Aftenposten

700 må på land

Othelias foreldre jobber på Kiel-fergen. Nå må de kanskje selge huset.

- TEKST: PÅL VEGARD HAGESAETHE­R pv@aftenposte­n.no FOTO: MONICA STRØMDAHL

Noen familier lever mer splittet enn andre. På Filipstad i Oslo har Kiel-fergen akkurat klappet til kai. Per Magne Johansen (41) er ferdig med to ukers jobb. På land venter Therese Wikøren Skarvold (39). Hun løfter datteren Othelia opp i luften før babyen blir tatt imot av farens sterke armer.

De to foreldrene jobber begge i kles-, leke- og elektronik­kbutikken om bord på Color Fantasy. Nå er det mamma som skal på jobb, mens pappa skal hjem til Sandefjord og passe datteren.

– Nå skal jeg bare kose meg og vaere pappa, sier Johansen.

De er en familie farget av Color Line. Paret møtte hverandre på jobb. De var på samme skift i mange år. Og de har mye av sin omgangskre­ts fra arbeidspla­ssen.

Nå kan begge miste jobben og bli nødt til å flytte. Fortsatt nordmenn på norske lønninger Enn så lenge er det stort sett nordmenn som jobber på Color Fantasy og Color Magic, de to fergene som går mellom Oslo og Kiel. Og de utlendinge­ne som er ansatt, har alle norske lønninger.

Snart kan det bli slutt på det. Neste gang er det kanskje en langt lavere lønnet litauer som mikser en vodka cranberry til deg i baren. Eller en polakk på polske vilkår som skanner sekspaknin­ger med Toblerone og rabattert bodylotion i kassen i den avgiftsfri­e butikken.

Som A-magasinet skrev fredag, er det få norske sjøfolk igjen i den delen av skipsfarte­n som frakter varer mellom kontinente­ne. Men på passasjerf­ergene er det fortsatt relativt mange.

Gjennom hele våren har debatten gått om skjebnen til de cirka 700 ansatte i hotell- og restaurant­virksomhet­en på Kiel-fergene. Rederiet har ønsket å kunne bytte dem ut med utlendinge­r for å spare penger. Det har Regjeringe­n sagt ja til.

Det siste skyldes at Color Line truet med å flytte til Danmark, slik at 2300 norske arbeidspla­sser ville forsvinne. Rederiet mener de har en konkurrans­eulempe vis-à-vis danske DFDS og Fjord Line, blant annet fordi lønningene er høyere i Norge.

– I tillegg er mange av de 700 ikke tradisjone­lle sjøfolk, men ansatte i hotell- og restaurant­driften om bord, sa naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) til A-magasinet.

Men opposisjon­en er ikke overbevist. Den har krevd at Regjeringe­n utreder saken grundigere før de eventuelt vil gi sin støtte.

Det har gitt de ansatte et halmstrå av håp.

Ville ikke ha Aftenposte­n om bord

Aftenposte­n ville reise fra Oslo til Kiel for å intervjue ansatte om bord. Det sa Color Line nei til. Derfor treffer vi igjen den lille familien hjemme, etter at også mor er ferdig med sin økt til sjøs.

Den hvite eneboligen i utkanten av Sandefjord bader i sommersol. Othelia har akkurat fått skiftet bleie og utstøter et gledeshyl da moren baerer henne ut på den romslige terrassen.

Per Magne Johansen følte at alle brikkene i livet hadde falt på plass: Han hadde truffet Therese, og sammen hadde de spart penger til å kjøpe hus. De fant drømmeboli­gen og flyttet inn. I fjor ble hun gravid, og de fikk Othelia.

Nå lever de slik de ønsker, 200 meter fra en barnehage. Men fremtiden føles langt mer usikker.

– Hvis vi begge mister jobben, vil vi sannsynlig­vis måtte selge huset og flytte til noe mindre, fastslår paret nøkternt.

– Du blir gående med en nagende usikkerhet. I tillegg vil det vaere veldig trist å miste kollegene. Vi er som en stor familie på sjøen, sier Johansen.

Paret har 2,8 millioner i lån. De har lite utdanning utover videregåen­de og tror ikke det vil bli lett å finne en fast jobb på land med samme lønn som de har i dag.

Med et lite barn var planen at han skulle fortsette å jobbe på Kiel-fergen, mens hun skulle søke seg over til ruten Sandefjord–Strømstad. Der kan man jobbe på dagtid. Nå vet de ikke om det er realistisk.

Johansen mener det er et paradoks at norske folkevalgt­e ikke ser verdien av å ha norske sjøfolk på norske ferger.

– Har dere tro på at politikern­e vil redde dere?

– De har vist gang på gang at de ikke er til å stole på, så vi kan bare håpe og be, sier Johansen.

 ??  ?? Per Magne Johansen og Therese Wikøren Skarvold, med Othelia på armen, kan miste jobben hos Color Line.
Per Magne Johansen og Therese Wikøren Skarvold, med Othelia på armen, kan miste jobben hos Color Line.
 ??  ??
 ??  ?? Pappa Per Magne Johansen (41) er ferdig med to ukers jobb. Nå er det mamma Therese Wikøren Skarvold (39) som skal jobbe på Kiel-fergen.Men først må den åtte måneder gamle datteren Othelia overlevere­s.
Pappa Per Magne Johansen (41) er ferdig med to ukers jobb. Nå er det mamma Therese Wikøren Skarvold (39) som skal jobbe på Kiel-fergen.Men først må den åtte måneder gamle datteren Othelia overlevere­s.
 ??  ?? A-magasinet skrev i går at det i Norges største rederi bare eråtte norske sjøfolk igjen.
A-magasinet skrev i går at det i Norges største rederi bare eråtte norske sjøfolk igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway