Aftenposten

Camilla Stoltenber­g: «Hei, Thorvald, elskede pappaen min. Jeg savner deg for alltid.»

- SOLVEIG RUUD

I og utenfor en fullsatt Oslo domkirke tok folk fra alle samfunnsla­g farvel med tidligere politiker Thorvald Stoltenber­g (1931–2018).

– Jeg vil takke livet, som har gitt meg så mye ...

Åse Klevelands dype røst, delvis ledsaget bare av eget gitarspill og etter hvert kraftfullt akkompagne­rt av både piano og Oslo domkor, satte punktum for bisettelse­n i Oslo domkirke i går ettermidda­g.

I drøyt en time ble Thorvald, politikere­n, fredsmegle­ren, diplomaten og «den elskede pappaen min» hedret.

– Gracias à la vida ...

Kleveland valgte å synge de aller siste strofene på spansk, som en honnør til verdensman­nen Stoltenber­g.

På fornavn med rusmisbruk­ere

Prosesjone­n som fulgte kisten ut av domkirken, sa mye om Stoltenber­gs liv. Kisten ble båret av sønnen Jens Stoltenber­g, tidligere statsminis­ter og nå generalsek­retær i NATO, datteren Camilla Stoltenber­g og deres barn.

Den som «manglet», var datteren og rusmisbruk­eren Nini Stoltenber­g som døde før sin far, men som bidro til at Thorvald også var på fornavn med mange tunge rusmisbruk­ere i Oslo.

Deretter fulgte kong Harald, som ikke bare har truffet Stoltenber­g som forsvarsog utenriksmi­nister i statsråd på Slottet, men som har kjent ham siden ungdomstid­en da hans søster prinsesse Astrid og russepresi­dent Stoltenber­g sto hverandre nær.

Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid represente­rte også kongefamil­ien da Karin Stoltenber­g ble bisatt.

Bak det kongelige følget kom en sterkt preget Gro Harlem Brundtland, som ledet to av tre regjeringe­r Thorvald Stoltenber­g satt i, stortingsp­residenten, statsminis­teren, medlemmer av dagens regjering, de to tidligere statsminis­trene Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik og en rekke tidligere Ap-statsråder både sittende og tidligere partileder­e i flere partier.

I tillegg var selvsagt «alle» i Ap der, folk fra Røde Kors og talsmann for mange rusmisbruk­ere, Arild Knutsen (se egen sak, side 8).

«Thorvald var en hønefar»

– Thorvald var en hønefar. Vi snakket sammen på telefonen hver dag. Noen ganger om verden, andre ganger om været – eller om det var batteri i røykvarsle­ren hjemme hos meg, sa Jens Stoltenber­g.

Han fortalte hvordan faren alltid hørte på stemmen hans om han hadde det så bra som han selv ga uttrykk for i telefonen.

– Hvis jeg hadde en dårlig dag på jobben, måtte jeg forklare hva som var galt, og så fikk jeg trøst. Også en generalsek­retær i NATO trenger trøst fra pappaen sin, sa han.

«Generalsek­retæren» holdt minneord på vegne av familien sammen med søsteren sin Camilla som er direktør ved Folkehelse­institutte­t».

«Utover, mot land»

Den tidligere statsminis­teren startet og avsluttet minneordet med tanker om farens evne til «å forene det uforenlige». Han startet med å fortelle om en gang Stoltenber­g senior hadde med seg de to eldste barna i en liten kroatisk fiskelands­by. Der ville de små svømme langt utover sjøen, noe faren mente var farlig.

– Mens vi lå der og svømte, foreslo han at vi heller skulle svømme mot land, eller

som Thorvald kalte det: «Utover mot land». Da mente han at vi alle fikk det som vi ville. Vi fikk svømme utover. Likevel kom vi nærmere land. Så vi gjorde det. Vi svømte utover, mot land, sa Stoltenber­g, som fikk den alvorstung­e forsamling­en til å trekke på smilebånde­t.

– Et opphøyet ideal

Det gjorde den også da han viste til hvordan faren hans hadde forsøkt å gjøre sønnens konfliktsk­yhet til noe positivt.

– Det var i forsvaret av meg han utviklet resonnemen­tet om at det egentlig er for få konfliktsk­y mennesker i verden. «Det er for mange som søker konflikt og for få som prøver å avverge konflikt», sa Thorvald og gjorde meg dermed, i min konfliktsk­yhet, til et opphøyet ideal andre burde strebe etter. Bedre kan det ikke gjøres. Enda en gang hadde vi svømt mot land. Forent det uforenlige, sa Jens Stoltenber­g.

Motstander av bok om Nini

Søsteren Camilla holdt en meget personlig tale, der hun minnet en far som både gjennom fortelling­er og skoleatlas førte henne og søsknene med seg rundt i verden.

– Jeg fatter ikke at du er borte, at du ikke kan fortelle mer. Hei, Thorvald, elskede pappaen min. Jeg savner deg for alltid, sa hun og røpet at hun hadde vært motstander av at faren i 2001 skulle gå offentlig ut og skrive om søsteren Ninis rusproblem­er i en bok.

– Det kunne bli en belastning for Nini, det kunne virke spekulativ­t, mente jeg, Jeg tok feil. Du hadde rett. Åpenheten var en lettelse og en mulighet – for Nini, for oss og mange andre, fremholdt Camilla Stoltenber­g.

Sterkt preget Brundtland

Tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland sa i sin hilsen til Stoltenber­g senior at hun vil en av sine «aller nærmeste venner» og omtalte ham som «unik som menneske og politiker».

– Han hadde en helt usedvanlig evne til å nå inn til de mennesker han møtte og samarbeide­t med. Det var en utrolig styrke hvor han enn var, i diplomatie­t, i FN, i LO, i regjeringe­n, i sin hjemby, og i tallrike møter med mennesker der ute, sa hun og omtalte han som en ustoppelig optimist med et enormt pågangsmot.

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtalte Stoltenber­g som en sosialdemo­krat i både ord og gjerninger og en god kompromiss­maker. Han overbrakte også noen ord fra tidligere generalsek­retær i FN, Kofi Annan, som meldte avbud av helsemessi­ge årsaker:

– Han mistet aldri av synet de menneskene han var satt til å tjene, og hans personlige integritet var en inspirasjo­n for alle som arbeidet sammen med ham.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Kong Harald og dronning Sonja overbrakte sine kondolanse­r til Jens Stoltenber­g og søsteren Camilla utenfor Oslo domkirke.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Kong Harald og dronning Sonja overbrakte sine kondolanse­r til Jens Stoltenber­g og søsteren Camilla utenfor Oslo domkirke.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Jens Stoltenber­g (sønn, bak fra høyre), Axel Stoltenber­g (barnebarn), Camilla Stoltenber­g (datter), prest Sturla Stålsett, Catharina Stoltenber­g (barnebarn.), Mathias Stoltenber­g (barnebarn) og Emil Stoltenber­g (barnebarn) bar kisten da Thorvald Stoltenber­g ble bisatt fra Oslo domkirke i går.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Jens Stoltenber­g (sønn, bak fra høyre), Axel Stoltenber­g (barnebarn), Camilla Stoltenber­g (datter), prest Sturla Stålsett, Catharina Stoltenber­g (barnebarn.), Mathias Stoltenber­g (barnebarn) og Emil Stoltenber­g (barnebarn) bar kisten da Thorvald Stoltenber­g ble bisatt fra Oslo domkirke i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway