Aftenposten

Hva gjør norsk våpenindus­tri i EUs nye pengefond?

EUs nye pengefond kan undergrave internasjo­nalt samarbeid mot autonome våpen, også kjent som drapsrobot­er.

- Lene Kristin Olsen Grimstad styremedle­m, Norges Fredslag

Tidligere i sommer kom nyheten om at Norge får innpass i EUs nye pengefond for våpenindus­trien. Der har EU nylig lagt 11,5 milliarder euro i potten, for å gi et løft til europeiske våpenprodu­senter. Hardt lobbyarbei­d ligger bak Norges invitasjon inn, samt en egenandel på 2,9 milliarder kroner. En stor del av potten skal gå til utvikling av kunstig intelligen­s, autonomi og robottekno­logi. Beslutning­en undergrave­r dermed fem års arbeid med FNkonvensj­onen om inhumane våpen (Våpenkonve­nsjonen), for å etablere enighet om nøyaktig hva et autonomt våpen er og hvordan denne våpenkateg­orien må reguleres for å operere innenfor den internasjo­nale humanitærr­ettens rammer. Til nå har 26 land gått inn for å forby utvikling og bruk av fullt autonome våpensyste­mer i denne FN-prosessen.

Menneskeli­g kontroll

Norge er også del av FN-prosessen. I juni sendte Knut Arild Hareide (KrF) derfor et skriftlig spørsmål til utenriksmi­nister Ine

Marie Eriksen Søreide (H): «Hva gjør Regjeringe­n for å bidra til å utvikle nye politiske og juridiske regulering­er for å sikre meningsful­l menneskeli­g kontroll over denne type våpen?» Utenriksmi­nisterens svar åpner med at «Norge er blant de stater som er skeptiske til at det er mulig å utvikle fullt autonom våpentekno­logi som vil kunne operere innenfor folkerette­ns rammer».

Det er økende konsensus i FN om at vi må beholde menneskeli­g kontroll over våpensyste­mets kritiske funksjoner, skriver Søreide. Norsk utgangspun­kt er at alle våpentyper som ikke kan anvendes i tråd med humanitærr­etten, må anses som forbudte, skriver hun videre. Hva gjør da norsk våpenindus­tri i EUs nye pengefond?

Den nye milliardsa­tsingen har fått forskere i Europa til å reagere. Dette peker på en unik akselerasj­on i militarise­ringen av EU, sier dr. Stuart Perkinson fra koali- sjonen Forskere for fred, som på kort tid har mobilisert forskere fra 19 europeiske land. Etablering­en av EUs forsvarsfo­nd viser også at EUs institusjo­nelle barrierer, etablert for å forhindre militarise­ring av unionen, er i ferd med å brytes ned, skriver Alexander Harang i Fredslaget­s nyeste rapport Autonom våpenutvik­ling og den Europeiske Union. Dette faller heller ikke i smak hos EUs befolkning. Tvert imot tror europeere at økt militarise­ring vil føre til mer hat og mer terrorisme, ifølge en undersøkel­se fra 2016.

Snikmilita­risering

Forskere for fred er kun et siste tilskudd til titusenvis av forskere, advokater, etikere, filosofer, fredsprisv­innere, teknologis­elskaper og AI-selskaper som krever et forbud mot utvikling og bruk av fullt autonome våpensyste­mer. Alle står de sammen med Kampanjen for å stoppe drapsrobot­er, som har frontet et forbud siden 2012. Norges fredslag er del av denne internasjo­nale kampanjen.

Verdensoms­pennende motstand ble også synliggjor­t i juni, da Google takket nei til en Pentagon-kontrakt på flere milliarder dollar, som skulle utstyre droner med kunstig intelligen­s. Kontraktst­ilbudet skapte en identitets­krise for Google. Over 4000 av deres ansatte nektet å utvikle kunstig intelligen­s til militære formål, mens andre sa opp i protest. Nå har Google lovet de ansatte at selskapet aldri

skal utvikle kunstig intelligen­s til bruk i våpen. Også i Sør-Korea ser vi tilsvarend­e motstand. Der har universite­tet KAIST avvist våpenprodu­senten Hanwha Systems på bakgrunn av samme forespørse­l. Press fra ledende akademiker­e var her en stor medvirkend­e faktor til KAISTs klare stillingta­gen i saken.

Tette bånd til våpenindus­trien

I rapporten Autonom våpenutvik­ling og den Europeiske Union setter Fredslaget søkelyset på EUs tette samarbeid med våpenindus­trien. For eksempel ble representa­nter fra våpenindus­trien hentet inn av EU-kommisjone­n i 2015, for å tilrettele­gge for fremtidens militære forsknings­støtte. Denne «gruppen av personligh­eter» besto for en stor del av representa­nter for våpenindus­trien, og de konkludert­e i tråd med industrien­s interesser. To år senere kom planen om å bruke 35 millioner euro på et nytt konsortium: Ocean 2020. Fredslaget identifise­rer i sin rapport klare bånd mellom våpenindus­trien, som her endte opp med å motta EU-støtte, og «gruppen av personligh­eter» som la føringer for støtteordn­ingen.

Både FNs generalsek­retær António Guterres og Europaparl­amentet reagerer på dagens utvikling av autonome våpen. I mai lanserte Guterres FNs nye nedrustnin­gsagenda Securing Our Common Future. Der skriver han at tiltak nå er nødvendig for å sikre at mennesker aldri gir fra seg kontrollen over våpensyste­mer med kunstig intelligen­s. I juni fulgte Europaparl­amentet opp, da det lanserte sine anbefaling­er til FNs 73. generalfor­samling, som avholdes i høst. Det haster å få på plass et forbud mot fullt autonome våpensyste­mer, vedtok Europaparl­amentet.

Norge skal ta en aktiv rolle

I sitt svar til Hareide uttaler Søreide at Norge skal ta en aktiv rolle i diskusjone­n om fullt autonome våpen, både i og utenfor Våpenkonve­nsjonen, for å sikre at grunnlegge­nde prinsipper om menneskeli­g kontroll og etterlevel­se av humanitærr­ettens bestemmels­er legges til grunn. Det er gledelig å høre Søreide si at Norge endelig skal engasjere seg i Våpenkonve­nsjonen. Det var ikke tilfelle i april. Da satt Norges delegasjon passivt gjennom det ukelange møtet i Genève og lot Østerrike sette presedens for Europa ved å bli land nummer 24 til å gå inn for et forbud. Nå ser Belgia ut til å følge etter. I juli besluttet landets parlament å støtte opp om innsatsen i internasjo­nale fora for å forby fullt autonome våpensyste­mer, samt å forplikte seg til aldri å ta i bruk fullt autonome våpensyste­mer.

Norge bør gjøre det samme og anse dette som forberedel­se for ny innsats i Våpenkonve­nsjonen, som samles igjen i slutten av august for å jobbe videre med internasjo­nal regulering av autonom krigstekno­logi.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PATRICK T. FALLON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? EUs nye pengefond for våpenindus­trien undergrave­r arbeidet med å forby autonome våpensyste­mer, skriver innsendere­n. Her dronen MQ-9 Reaper, som brukes av USAs luftvåpen.
FOTO: PATRICK T. FALLON, REUTERS/NTB SCANPIX EUs nye pengefond for våpenindus­trien undergrave­r arbeidet med å forby autonome våpensyste­mer, skriver innsendere­n. Her dronen MQ-9 Reaper, som brukes av USAs luftvåpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway