Aftenposten

– Skulle ikke tatt med jobbtelefo­nen til Iran

- NTB SHAGHAYEGH YOUSEFI

– Jeg innrømmer selvfølgel­ig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefo­nen til Iran. – Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhets­rutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, skriver Per Sandberg i en e-post til Aftenposte­n og flere andre medier i går.

– Har fått noen konklusjon på om telefonen kan ha blitt tap- pet eller tuklet med?

– Den har vært håndtert i tråd med våre sikkerhets­rutiner, og i samsvar med anbefaling­ene fra PST. Telefonen er nå hos PST, sier Per Sandberg i en e-post.

– Burde vært mer varsom

Dagbladet har spurt om Sandberg hadde installert departemen­tets saksbehand­lingssyste­m på telefonen, noe kommunikas­jonssjef Martine Røiseland bekrefter var gjort.

Tidligere etterretni­ngssjef Ola Kaldager mener Sandberg burde vist mer varsomhet.

– Det er standard når man jobber i det offentlige å la sin private mobil ligge igjen hjemme. Særlig når man innehar posisjoner i departemen­t eller forsvar, sier Kaldager til Fiskeribla­det. Kaldager var tidligere leder for den norske etterretni­ngsgruppen E 14.

Sandbergs kontakt med det norsk-iranske miljøet kan dessuten gjøre ham til en viktig brikke i Irans overvåking av eksilirane­re, tror Kaldager.

Refses av partikolle­ga

Partikolle­ga Mazyar Keshvari sier i et intervju med NRK at han er sint og såret over det han mener er Per Sandbergs hvitvaskin­g av regimet i Iran, og ber partifelle­n gå i seg selv og vurdere om han bør ha tillitsver­v i partiet.

Keshvari sitter i landsstyre­t i Frp og er tidligere innvandrin­gspolitisk talsperson i partiet. Han kom i sin tid til Norge som flyktning fra Iran.

– Å snakke om Iran som et ferieparad­is finner jeg svært sårende. For meg personlig, men også på vegne av partiet, sier Keshvari.

– Det opprører meg sterkt når det rokkes ved bildet av at Fremskritt­spartiet fortsatt er det partiet som bekjemper islamistis­ke terrorregi­mer sterkest, sier Keshvari i intervjuet.

Keshvari mener Sandberg er med på å hvitvaske et grusomt regime ved å late som om Iran er et idyllisk ferieland.

– Det er i beste fall naivt og i verste fall svært skammelig, sier Keshvari til NRK.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Per Sandberg var på privat ferie i Iran i sommer.
FOTO: PRIVAT Per Sandberg var på privat ferie i Iran i sommer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway