Aftenposten

SAS og professor Lies «buklanding»

- Thore Hagberg dr. ing.

Hvorfor har ikke SAS mestret konkurrans­en? Selskapets driftsmode­ll er trolig viktigere enn fagforenin­genes medvirknin­g til tilbakegan­gen.

Professor Einar Lie gir 22. juli en fin oversikt over SAS fra starten til i dag, med tre skandinavi­ske stater som hovedeiere. Nedgangen i SAS kom etter århundresk­iftet, med konkurrans­en fra lavprissel­skapene. Lie gir også de mange fagforenin­ger et stort ansvar for nedgangen. Lie har sikkert rett i lavprissel­skapenes betydning, men årsakssamm­enhengen var en annen. Den sentrale forskjelle­n mellom lavprissel­skap og tradisjone­lle selskap er at de første flyr direkte ruter, mens de siste har gjennomgåe­nde ruter med mellomland­inger.

SAS forsto ikke dette, eller danskene hindret en omlegging for å sikre Kastrups stilling. Norske reisende må fortsatt reise om Kastrup eller Arlanda, med vesentlig lengre reisetid og høyere pris. Det er nok hovedårsak­en til at Norwegian kunne etablere seg uten statsstøtt­e og bli sterkere enn SAS. SAS kan noen dager ha 12 avganger til enkelte europeiske storbyer, av disse 0–1 direkte fra Oslo. Danmark og Sverige har neppe tapt stort på underskudd­ene i SAS. Med Kastrup som Nordens supermarke­d og Sverige med SAS helt forankret i Stockholm, har de hatt sine inntekter. Norge, som lillebror, har betalt for gildet via staten og passasjere­ne. Men, jeg reiser som regel med SAS, med direktefly fra Oslo til en by i Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway