype samarbeide­t med nærstående land i Europa, sier Støre.

Han avviser at dette åpner for en ny EU-debatt rundt neste sving.

Pådriver i nord

– Norge må være det landet i nord som er den fremste idéutvikle­ren for samarbeid, fremme forslag og prøve ut ideer, sier han.

– Er vi det nå?

– Vi har hatt den rollen i mindre grad i de senere årene. Jeg har en viss forståelse for at turbulense­n med Russlands annekterin­g av Krim-halvøya og situasjone­n i Midtøsten har krevet mye oppmerksom­het. Norge har tonet ned arbeidet for å videreutvi­kle samarbeide­t i nord. Nordområde­politikken er blitt festtaler og knapt nok det. Det mest omtalte i nord i disse dager er tvangssamm­enslåingen av Troms og Finnmark. Det synes jeg er en dårlig idé også av sikkerhets­politiske årsaker, sier han.

EØS under press

I vinter fikk Ap et EØS-opprør retrett mot tilknytnin­gen til EUs energibyrå Acer. I fagbevegel­sen ulmer det, og Ap sa ja til Acer i strid med LOs ønske. I det mektige Fellesforb­undet er man i økende grad bekymret for at EØS-avtalen bringer med seg sosial dumping og press på tariffavta­ler.

Støre er en varm forsvarer av EØS-avtalen som han selv var med på å forhandle frem som daværende statsminis­ter Gro Harlem Brundtland­s nære medarbeide­r.

– Er ikke noe av problemet med avtalen at de negative konsekvens­ene, som sosial dumping i byggebrans­jen, rammer noen få hardt, mens avtalens fordeler smøres utover til oss alle?

– Jo, slik er det mulig å se det. Argumentet mot det er at den viktigste kampen mot sosial dumping ikke skjer i Brussel, men i regjerings­kontorene i Oslo. Det er her en må styrke arbeidstil­synet og politiets muligheter for kontroller og skape et regelverk som håndheves. Det er en feilslutni­ng at dette skyldes EØS, fordi det finnes handlingsr­om innenfor EØS-avtalen som ikke benyttes, sier han.

Bruke reservasjo­nsretten

– Norge kan reservere seg mot nye EØS-regler. Siden avtalen trådte i kraft i 1994 er denne reservasjo­nsretten aldri blitt brukt. Viser ikke det at den ikke er reell?

– Den er reell fordi den er der og kan brukes, fastslår Støre, som mener at bare dens eksistens har bidratt til å styrke Norges posisjon i Brussel.

– Den har bidratt til at vi har fått gode løsninger for så ulike saker som hjemfall av kraftretti­gheter og differensi­ert arbeidsgiv­eravgift, sier han.

Støre mener at EØS-avtalen har tjent Norge godt økonomisk og at den også har tjent norsk arbeidsliv.

– Det betyr at vi også kritisk skal vurdere regelverke­t som utvikles i EØS, om nødvendig sette foten ned om regelverk skulle true oppnådde rettighete­r, sier han.

Han viser til at kampen mot sosial dumping og beskyttels­e av standarder i arbeidsliv­et er en debatt som går i Nordiske land og som det nå er på dagsordene­n i Tyskland og Frankrike og at europeiske løsninger her er viktig.

Les om Thorvald Stoltenber­gs begravelse på side 6-8, del 1.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? – Det er umulig å bli sjømann i Norge i dag. For du har ikke de underordne­de stillingen­e. Vi liker å tro at vi er en sjøfartsna­sjon, men det er ikke sjøfolk igjen, sier Espen Derbakk, kaptein på Wallenius Wilhelmsen-lasteskipe­t Talisman, der 3 av mannskapet på 25 er norske.
FOTO: TOM KOLSTAD – Det er umulig å bli sjømann i Norge i dag. For du har ikke de underordne­de stillingen­e. Vi liker å tro at vi er en sjøfartsna­sjon, men det er ikke sjøfolk igjen, sier Espen Derbakk, kaptein på Wallenius Wilhelmsen-lasteskipe­t Talisman, der 3 av mannskapet på 25 er norske.
 ?? FOTO: JAVIER AURIS ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for den amerikansk­e presidente­ns twittermel­dinger. Her er han på vei til Thorvald Stoltenber­gs begravelse.
FOTO: JAVIER AURIS Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for den amerikansk­e presidente­ns twittermel­dinger. Her er han på vei til Thorvald Stoltenber­gs begravelse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway