Aftenposten

- Ikke klare til å ta imot terrordømt­e

I juli slapp de fire første som ble dømt etter den nye terrorpara­grafen i Norge, ut av fengsel. Forsker Stian Lid mener det rundt i landet ikke er nok kompetanse til å rehabilite­re de terrordømt­e.

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M

Små kommuner er ikke godt nok forberedt til å følge opp terrordømt­e etter soning, mener forsker. Ifølge en tysk undersøkel­se beholdt naer halvparten av hjemvendte fremmedkri­gere radikale synspunkte­r.

– Rundt i Norge er det ikke nok kompetanse om rehabilite­ring av IS-dømte, sier forsker ved Oslo Met, Stian Lid. Han sitter i en tverrfagli­g forsknings­gruppe om ekstremism­e, forebyggin­g og rehabilite­ring.

I juli hadde de første personene som ble dømt etter den nye terrorpara­grafen, sonet ferdig sine straffer. De fire er alle menn og hadde tilknytnin­g til Den islamske staten (IS). To av dem hadde deltatt i IS.

Kommunene har ansvaret

Når de fire nå skal tilbake i samfunnet, er det deres hjemkommun­er som er ansvarlige for oppfølging­en. Aftenposte­n er kjent med at de bor i Oslo og Baerum kommune.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med de løslattes advokater, men ingen av de løslatte vil uttale seg.

I løpet av det kommende tiåret vil ytterliger­e seks straffedøm­te med IS-tilknytnin­g løslates. Flere av disse er fra mindre kommuner.

– Større kommuner har jobbet mer systematis­k og er noe bedre forberedt, men kommunene er i for stor grad blitt overlatt til seg selv, sier Lid.

Fordi det er så få saker nasjonalt, mener Lid det er behov for å samle kompetanse­n på nasjonalt nivå:

– Dagens ordning med økt kompetanse i de regionale kompetanse­sentrene for vold og traumer (RVTS) er ikke er tilstrekke­lig.

Lid mener norske myndighete­r har gjort for lite for å bygge opp en tilstrekke­lig hjelpe- og veiledning­stjeneste som kan bistå kommuner som trenger hjelp.

– De som skal veilede og rådgi kommunene, bør selv ha direkte erfaring med rehabilite­ring av hjemvendte fremmedkri­gere.

Tar radikalise­ring på alvor

– Radikalise­ring og voldelig ekstremism­e er et område som Helseog omsorgsdep­artementet tar på største alvor, skriver politisk rådgiver Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdep­artementet.

Han viser til at Regionalt res- har returnert til Norge. Ti av dem soner eller har sonet for terrortilk­nytning. 20 av dem er av ulike årsaker ikke straffefor­fulgt. Det skyldes ifølge PST manglende bevis eller at personene vurderes som utilregnel­ige. I noen av tilfellene har personene returnert før den nye terrorlove­n trådte i kraft. surssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsf­orebygging (RVTS) har en egen ressurspor­tal som skal formidle kunnskap og innsikt og vaere til hjelp for norske kommuner.

– I tillegg til at RVTS Øst har spisskompe­tansefunks­jon på dette området, kurser RVTS kommunalt ansatte om tematikken.

– Er kursing av kommunalt ansatte nok til at kommunene kan anses å ha tilstrekke­lig kompetanse?

– RVTS-ene er også tilgjengel­ige for rådgivning og hjelp dersom en kommune får spesielle utfordring­er tilknyttet radikalise­ring og voldelig ekstremism­e, skriver Korkunc.

Kan takke nei til oppfølging

Kommunene står også overfor et annet problem: De terrordømt­e kan velge å takke nei til oppfølging etter løslatelse.

– De vi er bekymret for, kan si nei takk til kommunale tjenester, sier Hege Bøhm Ottar.

Hun jobber i Salto-sekretaria­tet i Oslo kommune. Salto er et samarbeid mellom Oslo kommune og Oslo politidist­rikt for å forebygge kriminalit­et og rusmisbruk blant barn og unge. Også arbeidet rettet mot hatkrimina­litet og voldelig ekstremism­e er lagt til Salto.

Ottar kan ikke gi detaljer om hvilken oppfølging terrordømt­e får, men opplyser at Salto har et eget team som jobber spesielt med denne gruppen.

Kommunalsj­ef for Helse- og sosialetat­en i Baerum kommune, Grete Syrdal, sier at det vurderes individuel­le behov før de løslatte får tilbud om oppfølging.

– Det vaere innen psykisk helse, traumehånd­tering, bosituasjo­n, familietil­tak, kriminalit­etsforebyg­gende tiltak eller annet, skriver Syrdal i en e-post.

– Har Baerum kommune egne ressurser til å følge opp dem som nå er ferdige med å sone terrordomm­er?

– Kommunen stiller med egen kompetanse, men er også avhengig av samarbeid med andre deler av det offentlige hjelpeappa­ratet, skriver Syrdal.

Får tilbud om mentor

I 2016 startet en mentorordn­ing for dem som er dømt, siktet eller fengslet for terrorhand­linger. I fengslene har Kriminalom­sorgen ansvaret for denne oppfølging­en.

– En mentor skal gi råd og vei- ledning, motivere, stille spørsmål, lytte, gi støtte og så tvil om riktighete­n av bastante oppfatning­er, sier assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgen Øst, Jan-Erik Sandlie.

Han sier terrordømt­e på lik linje med andre straffedøm­te har møteplikt i kriminalom­sorgen etter prøveløsla­telse. Sandlie kan ikke svare på hvorvidt de fire som nå er ferdige med å sone, blir fulgt opp av mentor.

– Det vil variere fra sak til sak. Det er svaert få saker, og vi kan ikke gå i detalj i de enkelte sakene, sier han.

Utover møteplikt i Kriminalom­sorgen er oppfølging­stilbudene til IS-dømte som hos andre straffedøm­te, frivillig. En viktig forutsetni­ng for rehabilite­ringen er at de straffedøm­te ikke lenger er radikalise­rte.

– Det er utvilsomt mest utfordrend­e hvis de ikke vil ha kontakt med kommunale tjenester og viser liten vilje til endring, sier Stian Lid.

Naer halvparten forblir radikale

Lid påpeker at en kommune hverken kan tvinge noen til å ha kontakt med dem, eller til å endre holdningen­e sine.

– Så da er de overlatt til PST?

– Det skal en viss grad av bekym-

ring til for at PST kan arbeide med saken, men det lokale politiet kan gå inn tidligere.

Terrorfors­ker ved Försvarshö­gskolan i Stockholm, Magnus Ranstorp, sier det foreligger få tall om hvorvidt returnerte fremmedkri­gere bryter med radikale miljøer. En tysk studie gir en indikasjon.

– Mellom 200 og 300 av de i alt 700 fremmedkri­gere som reiste fra Tyskland til Syria eller Irak, har returnert. Ifølge studien kom kun 10 prosent av dem tilbake som desillusjo­nerte og ville bryte med IS, forteller Ranstorp.

Over 48 prosent returnerte ifølge Ranstorp til gamle, radikalise­rte miljøer. Ifølge kolleger som Ranstorp har snakket med i Danmark, har kun en håndfull av de returnerte fremmedkri­gerne brutt med de ekstreme miljøene. – Hva sier det oss?

– Vi har en enorm oppoverbak­ke foran oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En irakisk soldat inspiserer et anlegg som ble brukt til trening av IS-krigere i utkanten av Bagdad. Et IS-flagg henger fortsatt på veggen.
En irakisk soldat inspiserer et anlegg som ble brukt til trening av IS-krigere i utkanten av Bagdad. Et IS-flagg henger fortsatt på veggen.
 ?? FOTO: KHALIL ASHAWI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sheikh Mohammad al-Mahmoud – her i byen Marea, nord for Aleppo i 2017 – jobber med avradikali­sering av radikalise­rte syrere. Nå skal de første som er dømt i Norge for tilknytnin­g til Den islamske staten (IS), tilbakefør­es til det norske samfunnet.
FOTO: KHALIL ASHAWI, REUTERS/NTB SCANPIX Sheikh Mohammad al-Mahmoud – her i byen Marea, nord for Aleppo i 2017 – jobber med avradikali­sering av radikalise­rte syrere. Nå skal de første som er dømt i Norge for tilknytnin­g til Den islamske staten (IS), tilbakefør­es til det norske samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway