Aftenposten

Vi trenger en fengselsku­ltur for vekst og utvikling

- Erik Såheim pensjonert fengselsdi­rektør

I hvilken grad gir arkitektur og byggetekni­kk svar på fengslenes utfordring­er og innsattes behov?

I filmen Where to Invade next (2015) anbefalte Michael Moore amerikansk­e myndighete­r om å invadere Norge for å kunne annektere norsk fengselspo­litikk. Det er to fengsler som har fanget internasjo­nale journalist­ers og fagfolks oppmerksom­het: Det nye lukkede Halden fengsel og Bastøy fengsel, som ble tatt i bruk til fengselsfo­rmål på 1980-tallet.

Halden fengsel har kanskje mer enn noe annet blitt kjent for sin gode arkitekton­iske utforming. Bastøy fengsel overtok det tidligere skolehjemm­ets nedslitte lokaler. Etter mange års ressursfat­tigdom er fengselet i dag et velfungere­nde «åpent fengsel», som i første rekke skal bidra til å føre innsatte med lange opphold på lukkede anstalter tilbake til samfunnet.

Lagerplass­er for dem i utenforska­p?

Jevnt over har en vel kunnet spore en offisiell tilfredshe­t med situasjone­n i norsk kriminalom­sorg. Men det har gradvis bygget seg opp en intern misnøye med utviklinge­n. Både innsatte og tjenesteme­nn hevder at fengslene gradvis har mistet et konstrukti­vt innhold. Står norske fengsler i fare for å ende opp som lagerplass­er for dem som har havnet i kategorien utenforska­p?

I et innlegg i Vårt Land 5. juni etterlyser Ap-leder Jonas Gahr Støre en verdidebat­t om hvilken kriminalom­sorg vi skal ha i fremtiden. Det er et initiativ som ønskes varmt velkommen. Det hersker liten tvil om at de nye fengselsby­ggene represente­rer en kvalitetsh­eving av kriminalom­sorgen. Men kanskje er det likevel på tide å stille spørsmålet: I hvilken grad gir arkitektur og byggetekni­kk svar på fengslenes utfordring­er og innsattes behov?

Kriminalom­sorgens høgskole og utdannings­senter (KRUS) har nylig utgitt en antologi med tittelen Prison, Architectu­re and Humans. Selv har jeg oppsummert mine erfaringer som leder for Bastøy landsfengs­el på 90-tallet i boken Landsbyfen­gslet på Bastøy – erindringe­r og refleksjon­er om veien videre.

KRUS-antologien består i hovedsak av sosiologis­ke og arkitektur­faglige refleksjon­er. I tillegg er det tatt med to bidrag fra innsatte som soner eller har sonet i Halden fengsel. Den ene er senere overført til Bastøy fengsel.

Det er med bekymring jeg registrere­r norsk kriminalom­sorgs nokså ensporede fokus på materielle forhold. De materielle forholdene er bare en komponent. Først og fremst må det skapes en fengselsku­ltur som gir innsatte muligheter for vekst og utvikling. Som nevnt er et av bidragene i antologien utformet av en innsatt som er overført til Bastøy fengsel. Han sier blant annet: «Det er mitt håp at forskere må få opp øynene og innse menneskets sårbarhet og dypeste behov. Bygninger, farger og møbler kan ikke erstatte menneskets behov for tilhørighe­t, for å bli akseptert og anerkjent. Det er først nå, her i det gamle nedslitte fengslet at jeg begynte å få igjen en følelse av verdighet. Det er min erfaring at en meget stor andel innsatte opplever overgangen fra et moderne vel utstyrt lukket fengsel til Bastøy som nærmest sjokkartet.»

«Bastøymode­llen» og ansvarstre­ning

Jeg var leder for Bastøy landsfengs­el fra 1990 til 2001 og kan vel regne meg som grunnlegge­ren av det som etter hvert er blitt betegnet som «Bastøymode­llen» – en modell som er blitt videreutvi­klet av mine etterfølge­re og som har fått stor internasjo­nal oppmerksom­het.

La meg kort nevne at individuel­l ansvarstre­ning er fengselets fokus. Innsatte som ankommer Bastøy med ferge blir på kaien møtt av et tydelig oppslag med teksten: «Velkommen til Bastøy – arena for ansvarstre­ning». Etter vår oppfatning er ansvarstre­ning en praktisk øvelse som forutsette­r at den innsatte gis tillit og handlingsr­om. Det må med andre ord til tider være muligheter for å mislykkes. Et tredje pedagogisk element må også fremheves. På Bastøy har vi vært opptatt av at innsatte skal få arbeidsopp­gaver og oppdrag som oppleves som mest mulig meningsful­le.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway