Aftenposten

Forfeilet om «den politiske dommer»

- Øivind Østberg advokat, Oslo

Harald Stanghelle kommentere­r 25. juli den påtroppend­e sorenskriv­er i Kristiansa­nd og spør om han kan være «habil til å dømme nordmenn med en annen tro enn den lutherske».

Stanghelle mer enn antyder at juristen, fordi han offentlig har fremmet synspunkte­r som indikerer uro for en mulig fremtidig situasjon der muslimer blir i flertall i Norge, ikke kan være uhildet der en muslim er part i en sak. Konsekvens­en kan vanskelig være en annen enn at han ikke burde kunne bli dommer.

Aftenposte­n bidrar her til å viske ut et skille som både befolkning­en i alminnelig­het, og jurister spesielt, heller burde skjerpe bevissthet­en om. Det er grunnlegge­nde rettsprins­ipper at loven skal anvendes i lojalitet mot lovgiver, og at like tilfeller skal behandles likt. Det gjelder uavhengig av rettsanven­derens eget politiske syn. Men også jurister har, som samfunnsbo­rgere, lov til å ha meninger om generelle politiske spørsmål. Man kan ha et politisk ståsted knyttet til innvandrin­g og islam som skiller seg betrakteli­g fra det Aftenposte­n har valgt, og samtidig ha en objektiv innstillin­g til enkeltmenn­esker uavhengig av bakgrunn. Dette gjelder både på det private plan og enda mer i en dømmende rolle, styrt som den er av lov og rettspraks­is.

Er det noe i den omtalte dommers faglige virke til nå som tyder på at han ikke makter å praktisere dette skillet? Det ville virkelig vært en relevant innvending, men det skriver ikke Aftenposte­n noe om. Tydeligvis skal hans alminnelig­e politiske meninger være tilstrekke­lig til å diskvalifi­sere ham. Men skal vi bare ha dommere som er på Aftenposte­ns linje i et av tidens virkelig store spørsmål?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway