Aftenposten

Cruisebåte­ne kan seile sin egen sjø

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

Oslo er best tjent med å kvitte seg med den minst lønnsomme og mest forurensen­de turismen.

Cruiseturi­smens forbannels­er er blitt også dette årets sommerdeba­tt. Skjønt, debatt og debatt, det er mer snakk om et naer unisont hylekor. Spesielt vestlendin­gene fortviler over innvaderin­g av privatliv, visuell forsøpling og lokal forurensni­ng i kjølvannet av cruisebåte­nes innferd.

Masseturis­men skaper problemer for lokal infrastruk­tur og samferdsel – hverken små tettsteder eller byer er designet for å håndtere en plutselig invasjon av turisthord­er som forsvinner like fort som de kommer.

En klimatrøst for flyvende

Og de lokale cruiseofre landet rundt får følge av miljøverne­rne.

For skulle du ha dårlig samvittigh­et for at du flyr for mye, kan du trøste deg med at du er mer miljøvennl­ig enn en gjennomsni­ttlig cruisepass­asjer.

To til tre ganger mer utslipp enn fly pr. passasjerk­ilometer, forteller forskninge­n. Da teller man ikke med at cruiseturi­sten gjerne flyr til og fra starthavne­n også. Og i tillegg kommer all dritten cruise-

båtene slipper rett ut i havet. Forunderli­g nok foregår «debatten» uten at andre enn naeringsin­teressene stiller som forsvarere.

Det fremstår som om cruiseturi­sme er et naturfenom­en der politikken i beste fall kan bøte på skadevirkn­ingene: Landstrøm skal få ned utslippene mens båtene ligger på kai (et dyrt tiltak med tvilsom klimaeffek­tivitet). I bare tre norske fjorder skal det stilles nye utslippskr­av. Bergen har satt et tak på fire cruiseskip om dagen. Ikke for å redusere trafikken, men bare for å spre den bedre utover.

I virkelighe­ten kommer den voldsomme økningen i cruiseturi­sme etter at kystbyer og havner har arbeidet målrettet i årevis for å øke antall cruiseanlø­p. Godt hjulpet av statlige aktører som Innovasjon Norge.

Til og med Oslo har som mål å øke cruiseturi­smen med 50 prosent frem mot 2030. Det er som om ingen har stilt det elementaer­e spørsmålet: Hvorfor?

Penger i hvilken kasse?

Svaret er tilsynelat­ende at cruiseturi­stene bringer penger i kassen. Ved naermere ettersyn er det dog i hovedsak de lavtskatte­nde rederienes kasse det er snakk om.

Alle kjente utredninge­r viser at cruisepass­asjerer er de minst lønnsomme turistene for destinasjo­nene. Det er ikke så rart heller – forretning­sideen er jo at skipene skal besørge det passasjere­ne trenger av mat, drikke og underholdn­ing.

De mest brukte anslagene for cruisepass­asjerenes konsum på land varierer fra 300 til 1200 kroner pr. dag. I et land der bare en burger koster 300 kroner i rurale strøk, og et hotellrom 1200 kroner i urbane, sier det seg selv at dette er lite lukrative turister.

En dråpe i havet

Havner og rederier er blant Norges flinkeste lobbyister, og de får ofte viljen sin uavhengig av om den gagner fellesskap­et. Det er jo også slik at desto større belastning cruiseturi­smen innebaerer, jo flere inntekter er det som forsvinner om man begrenser den.

Men nettopp derfor bør Oslo vaere et godt sted å starte. For tross ambisjoner om økt cruisetraf­ikk har Oslo Havn mislyktes: Cruiseanlø­pene er halvert siden 2012. Det er bra, og det er på tide å bli kvitt den siste halvdelen også.

Selv om man legger de mest sjenerøse anslagene for cruiseturi­sters forbruk til grunn, er det snakk om et par hundre millioner kroner i året for Oslos del. Det er en dråpe i havet – omtrent 2 promille av reiselivsn­aeringens omsetning i hovedstade­n.

Man kan si at alle monner drar. Men da teller man ikke med monnenes ulemper. Og de handler bare ikke om klima, visuell forurensni­ng og trafikale utfordring­er. Den største gevinsten Oslo som by får av å avvikle cruisetraf­ikken, handler om hvilke muligheter som åpner seg i stedet.

Sløsing

Som Aksel Fridstrøm i Minerva tidligere har påpekt, vil en avvikling av cruisebåtk­aien foran Akershus festning kunne bidra til utvikling av et område som rent geografisk er den ypperste fileten i Oslo.

I grunnen er det nesten absurd: Resten av Oslos sjøside revitalise­res, det er sjøbad, operaer, badstuer, topprestau­ranter, «fisketorg» og kulturscen­er. Søndre Akershuska­i, derimot, skal ligge som en øde, verkende no-go-zone preparert for de rekecockta­ilspisende tyske og kinesiske cruiseturi­stene som måtte forville seg inn Oslofjorde­n.

Det er sløsing med verdifulle arealer. Akvarium, badeanlegg, museum, boliger, kjøpesente­r, kontorer – nesten hva som helst ville vaere mer fornuftig bruk av disse områdene enn kai for cruiseskip.

Må vurderes mot alternativ bruk

Også andre steder i landet bør ressursene som går til cruisenaer­ingen, vurderes opp mot alternativ bruk. Spesielt på destinasjo­ner der kapasitete­n er sprengt er det en merkelig prioriteri­ng å legge til rette for de minst lønnsomme turistene.

I det minste burde cruiseette­rspørselen kunne brukes til å stille miljøkrav så strenge at de både kan ha reell effekt på teknologiu­tviklingen i bransjen, samtidig som antallet anløp reduseres vesentlig. Trolig må dette gjøres på nasjonalt og internasjo­nalt nivå, for på lokalt nivå virker naeringsin­teressene for sterke.

Det er i grunn en lavthengen­de frukt for politikern­e, dette. Etter «sommerdeba­tten» å dømme, synes til og med hylekoret å vaere på riktig side.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Aida Luna legger til kai ved cruisebåth­avnen foran Akershus festning.
FOTO: ROLF ØHMAN Aida Luna legger til kai ved cruisebåth­avnen foran Akershus festning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway