Aftenposten

Fra nettets mørke til Trumps massemøter

- TARJEI KRAMVIKEN ANDERS VEBERG

Følgerne av konspirasj­onsteorien QAnon heier frem Trumps kamp mot «den dype staten».

Da Donald Trump gikk på scenen i Tampa i Florida tidligere denne uken, ble han møtt av tilhengere med bokstaven Q på T-skjorten.

«Vi er Q» sto det på en plakat. «Der én går, går vi alle», sto det på en annen, der ordene formet bokstaven Q. I Pennsylvan­ia torsdag preget også bokstaven publikums klaer og plakater.

De viser til konspirasj­onsteorien QAnon, som har fått mye oppmerksom­het etter Trumps siste massemøter.

Konspirasj­onsteorier dukker opp med jevne mellomrom. Men QAnon omtales som noe nytt og større.

Tilhengern­e sitter ikke lenger hver for seg bak datamaskin­ene sine. De er på vei ut i offentligh­eten.

Kjemper mot «den dype staten»

Q-en viser til en sikkerhets­erklaering betegnet med samme bokstav. «Anon» står for «Anonymous», og brukes gjerne mellom brukere av nettforume­t 4chan, der QAnon først dukket opp.

De tror på at mye av det oppsiktsve­kkende Trump gjør, er en distraksjo­n for å avlede oppmerksom­heten fra hans kamp mot «den dype staten».

«Den dype staten» refererer til et nettverk som konspirasj­onsteoreti­kerne mener egentlig styrer landet. Nettverket skal vaere både kriminelt og satanisk. Og Donald Trump er den eneste som kan knuse det, mener følgerne.

«Brødsmuler» lagt ut på nettet

I likhet med mange andre fenomener som har sitt utspring i fora som 4chan, er det vanskelig å forklare helt nøyaktig hvordan QAnon ble så stort. Men det startet med en kommentar fra Trump selv.

5. oktober 2017 møter Trump pressen sammen med USAs forsvarsle­delse. Han snur seg mot reporterne i rommet, peker mot generalene og admiralene og sier:

– Vet dere hva dette betyr? Jeg vet ikke. Kanskje det er stille før stormen.

Noen uker senere legger en anonym bruker ut et innlegg på nettforume­t 4chan.

En eller flere anonyme brukere påstår at de har Q-klarering. Den eller de, som bare kalles Q, sier også at de står naer Trump selv.

Q legger ut kryptiske innlegg som omtales som «brødsmuler». De har to mål: Å få ut sannheten til folket, og å beskytte landet fra «den dype staten».

Her refereres det også til «stormen», et hint til Trumps uttalelse.

Herfra har det vokst. Noen gan- ger får QAnon-konspirasj­onene naering fra kjente personer, som TV-stjernen Roseanne Barr. Barr, som fikk sparken på grunn av rasisme tidligere i år, har lagt ut Twitter-meldinger om QAnon.

På TV-kanalen Fox News snakkes det hele tiden om «den dype staten», et begrep Trump selv også bruker. Kjente personligh­eter som den svaert Trump-vennlige Fox-programled­eren Sean

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway