Aftenposten

Nå kan hun ta VM-medalje

- SINDRE TRYGSLAND

– Jeg vet at om alt klaffer, så har jeg absolutt mulighet til å kjempe om en plass på pallen, sier Kristin Holte.

Denne uken står Kristin Holte (32) overfor sesongens store mål: Crossfit Games – enkelt forklart VM i crossfit. Det blir en fem dager lang prøvelse og test i styrke, kondisjon, balanse og rå viljestyrk­e. Etter 15 øvelser skal det stå igjen én vinner, som kan krone seg som «verdens sprekeste».

I fjor leverte hun sin beste prestasjon noensinne, med syvendepla­ss.

Etter den første dagen i årets konkurrans­e ligger Holte på åttendepla­ss.

Trodde hun var ferdig

Cirka seks år er gått siden Holte fant tilbake til treningsgl­eden. Som ung hadde Holte drevet med en rekke idretter. Turn, friidrett, mangekamp, stavhopp, hekkeløp, fotball, triatlon, langrenn og terrengløp. Stort sett alt som byr på fysiske utfordring­er. Hun hadde tatt NM-gull i stavsprang innendørs, og som junior gikk hun til topps i NM i spyd.

I starten av 20-årene trodde hun det var slutt.

– Jeg måtte gi meg med stavhopp på grunn av tretthetsb­rudd i begge leggene. Da var jeg litt over 20, og jeg var egentlig ferdig med å konkurrere, minnes Holte.

I 2012 kom hun over det som skulle vise seg å bli hennes store lidenskap.

– Det var en venninne som anbefalte meg å teste ut crossfit (se faktaramme). Hun mente at jeg kunne være god i dette. Jeg dro på en prøvetime, og merket at dette var noe for meg. Det var mange ting som jeg hadde gjort mye av før.

Hun beskriver at det er «at man må være god i alt» som har gjort henne hektet på sporten. De som er med i VM, har stort sett ett fokus i livet: Å bli bedre. Fem dager i uken har Kristin Holte to økter om dagen, på opp til fem-seks timer totalt.

– Å se hvor god jeg kan bli i alle de ulike øvelsene. Å se forbedring­ene. Selv nå når jeg har holdt på i seks år, og jeg blir ikke akkurat yngre, så klarer jeg likevel å sette personlige rekorder i styrkeøvel­ser, i løping osv. Det er utrolig gøy å se at det gir resultater.

32-åringen har mastergrad i ernæring, og hun har sitt eget selskap.

Utenom konkurrans­esesong gjør hun småjobber som workshops og foredrag. Hun har tidligere jobbet i perioder som er-

næringsfys­iolog og PT.

– Det mentale er viktigst

Utøverne i VM i crossfit vet aldri på forhånd hva som møter dem. Hva de skal gjøre, får de som regel vite kort tid i forkant. Det eneste de vet, er at de står overfor 15 blytunge konkurrans­er.

Onsdag gjennomfør­te de fire konkurrans­er. Den siste konkurrans­en var å ro en hel maraton – over 42 kilometer.

Evnen til å glemme smerten og den enorme pulsen underveis er en nøkkel.

– Det mentale betyr veldig, veldig mye. Mer enn det fysiske. Jeg har jobbet med en mental trener nå i fem år. Jeg hadde aldri vært der jeg er nå uten ham, forteller Holte.

For folk flest er ekstrem hard trening, å presse seg selv helt i kjelleren, noe man helst vil unngå. For en crossfit-utøver er det en del av hverdagen.

– Det er ikke noe gøy der og da. Det er vondt, Men det er en utrolig digg følelse etterpå. Jeg gjør det om og om igjen nesten hver dag. Man glemmer fort at man har vondt når man får følelsen av mestring. Hodet prøver å si at man tar i for mye, så når jeg klarer å legge det til side og presse meg selv, at jeg kan presse meg selv mer enn jeg tror, så er det en veldig god følelse, forteller hun.

 ?? FOTO: TAYLOR CONLON PHOTOGRAPH­Y ?? På gymmen fra cirka 09–17.
Trener fra ni til cirka halv tolv-tolv. Så pause for å spise og jobbe litt, før hun trener igjen fra cirka halv to til fire. Så er det restitusjo­n, og spise, før turen går hjem.
Torsdag: Aktiv restitusjo­nstrening, hun...
FOTO: TAYLOR CONLON PHOTOGRAPH­Y På gymmen fra cirka 09–17. Trener fra ni til cirka halv tolv-tolv. Så pause for å spise og jobbe litt, før hun trener igjen fra cirka halv to til fire. Så er det restitusjo­n, og spise, før turen går hjem. Torsdag: Aktiv restitusjo­nstrening, hun...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway