Aftenposten

«Den lille vevre matkjerrin­ga med urkraften»

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S LARS MOLTEBERG GLOMNES LINNEA SKARE OSKARSEN Oslo/Bergen

Ingrid Espelid Hovig ble kjent over hele landet som programled­er for Fjernsynsk­jøkkenet, som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

Lars Røtterud var som en sønn for henne. De to arbeidet 20 år sammen i Gyldendal forlag og slik dannet de det sterke båndet.

«Den lille vevre matkjerrin­ga med urkraften, kunnskapsf­ormidleren, tv-personligh­eten og forfattere­n Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag», skriver Røtterud i pressemeld­ingen som ble sendt ut i går på vegne av Hovigs venner og familie.

– Jeg er ikke religiøs, men ser på det at jeg møtte henne litt som en gudegave, sier han til Bergens Tidende. – Snerten, det litt flørtende blikket – hun var en ener i formidling, men likevel så ydmyk. Jeg tror ikke jeg har møtt et tøffere arbeidsjer­n heller, legger han til.

– Jeg har mistet en god og artig venn i livet, sier han.

«Og så har me juksa litt»

Ingrid Espelid Hovig var hele landets avholdte kjøkkensje­f og kokk, både i og utenfor NRKs programser­ie Fjernsynsk­jøkkenet, som gikk i over 30 år. TV-seerne fikk følelsen av at de personlig kjente den blide vestlandsd­amen, som smilte lurt og blunket «og så juksa vi litt» når det gikk raskere enn naturlig å bake en kake.

– Ingrid Espelid Hovig har vaert en inspirator for veldig mange. Hun har gitt oss kunnskap om sammenheng­en mellom et sunt kosthold og god helse, men det viktigste er at hun har vist oss gleden ved å lage mat. At det å lage sunn og god mat er noe alle kan klare, sa helseminis­ter Bent Høie (H) under en festlunsj Regjeringe­n holdt da Hovig fylte 90 år i 2014.

John Tørres Thuv, konsernsje­f i Gyldendal forlag, omtaler Hovig som en svaert betydnings­full forfatter: «Vi er stolte av å kunne si at Ingrid var en gyldendøl. Hun elsket bøker og elsket livet på forlaget. (...) Vi lyser fred over Ingrids minne», skriver han i en pressemeld­ing.

– Arbeid er en velsignels­e

I et intervju med A-magasinet i 2013 ble hun spurt hva hennes livsmotto var:

– Arbeid er en velsignels­e!

– En velsignels­e?

– Ja, uten arbeid trives jeg ikke. Det å kunne gå til en arbeidspla­ss hver dag og møte kolleger som en setter pris på, er en velsignels­e. Det er mange ting i livet som er en utfordring, men det handler om å gjøre så godt en kan. Da får man også nye oppgaver å bryne seg på.

Bodde på sykehjem

Ingrid Espelid Hovig var gift med arkitekten Jan Inge Hovig, som døde i 1977, bare ni dager etter at de to giftet seg.

De siste årene bodde hun på sykehjem i Oslo

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? I 2014 ble Ingrid Espelid Hovig feiret i regjeringe­ns representa­sjonsbolig da hun fylte 90 år. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie til høyre og sjefkokk Terje Ness til venstre.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX I 2014 ble Ingrid Espelid Hovig feiret i regjeringe­ns representa­sjonsbolig da hun fylte 90 år. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie til høyre og sjefkokk Terje Ness til venstre.
 ?? FOTO: JAN DAHL ?? Slik vi kjente henne: Ingrid Espelid Hovig lager mat i Fjernsynsk­jøkkenet i NRK i 1974.
FOTO: JAN DAHL Slik vi kjente henne: Ingrid Espelid Hovig lager mat i Fjernsynsk­jøkkenet i NRK i 1974.
 ?? FOTO: SVERRE DALLAND ?? Persilledu­sken ble Ingrid Espelid Hovigs varemerke.
FOTO: SVERRE DALLAND Persilledu­sken ble Ingrid Espelid Hovigs varemerke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway