Aftenposten

Dette er Lime-saken

-

Høsten 2014 ble det aksjonert mot 20 butikker i Lime-kjeden. Etterforsk­ningen var svært ressurskre­vende, og saken er blitt omtalt som Norges største menneskeha­ndel-sak. 13 personer ble tiltalt for blant annet organisert kriminalit­et og menneskeha­ndel. Rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett 20. januar 2016.

Dom ble avsagt 22. juni i år. 12 av de 13 ble dømt.

lig anke behandles i retten for å unngå nye 2,5 år i retten?

– Dersom anken behandles fullt ut av lagmannsre­tten, bør den i stor utstreknin­g deles og forenkles, slik at behandling­stiden for den enkelte tiltalte blir forsvarlig.

Hvor godt kan de huske?

Blant de domfelte er advokat Mohammad Shahzad Nazir som fikk fire år. Han var tiltalt for medvirknin­g til grov menneskeha­ndel.

– Han har anket over samtlige punkter han er dømt for. Vi vil ha dommen opphevet på grunn av saksbehand­lingsfeil, sier Mette Yvonne Larsen, Nazirs forsvarer.

– Et sentralt spørsmål er hvor mye dommere og meddommere har husket av det som ble sagt og lagt frem i retten for to år siden. Det er også overrasken­de at hele dommen er enstemmig.

– Beklagelig

Petter Bonde er forsvarer for den 70 år gamle faren i Hussain-familien. Hans klient ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder og har allerede sonet mesteparte­n av dommen i varetekt. Med en ny rettsrunde kan hovedforha­ndlingene ta mer tid enn det han er dømt til.

– Det er beklagelig at den samlede saksbehand­lingstiden vil være så lang. Det er åpenbart en belastning for min klient å vente så lenge for å få avklart skyld, sier Bonde.

Waqar Aslam Malik, som forsvarer en 61 år gammel mann som ble dømt til fengsel i ett år, sier at dommen kan ta fra ham levebrødet. 61-åringen jobber som taxisjåfør og risikerer å miste jobben hvis dommen blir stående.

– Min klient mener at han er uskyldig. Hvis denne dommen blir stående, så kan han miste levebrødet.

Forbereder erstatning­skrav

Bernt Heiberg var forsvarer for den 41 år gamle kjøpmannen som ble frifunnet. Han satt i varetekt i nesten ett år. Heiberg sier at statsadvok­aten har akseptert frifinnels­en.

– Han ble frifunnet på bakgrunn av den forklaring han ga til politiet kort tid etter at han ble pågrepet. Likevel måtte han sitte på tiltaleben­ken i norgeshist­oriens lengste rettssak. Nå vil vi be om erstatning for uberettige­t straffefor­følging, sier Heiberg.

– Hvor stort beløp er det snakk om?

– Vi jobber for å få en oversikt over tapene han har lidd. Det jeg kan si nå, er at det blir snakk om en betydelig erstatning.

Kan bli opphevet

Tingrettsd­ommer Ina Strømstad er medlem i dommernes mediegrupp­e. Hun sier at loven åpner for at lang saksbehand­lingstid kan være grunn for å oppheve en dom.

– Noen feil fører automatisk til opphevelse, mens andre, f.eks. for lang saksbehand­lingstid, bare kommer i betraktnin­g når det må antas at feilen har virket inn på avgjørelse­n. Det betyr at for lang saksbehand­lingstid kan føre til at dommen oppheves, sier hun.

– Går det an å dele opp saken ved en behandling i lagmannsre­tten?

– Etter loven så går det an. Det går også an å dele opp saken ved at ikke alle de tiltalte møter i sam-

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Sajjad Hussain ble domfelt i Lime-saken 22. juni. Nå kan det bli flere nye måneder med venting, da han og alle de andre domfelte har anket. Her er Hussain sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden.
FOTO: ROLF ØHMAN Sajjad Hussain ble domfelt i Lime-saken 22. juni. Nå kan det bli flere nye måneder med venting, da han og alle de andre domfelte har anket. Her er Hussain sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway