Aftenposten

De 12 domfelte i Lime-saken har anket

- WASIM RIAZ

Det går mot en ny runde i rettsappar­atet for Limesaken. Alle domfelte har anket. Den eneste som ble frikjent, slipper en ny runde i retten.

Etter to og et halvt år i rettsappar­atet ble dommen i Lime-saken avsagt i Oslo tingrett for seks uker siden. Da hadde retten betalt 78 millioner kroner til advokater og tolker.

Samtlige anket

Resultatet ble at 12 av de 13 tiltalte ble domfelt, flere for menneskeha­ndel. Men straffen for samtlige var lavere enn det aktoratet hadde bedt om.

Nå har de 12 domfelte anket til lagmannsre­tten. Også statsadvok­aten har kommet med motanke som gjelder deler av dommen. Blant annet fordi flere tiltalte ble frifunnet for noen av punktene som gjaldt menneskeha­ndel.

Vil ha dommen opphevet

Hovedmanne­n Sajjad Hussain fikk ni års fengsel. Også han ble frifunnet for noen av punktene. Nå blir det en ny runde i retten.

– Statsadvok­aten har anket på frifinnels­ene. Vi har anket på resten. Vi har primært anket til opphevelse av dommen, subsidiært for ny behandling i lagmannsre­tten, sier John Christian Elden, Hussains forsvarer.

– Hvis dommen blir opphevet, kan det bety flere nye måneder i tingretten for din klient. Blir det ikke en belastning for ham?

– Det er en større belastning å få en lang dom for forhold han ikke er skyldig i, svarer Elden.

– Hvordan ønsker du en mu- me sak, svarer Ina Strømstad.

Denne modellen innebærer at det blir kjørt flere mindre saker istedenfor én stor sak.

Ønsker ikke at anken tar flere år

Lagmann Torkjel Nesheim i Borgarting lagmannsre­tt sier at retten ennå ikke har tatt stilling til om en mulig ankesak blir delt opp.

– Vi skal først gjennom en ankeprøvin­g der vi skal vurdere hvilke deler av ankene som skal slippes igjennom for full ankebehand­ling, sier Nesheim.

– Hvordan skal dere unngå at en mulig anke ikke tar like lang tid som i tingretten?

– Det får vi se på, men vi ønsker ikke at ankesaken skal ta flere år i lagmannsre­tten, slik som i tingretten. Gjennom ankeprøvin­gen vil det bli nærmere avklart hvor omfattende ankebehand­lingen blir, herunder om deling av saken er aktuelt.

Statsadvok­atene Geir Evanger og Peter André Johansen er aktorer i Lime-saken. De har ferie og er ikke tilgjengel­ige for kommentar denne uken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway