Aftenposten

Her er de beste podcastene og bøkene

Et av de foreløpig beste svarene på det får du i podkasten «The Wilderness».

- TEKST: SARAH SØRHEIM Kulturreda­ktør

Hvordan i all verden kunne demokraten­e tape et amerikansk presidentv­alg når motkandida­ten het Donald Trump?

Dette spørsmålet har ridd både partitoppe­r og velgere som en mare helt siden den sjokkerend­e valgnatten i november 2016. På tross av at Hillary Clinton var en omstridt og til dels mislikt politiker, var det få som fryktet at demokraten­es kandidat ville tape for en bøllete TV-kjendis og milliardae­r helt blottet for politisk erfaring.

Så feil kan man som kjent ta.

Hvordan kunne det skje? I kjølvannet er det i grunnen bare to ting å gjøre: Bli bitter. Eller forsøke å laere. Med podkasten The Wilderness gjør Jon Favreau fra Crooked Media et forsøk på det siste.

Etter å ha ristet av seg sjokket og skuffelsen går den tidligere Obama-rådgiveren her grundig til verks. Gjennom en femten episoders lang havarikomm­isjon tar dokumentar­en for seg det demokratis­ke partiets historie, og forsøker å lete etter svar på hvor det gikk galt. Og hva de kan gjøre for å komme ut av den politiske villmarken og inn på en sti som kan lede til posisjon og makt igjen.

Seks episoder er publisert foreløpig. Og så langt er det et vellykket forsøk. Var Obamas høyre hånd Favreau var taleskrive­r for Barack Obama, og er mannen bak noen av hans mest berømte formulerin­ger. Etter åtte år i Obamas tjeneste, først som en del av valgkampan­jen og deretter som sjef for taleskrive­rne i De hvite hus, har Favreau bygget en ny karriere som politisk kommentato­r. Han er en av grunnlegge­rne av mediehuset Crooked Media og leder podkasten Pod Save America, en av de beste og største pratepodde­ne om amerikansk politikk.

Favreaus åpenbare talent for gode og treffende formulerin­ger har gjort ham til en av den amerikansk­e snakkeklas­sens store stjerner. Og det er også med på å gjøre The Wilderness til en svaert hørbar historie.

Men at dette er blitt mer enn en politisk korrekt historieti­me skyldes først og fremst kombinasjo­nen av Favreaus reelt spørrende tone, og hans høyst subjektive tilnaermin­g til materien. Kledelig ydmykhet fra en som ikke er kjent for akkurat det I nyhetsjour­nalistikke­n er vi opptatt av å dyrke en objektiv posisjon. Av gode grunner, vi skal ikke ha slagside i vår dekning, men bestrebe oss på å videreform­idle fakta så objektivt som mulig.

Det er vel og bra. Men The Wilderness er et eksempel på hvor vellykket det kan vaere å gå inn i politisk journalist­ikk på en helt annen måte.

Favreau er åpen på at han ikke forsøker å fortelle en objektiv historie her, men at denne serien spinner ut av hans eget behov for å finne ut av hvor det gikk galt. Og hva partiet bør gjøre for igjen å oppnå makt.

Faste lyttere av Pod Save America kjenner Favreau som en underholde­nde, kunnskapsr­ik og til tider smått arrogant kommentato­r. Sånn sett kan man kanskje si at det sjokkerend­e tapet for Trump har hatt den heldige bieffekt at det har høvlet bort noe av arrogansen både hos Favreau og resten av kommentari­atet (ja, også her hjemme).

I The Wilderness fremstår i alle fall Favreau som reelt spørrende. Han benytter seg av en rekke ulike kilder, alt fra partifelle­r, kommentato­rer, tidligere og nåvaerende rådgivere og strateger. Og velgere. Det er blitt en interessan­t fremstilli­ng av partiets historie, arven etter Obama, og hvordan partiet har forholdt seg til spørsmål rundt sosiale forskjelle­r, rase, innvandrin­g og media. Og ikke minst hva partiet bør gjøre for å gjenvinne velgernes tillit.

Skaper en løsningsor­ientert samtale Dette er blitt svaert hørbart også for dem av oss som ikke er politisk aktive eller kjenner amerikansk politikk fra innsiden. For det første gir det en ekstra nerve til historien at fortellere­n er så personlig engasjert i stoffet. Dessuten blir det også enklere for oss som lyttere selv å ta stilling til det som blir hevdet, når vi kjenner fortellere­ns ståsted.

På sitt beste gjør The Wilderness det de politiske tenketanke­ne egentlig burde ha gjort: Skaper et rom for en åpen og løsningsor­ientert politisk samtale, med mål om å finne reelle svar på reelle problemer. Både for partiene og for samfunnet.

 ??  ??
 ??  ?? The Wilderness
MED
John Favreaus. (Crooked Media)
The Wilderness MED John Favreaus. (Crooked Media)
 ??  ??
 ??  ?? Jon Favreau var taleskrive­r for Barack Obama, og er mann bak noen av hans mest berømte formulerin­ger. I podkasten The Wilderness prøver han å finne ut hvordan Donald Trump
slo Hillary Clinton i presidentv­alget i 2016.
FOTO:
RICHARD SHOTWELL/TT...
Jon Favreau var taleskrive­r for Barack Obama, og er mann bak noen av hans mest berømte formulerin­ger. I podkasten The Wilderness prøver han å finne ut hvordan Donald Trump slo Hillary Clinton i presidentv­alget i 2016. FOTO: RICHARD SHOTWELL/TT...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway