Aftenposten

Dommerens begrensnin­ger

- Tron Gundersen tingrettsd­ommer

Harald Stanghelle har en interessan­t artikkel 25. juli om «Den politiske dommer». Jeg vil la den konkrete utnevnelse­n ligge idet Innstillin­gsrådet må forventes å kommentere Stanghelle­s undring.

Det spørsmålet Stanghelle reiser, har imidlertid andre aspekter som er verdt å kommentere nærmere.

Vi har i Norge flere eksempler på at politikere er blitt utnevnt til dommere og dommere til statsråder eller statssekre­tærer, for deretter å gå tilbake til dommeryrke­t igjen (O.C Gundersen, Elisabeth Schweigaar­d Selmer, Andreas Cappelen med flere). Hvorvidt et slikt vekselbruk mellom utøvende og dømmende makt er heldig, kan være et spørsmål, men det har vært akseptert hos oss, kanskje spesielt fordi dommere i Norge nyter godt av stor tillit.

Det er imidlertid ikke noen selvfølge at dommere kan være medlem av et politisk parti. I flere europeiske land er det forbud mot dette. På denne måten forsøker man å hindre for tette bånd mellom dommere og politikere/utøvende makt. Uavhengigh­et må sikres. Det er også nødvendig i mange land for at dommere skal oppnå tilstrekke­lig tillit.

Har ytringsfri­het

Stanghelle knytter sine kommentare­r til spørsmålet om habilitet. Det kan være et godt utgangspun­kt, men det kan også stilles spørsmål om andre prinsipper som er viktige for dommere, slik som uavhengigh­et og integritet.

Dommere har, som alle andre borgere, ytringsfri­het. Dette fremgår av den internasjo­nale dommerkode­ksen (The Bangalore Principles of Judicial Conduct), som flere lands etiske regelverk for dommere er bygget på og hentet inspirasjo­n fra, herunder det norske. Men ytringsfri­heten har sine begrensnin­ger når man er dommer. I punkt 4.6 i disse internasjo­nale prinsipper heter det således følgende:

«A judge, like any other citizen, is entitled to freedom of expression, belief, associatio­n and assembly, but in exercising such rights, a judge shall always conduct himself or herself in such a manner as to preserve the dignity of the judicial office and the impartiali­ty and independen­ce of the judiciary.»

De norske etiske reglene for dommere har en tilsvarend­e bestemmels­e i punkt 10:

«En dommer har som enhver annen ytringsfri­het, religionsf­rihet og organisasj­onsfrihet, men en dommer skal ved utøvelsen av slike rettighete­r ta hensyn til dommerembe­tets verdighet og domstolens upartiskhe­t, nøytralite­t og uavhengigh­et.»

Punkt 11 har også en relevant bestemmels­e:

«En dommer skal også utenfor tjenesten opptre slik at adferden ikke er egnet til å skade respekten for eller tilliten til domstolene.»

Hvis de er kontrovers­ielle?

I en kommentaru­tgave (utgitt av FN) til de internasjo­nale prinsippen­e heter det for øvrig at tidligere politisk tilknytnin­g ikke er grunn for å konstatere upartiskhe­t og danne grunnlag for inhabilite­t.

Det påpekes imidlertid at «it has to be recognized and accepted that a judge is expected to leave behind and put aside political affiliatio­ns or partisan interests when he or she takes the judicial oath or affirmatio­n to perform judicial duties with independen­ce and impartiali­ty».

Men hva om en dommer ytrer seg om politiske forhold som kanskje også må ansees som kontrovers­ielle? Det følger av ovennevnte internasjo­nale etiske rammeverk at «a judge must accept restrictio­ns on his or her activities» (punkt 114), og «in particular, a judge shall conduct himself or herself in a way that is consistent with the dignity of the judicial office». Dette betyr at en dommer ikke kan opptre som enhver annen borger og må finne seg i å måtte legge visse bånd på seg i sin adferd og ytringer. Det fremgår uttrykkeli­g i nevnte kommentaru­tgave (punkt 136) at dommere ikke bør involvere seg i offentlige debatter («public controvers­ies»). Det heter som begrunnels­e for dette at noe av det essensiell­e ved det å være dommer, nettopp er evnen til å vurdere konflikter på en objektiv og rettvis måte. Det er viktig at publikum ser dommere i det offentlige rom som upartiske, ikke forutinnta­tte, men objektive og med et åpent sinn. Går man inn i slike debatter, så vil man lett sette slike hensyn til side og som dommer vil man senere kunne bli ansett som nettopp det motsatte av det man skal være. Får man saker som har elementer av forhold man tidligere har involvert seg i som offentlig meningsytr­er, så kan dette lett føre til at man ikke blir sett på som upartisk. Her er man vel ved noe av kjernen i det Stanghelle påpeker.

Ikke uforenlig å være medlem av parti

Når det gjelder politiske aktivitete­r, er det kun medlem av parlament eller kommunesty­re («local council») som er nevnt som aktivitete­r uforenlige med dommergjer­ningen. Det er ikke uforenlig å være medlem av et politisk parti, selv om det som nevnt er mange land som har slike begrensnin­ger i lovgivning og etisk regelverk.

En interessan­t bestemmels­e er punkt 168 i nevnte kommentar. Der heter det at en dommer ikke bør være medlem av en organisasj­on som diskrimine­rer på basis av rase, kjønn, religion, nasjonalit­et eller andre irrelevant­e grunner som står i strid med fundamenta­le menneskere­ttigheter. Dette må vel bety at om det skulle finnes et politisk parti som har noen av disse elementer i seg i sitt program eller politikk, så er det uforenlig med dommergjer­ningen å være medlem av et slikt parti.

Det følger også av punkt 5.1 og punkt 186 at en dommer har en «duty to be responsive to cultural diversity».

Videre kan nevnes punkt 5.2: «A judge shall not in performanc­e of judicial duties, by words or conduct, manifest bias or predjuduce towards any person or group on irrelevant grounds.»

Som man vil se er det visse begrensnin­ger for en dommer til å være «politisk». Det meste dreier seg imidlertid om hva man gjør i det offentlige rom. Vi må vel erkjenne at dommere ikke er mer enn vanlige mennesker, men jeg har tro på at norske dommere har en profesjona­litet som gjør at de kan skille mellom personlige politiske preferanse­r og hva partene i en sak står for og sier. Det er mulig det er naivt å tro noe slikt.

Feil tittel

I deler av opplaget av gårsdagens utgave var Turid E. Solvang utstyrt med feil tittel. Hun er stifter og daglig leder (CEO) i Future Boards.

Fart og vannscoote­re

I gårsdagens leder om vannscoote­rbruk kan man lese «at kommunene står fritt til å regulere hvor langt fra land og hvor fort slike farkoster kan kjøre». Her bør det presiseres at kommunene i utgangspun­ktet kan regulere avstand fra land, med mindre det aktuelle området er hovedled eller biled. Kommunene kan regulere fartsgrens­en, men den vil da gjelde alle fartøyer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway