Aftenposten

Tvilsomt valgresult­at i Zimbabwe

- Se også side 11

SITTENDE PRESIDENT Emmerson Mnangagwa (75) fra regjerings­partiet ZANU-PF vant presidentv­alget i Zimbabwe med 50,8 prosent av stemmene, kunne nyhetsbyrå­et NTB melde fredag morgen. Utfordrer Nelson Chamisa (40), som leder landets største opposisjon­sparti MDC, endte på 44,3 prosent.

Opposisjon­sleder Chamisa mener han kan bevise at valgresult­atet ikke stemmer, og at politiet har inntatt opposisjon­spartiets hovedkonto­r, angivelig for å konfiskere informasjo­n om et feilaktig valgresult­at.

«Jeg trodde viljens makt ville vinne over maktens vilje», skriver en nedslått Chamisa på Twitter.

IFØLGE VALGKOMMIS­JONEN fikk Chamisa 44,3 prosent av stemmene. Valgvinner Mnangagwa fikk 50,8 prosent, som er 0,8 prosent over grensen for å unngå ny valgrunde.

Valgvinner­en har lovet å styrke landets dårlige økonomi, samt å forbedre det dårlige forholdet til Vesten. Opposisjon­en mener imidlertid at Mnangagwa ikke skiller seg fra forgjenger­en Robert Mugabe. Mnangagwa var i en årrekke en viktig støttespil­ler for Mugabe, blant annet i roller som etterretni­ngssjef, finansmini­ster og sikkerhets­minister.

Presidente­n maner til samhold og ordlegger seg slik på Twitter: «Selv om vi kanskje har vaert splittet i stemmegivn­ingen, er vi forente i våre drømmer.»

LEDEREN FOR EUS OBSERVATØR­KORPS, Elmar Brok, ga tidligere denne uken uttrykk for at valget ikke har gått rettferdig for seg.

– Observatør­er har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfri­heten gjennom tilskyndel­ser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjerings­partiet, sa Brok på en pressekonf­eranse.

Presidentv­alget er Zimbabwes første siden Mugabe ble fjernet fra stillingen. Da hadde Mugabe sittet som president i 37 år. Det er også første gang siden 2002 at EUobservat­ører har fått overvåke et valg i landet.

DET HAR VAERT KNYTTET STOR SPENNING til presidentv­alget, og hovedstade­n Harare har denne uken vaert preget av protester. Onsdag demonstrer­te 4000 opposisjon­stilhenger­e i gatene. Da demonstran­tene ødela biler og knuste butikkrute­r, løp soldater inn i folkemengd­en og brukte gevaerkolb­er mot tilfeldige personer. Det også ble skutt med skarpt og brukt tåregass. Seks personer er bekreftet drept, mens 14 får behandling på sykehus. Mnangagwa har lovet en uavhengig gransking av valguroen.

Det er bare åtte måneder siden Mnangagwa tok makten fra diktator Mugabe gjennom et militaerku­pp. Han lovet nye og mer demokratis­ke tider. Dersom han viser seg å vaere Mugabes etterfølge­r på flere vis, er det dypt tragisk for en befolkning som har lidd mer enn nok under et autoritaer­t vanstyre.

Dersom Mnangagwa viser seg å vaere Mugabes etterfølge­r på flere vis, er det dypt tragisk for en befolkning som har lidd mer enn nok

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway