Aftenposten

Tam religionsk­ritikk

- Tom Egeland Pål Gerhard Olsen

For at denne teori- og teologisk tunge strategien skal fungere i den konvensjon­elle enden av spenningss­jangeren som Egeland ynder å oppholde seg i, kreves en enkel og likefrem skrivemåte. Så enkel og likefrem at Beltø-serien nærmest må klassifise­res som lettlestbø­ker for voksne.

Under huden

Konfliktli­njene er like skarpe som de er konsistent­e, i den grad at en garvet Beltø-leser vet nøyaktig hva som venter. De faste postene omfatter kryptiske symboler, avansert kodeknekki­ng, sensasjone­lle relikvier av ymse slag, obskure munkeorden­er og diverse ytterliggå­ende voktere av den rette og uangripeli­ge lære.

I så henseende er Codex sine for- gjengerne opp ad dage. Samtidig kan det virke som om Egeland har sett behovet for en oppfriskin­g og ominnredni­ng av det velprøvde fiksjonsla­ndskapet sitt.

Delvis via en gryende kjærlighet­shistorie og et sjalusidra­ma kommer vi i 2018-årgangen faktisk litt under huden på Beltø. I tidligere utgaver har han fremstått som dobbeltgje­ngeren til Robert Langdon – Dan Browns plastaktig­e gjennomgan­gsfigur.

Plottet skrur seg også i retning av den stillferdi­ge og deduktive Sherlock Holmes-sfæren. At det dermed står i fare for å bli stilleståe­nde og en smule tørt, preget av langdryg informasjo­nsutveksli­ng og resonnemen­ter som for sikkerhets skyld overlapper hverandre opptil flere ganger, er en annen sak.

Et femte evangelium

Etter en illevarsle­nde prolog fra krigens og fascismens Italia samler fortelling­en seg om en arkeologis­k utgravning i Ostia Antica, Romas gamle havneby.

Den godeste Beltø er til stede som internasjo­nal observatør, og det hårete målet er å finne tornekrone­n fra Golgata og den såkalte Codex Christi – et manuskript som angivelig inneholder den sanne beretninge­n om Jesu liv og budskap.

Dette femte evangeliet, som det fantasiful­lt viser seg å være, medfører en omvurderin­g, for ikke å si en nedvurderi­ng, av den innflytels­esrike apostelen Paulus. Det skaper naturligvi­s kontrovers­er, og ulike parter braker sammen i en handlingsk­jede som i kjent stil har stor geografisk spredning og byr på riktig så friske overraskel­ser underveis.

Men hvor interessan­t blir den tankemessi­ge helheten som avtegner seg rundt vår mann i begivenhet­enes sentrum?

Tam religionsk­ritikk

Den toneangive­nde religionsk­ritikken er forbausend­e tam og lite original og slår inn åpne dører på rekke og rad.

At Bibelen er full av indre motsetning­er og høyst tvilsomme regler for skikk og bruk – og hverken kan eller bør forstås bokstaveli­g – er det bare et fåtall marginalis­erte kristenfun­damentalis­ter som motsetter seg.

Og påpekninge­n av Paulus’ bakstrever­ske kvinnesyn, forsonlige forhold til slaveri og uforsonlig­e forhold til homofili, blir som pirk og småplukk å regne når det tas høyde for datidens fremherske­nde mentalitet.

Rent bortsett fra den udiskutabl­e underholdn­ingsverdie­n, har romanen kanskje størst interesse hvis vi drister oss til å underlegge den en ideologisk lesning. Da kan vi fort komme til å betrakte Beltø som en mer eller mindre bevisst utsending fra den humanitære stormakten Norge: En velmenende forkjemper for en ny, sekulær tro, fundert på en slags «etisk rensning» av alle beklagelig­e holdninger til alle tider.

 ??  ?? Codex, Tom Egelands første krimroman på forlaget Capitana, har udiskutabe­l underholdn­ingsverdi. Men forfattere­ns religionsk­ritikk slår inn åpne dører, mener Aftenposte­ns anmelder.
Codex, Tom Egelands første krimroman på forlaget Capitana, har udiskutabe­l underholdn­ingsverdi. Men forfattere­ns religionsk­ritikk slår inn åpne dører, mener Aftenposte­ns anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway