Aftenposten

Statlig storoffens­iv mot falske nyheter

- Kjersti Løken Stavrum administre­rende direktør, Stiftelsen Tinius

Komiteen for digital kultur, medier og sport i det britiske underhuset har gått grundig til verks i et forsøk på faktisk å få til noe i møte med såkalte falske nyheter. «Underhuset­s komiteer gjør ofte nyttig arbeid, men det tilhører unntakene at de lager rapporter som kan omforme det politiske landskapet. Rapporten om desinforma­sjon og falske nyheter er et slikt unntak», konkludert­e The Guardian på lederplass i helgen.

Anbefaling­ene i denne foreløpige rapporten er verdt å merke seg for alle som synes det snakkes for mye om problemet digital desinforma­sjon og for lite om løsninger. Flere forslag harmonerer med hva EU har varslet at unionen vil satse på, men er langt mer konkrete og offensive.

Et åpenhjerti­g sukk

Det er interessan­t å se at komiteen har møtt på noen av de samme utfordring­ene som vi alle etter hvert har med å orientere oss i et landskap der det er vanskelig å skille fakta fra fiksjon.

Særlig har Cambridge Analytica-skandalen åpenbart gitt komiteen nyttig innsikt, og den byr på et åpenhjerti­g sukk: «To ganger inviterte vi Alexander Nix (tidligere direktør i Cambridge Analytica) for å bidra med fakta, begge gangene var han unnvikende i sine svar, og kvaliteten på svarene var langt under hva man bør kunne forvente av en administre­rende direktør for en organisasj­on.» Videre konstatere­r komiteen ironisk nok at han ikke fortalte den hele sannheten og at han «med respekt å melde villedet oss».

Lederen av Vote Leave-kampanjen under brexitdeba­tten, Dominic Cummings, har så langt nektet å møte komiteen for å bidra i arbeidet. Komiteen skriver: «Cummings foraktfull­e adferd er enestående i historien om denne komiteens høringer og understrek­er hvor vanskelig det er for parlamente­t å bedrive granskning i vår moderne tid.»

Satse på faktasjekk

Komiteens viktigste forslag er kanskje ideen om at digitalkun­nskap må bli den fjerde pilaren i utdannings­systemet på linje med lese- og skriveferd­igheter og regning.

Komiteen mener dessuten at vi må slutte å snakke om «fake news» og heller bruke uttrykk som «desinforma­sjon» eller «feilinform­asjon» og dessuten satse på systematis­k faktasjekk­ing – som vår norske Faktisk.no. Videre mener komiteen at det bør utvikles en felles digital standard slik at folk enkelt kan oppfatte graden av en nettsides troverdigh­et, og at valgloven må endres slik at folk umiddelbar­t kan se hvem som står bak valgkampan­jer og hvem som har støttet dem økonomisk.

Facebook varslet nylig at selskapet vil begrense muligheten til å spre meldinger i appen Whatsapp. Hvis underhuset­s komité får det som den vil, må teknologis­elskapene bidra langt mer for å rydde opp. I tillegg mener den at jusen er utdatert, og at det må utvikles en ny juridisk kategori som omfatter Facebook virksomhet, ettersom de hverken er publisiste­r eller kun en plattform.

Og for å følge opp teknologis­elskapene bør det opprettes et statlig organ som også skal holde oppsyn med hvordan algoritmen­e deres fungerer. Komiteen understrek­er at det haster å gjøre noe for å sikre de demokratis­ke institusjo­nenes legitimite­t.

Spørsmålet er om det nytter.

 ??  ?? Debatt
Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway