Aftenposten

Fra tweet til handling

- Kommentar Therese Sollien Kommentato­r

For en som er interesser­t i Nord-Korea, er det spennende tider. I begynnelse­n av juni fant det første toppmøtet mellom Nord-Koreas diktator og en sittende amerikansk president sted, i kjølvannet av betydelig sabelrasli­ng fra begge sider.

Nå ser det ut til at Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump planlegger å møtes igjen. I går morges takket Trump Kim for å ha sendt hjem levningene av amerikansk­e soldater som døde under Koreakrige­n. Overleveri­ngen fant sted på 65-årsdagen for våpenhvile­n som ble inngått mellom Nord- og Sør-Korea.

Det hvite hus tar æren for å ha fått til utlevering­en og sier at begivenhet­en er et resultat av toppmøtet som fant sted i Singapore mellom Trump og Kim i sommer.

Men takksigels­en for overleveri­ngen var altså ikke det mest oppsiktsve­kkende med torsdagens Twitter-melding; det var snarere kunngjørin­gen om at Trump og Kim snart skal møtes igjen, og at det stadig foregår korrespond­anse mellom de to. «Takk for ditt hyggelige brev – jeg ser frem til å møte deg snart», skrev presidente­n.

Nye interkonti­nentale missiler

At tonen fra Trump er så hjertelig, var ikke gitt. Tidligere denne uken kunne avisen Washington Post meddele at amerikansk etterretni­ng tror Nord-Korea utvikler nye missiler.

Minst ett av de to missilene som skal være under utvikling, er av typen Hwasong-15, som var Nord-Koreas første missil med en rekkevidde lang nok til å treffe det amerikansk­e kontinente­t. Etter toppmøtet i Singapore hevdet Trump at Nord-Korea ikke lenger utgjorde noen atomtrusse­l. Det var opplagt å ta munnen for full.

Den amerikansk­e utenriksmi­nisteren Mike Pompeo påpekte i en senatshøri­ng i forrige uke at landet fremdeles produserer spaltbart materiale, og han understrek­et at Trump ikke lar seg lure av Kim. Pompeo la til at den nåværende adminis- trasjonen har iverksatt historisk kraftige sanksjoner mot landet, og at disse ikke vil bli fjernet før atomnedrus­tningen er på plass.

Den konstrukti­ve dialogen som nå foregår mellom USA og Nord-Korea, gir bedre resultater enn de to foregående administra­sjonene, demokratis­k så vel som republikan­sk, kunne vise til, sa Pompeo.

Lar seg ikke lure

Naturligvi­s overrasker det hverken utenriksmi­nister Pompeo eller amerikansk etterretni­ng at Nord-Korea fortsetter å utvikle nye interkonti­nentale missiler, til tross for toppmøtet som fant sted i juni. Det overrasker neppe Trump heller.

«Avtalen» som ble inngått i Singapore, var særdeles uforplikte­nde. Felleserkl­æringen som Trump og Kim signerte, inneholdt ingen løfter om hvordan NordKorea eventuelt skal kvitte seg med atom- våpnene sine. Snarere var ordlyden at landet skal arbeide for full nedrustnin­g av atomvåpen på Koreahalvø­ya, men det hører med til historien at nordkorean­erne allerede i 1993 ga et slikt løfte.

Men om dette første toppmøtet ikke ga all verdens konkrete resultater, skader det likevel neppe at Trump utviser litt asiatisk høflighet overfor den nordkorean­ske diktatoren. Den bryske «ondskapens akse»-tilnærming­en som tidligere president George W. Bush brakte til torgs, førte forsiktig sagt ikke til noen forbedring heller.

Hvis Trump vil ha fred, bør han heller fjerne sanksjonen­e mot nordkorean­ske tekstiler enn å ha en ny koseprat med Kim Jong-un.

Hva skal til?

Så lenge en forplikten­de og endelig avtale med USA og Sør-Korea uteblir, er avskrekkin­g den tryggeste strategien Nord-Korea har for å sikre seg mot invasjon. Våpentekno­logi er dessuten en salgsvare som har gitt det nordkorean­ske lederskape­t nødvendige valutainnt­ekter.

Dersom Trump virkelig vil forsøke solskinnsp­olitikk overfor Nord-Korea, ville det være fornuftig å oppheve sanksjonen­e mot den nordkorean­ske tekstilind­ustrien. I 2016 var tekstiler Nord-Koreas nest største eksportvar­e etter kull og mineraler, og den ga landet inntekter på 752 millioner dollar.

Dersom Nord-Korea får anledning til å videreutvi­kle legitim handel, vil det gi landet et langt bedre utgangspun­kt for forhandlin­ger enn situasjone­n det er i nå, hvilket vanskelig kan beskrives som annet enn kniven på strupen. Med sanksjonsr­egimet Nord-Korea nå er underlagt, har landet intet annet å selge enn trusler.

Skal man tro Pompeo, er noe slikt utelukket. I det minste er det betryggend­e at Trump ikke lar seg overraske over at nordkorean­erne fortsetter i samme spor og bygger enda flere langtrekke­nde atomvåpen.

Dersom Trump virkelig vil forsøke solskinnsp­olitikk, ville det være fornuftig å oppheve sanksjonen­e mot den nordkorean­ske tekstilind­ustrien

 ??  ?? Amerikansk etterretni­ng mener at Nord-Korea og landets diktator Kim Jong-un utvikler nye missiler. Her fra Kims møte med USAs president Donald Trump i Singapore i juni.
Amerikansk etterretni­ng mener at Nord-Korea og landets diktator Kim Jong-un utvikler nye missiler. Her fra Kims møte med USAs president Donald Trump i Singapore i juni.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway