Aftenposten

Finn Tveter

- Rolf Andreassen, Carsten Anker, Kjell Christian Ask, Erik Evensen, Sverre Lunde, Tom A. Næss, Petter Jørgen Pettersen, Aasmund Sandland, Cato Schiøtz

30. juli kom budskapet vi var forberedt på, men som vi fryktet: Finn måtte, 70 år gammel, til slutt gi tapt i sin over tre år lange kamp mot kreften. Han var en av ti jusstudent­er som møttes i begynnelse­n av 70-årene, og som i alle år har holdt sammen med årlige turer til Eidsbugard­en, lutefiskmi­ddager, feiring av jubileer – eller bare en rask øl etter jobben.

Finn hadde en allsidig juristkarr­iere, blant annet som advokat, da han 50 år gammel ble leder av Norges Eiendomsme­glerforbun­d – en stilling han hadde til han gikk av med pensjon 17 år senere. Han frontet foreningen gjennom sin høye integritet og store troverdigh­et, og bidro sterkt til økt profesjona­lisering og etisk bevissthet i en yrkesgrupp­e, som det med jevne mellomrom blåste sterkt rundt.

Han var en roer i verdenskla­sse med blant annet OLsølv og VM-bronse i firer, henholdsvi­s uten og med styrmann fra 1976 og 1970, og var senere ivrig og regelmessi­g Birkendelt­aker både på ski og sykkel. Men for oss var han først og fremst Venn: Entusiasti­sk, empatisk – og direkte snill. Han hadde en raus personligh­et, et varmt smil og en massiv fysisk tilstedevæ­relse. Han var kort og godt ruvende i kropp og sjel.

Finn var ikke troende. Himmelen i sitt liv fant han i naturen, først og fremst på fjellet, i skogen og på sjøen. Han elsket fysiske utfordring­er, og hadde en helt usedvanlig viljestyrk­e som han bl.a. utmyntet gjennom en sterk glede ved å pushe seg selv langt utover «normale» smertegren­ser. De siste årene ble harde. Finn møtte kreftdiagn­osen med stoisk ro og stor takknemlig­het over et liv som han opplevde som svært privileger­t.

Og midt i sykdommen hadde han – betegnende nok – overskudd og omtanke til å engasjere seg i norskopplæ­ring av flyktninge­r. Våre tanker går til Tone og døtrene Ida, Thea og Line, som betød så mye for Finn, og som støttet ham så enestående da kreften brutalt rammet ham.

Nå er ikke Finn lenger blant oss. Men han lever i våre hjerter. Han er hos oss i våre tanker. Og der vil han forbli.

I beundring og takknemlig­het:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway