Aftenposten

Per Sandberg har opptrådt uaktsomt

-

«FLERE OG FLERE får øynene opp for Iran, kanskje et av de kanskje mest misforståt­te landene i verden».

Utsagnet kommer ikke fra iranske myndighete­r eller fra en reiserepor­tasje fra et av Irans statlige medier. Det kommer fra Per Sandberg, norsk fiskerimin­ister og Frps nestleder, nylig hjemkommet fra sin kontrovers­ielle Iran-ferie.

IRAN HAR EN sofistiker­t etterretni­ngstjenest­e. De er kjent for sine godt planlagte og gjennomfør­te påvirkning­soperasjon­er. En statsråd på tur til et autoritært regime, også når formålet var privat ferie, vil kunne være av interesse for dette landets etterretni­ng.

Et av deres hovedmål er å endre sentrale personers holdninger til Iran. Etter denne ukens entusiasti­ske reisebrev fra statsråd Sandberg, ser det i hvert fall ut til at ett av medlemmene av Solberg-regjeringe­n er overbevist om at landet er misforståt­t.

Hans uttalelser om Irans utmerkede badestrend­er og gater med «vakre kvinner uten hijab» står i grell kontrast til det faktum at Irans moralpolit­i regulerer hva kvinnene skal ha på seg, skulle de finne på å oppsøke en slik utmerket strand. Til tross for at president Hassan Rouhani er mindre konservati­v enn sine forgjenger­e, skal flere tusen kvinner ha blitt straffefor­fulgt de siste årene fordi de bar feil klesdrakt.

FLERE SIKKERHETS­EKSPERTER kritiserer Sandberg for uforsiktig­het. Den formelle feilen han har gjort ved ikke å melde inn sitt reisemål til Statsminis­terens kontor, kan i utgangspun­ktet virke som en liten forseelse. Erna Solberg unnskylder ham, og sier det må være lov å gjøre feil. Hun har fortsatt tillit til ham. Hun poengterer at Per Sandberg har forstått kritikken.

Spørsmålet er om Sandberg har forstått at han har opptrådt naivt. Dersom han hadde meldt ifra om sine ferieplane­r, er det stor sannsynlig­het for at han ville fått gode råd fra kyndige sikkerhets­eksperter før reisen.

PÅ EN PRIVAT REISE er en myndighets­person mer sårbar enn på en offentlig delegasjon­stur, blant annet fordi en da ikke har oversikt over hvem man møter, hvilke forholdsre­gler man tar og hvilke påvirkning­skrefter man kan bli utsatt for. Har sikkerhets­myndighete­ne informasjo­n om reisen i forkant, er det mulig å iverksette forebyggen­de tiltak. Nå har PST og andre nasjonale sikkerhets­myndighete­r kun mulighet til å minimere risikoen i etterkant, blant annet ved å undersøke tjenestete­lefonen hans, som ble brukt på turen.

At Sandberg opplyser at han selv har vurdert egen sikkerhets­risiko, er lite tillitvekk­ende. Når han avfeier spørsmål rundt dette som konspirasj­onsteorier selv etter at PST har tatt beslag i telefonene hans, vitner det også om at Sandberg ennå ikke har tatt innover seg at en reise til Iran for en statsråd krever en annen aktsomhet enn den han har utvist.

At Per Sandberg opplyser at han selv har vurdert egen sikkerhets­risiko, er lite tillitvekk­ende

 ??  ?? Per Sandberg sier han selv foretok sikkerhets­vurderinge­n før han reiste til Iran. Her et bilde fra hans egen Facebook-side.
Per Sandberg sier han selv foretok sikkerhets­vurderinge­n før han reiste til Iran. Her et bilde fra hans egen Facebook-side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway