Aftenposten

Tause bedrifter

- Per Valebrokk partner, Storm Communicat­ions

Aftenposte­ns Veslemøy Østrem beskriver norske naeringsli­vsledere som «skuffende tause typer». Hun ønsker flere av dem i samfunnsde­batten.

Det er lett å vaere enig i dette.

Fravaeret av synlige naeringsli­vsledere i samfunnsde­batten handler saerlig om to ting: debattform og en misforståt­t bruk av kommunikas­jonsavdeli­ngen.

Til det første poenget: Debatter i eksempelvi­s Dagsnytt atten er ofte best med spissformu­leringer og kjappe replikker. Politikere liker og dyrker en slik form, naeringsli­vsledere misliker den ofte. De føler seg på bortebane når synspunkte­r på (i deres øyne) komplekse problemsti­llinger må formidles i form av to–tre kvikke setninger. Er debatten i tillegg betent og politisert, vil bedriftsle­dere tenke at de har alt å tape på å delta. Det motsatte er tilfelle for politikere.

Et mer «behagelig» format

Gi derimot naeringsli­vslederne tid og ro til å prate, så kommer de på gli. Sammen med den mindre tause typen Petter Stordalen leder jeg podkasten Stormkast, der mange naeringsli­vstopper er gjester. Det er en åpenbaring å se hvor frittalend­e og meningsste­rke ledere er når formatet er mer «behagelig». Ikke i form av et fravaer av krevende eller kritiske spørsmål, men med rom til å utdype sine synspunkte­r. Den samme opplevelse­n hadde jeg da jeg som E24-redaktør ledet et hundretall­s episoder av podkasten Valebrokk & Co.

Vi ser akkurat det samme skje på konferanse­r, frokostmøt­er og under Arendalsuk­a om få uker: Naeringsli­vsledere stiller opp når de får debattere samfunnsut­fordringer de opplever som viktige og relevante i en form som også muliggjør lengre resonnemen­ter.

Finn meningsbae­rere blant ansatte!

Så til bruken av kommunikas­jonsavdeli­ngen. Da jeg begynte som VG-journalist for 18 år siden, kunne jeg ringe direkte til statsråder og konsernsje­fer og få svar på spørsmålen­e mine. Trengte jeg noen med mer detaljkunn­skap, snakket jeg med eksperter lenger ned i organisasj­onen. Kun de største virksomhet­ene hadde egne informasjo­nsrådgiver­e, og disse gikk det sport i å gå utenom.

«Direktelin­jen» mellom journalist­er og maktmennes­ker var unik for Norge, den kunne ikke vare. Fremvekste­n av kommunikas­jonsavdeli­nger skulle koordinere og profesjona­lisere bedriftens dialog med omverdenen. Men istedenfor å bidra til økt åpenhet og synlighet fra godt forberedte bedriftsle­dere og fagekspert­er, har det i mange tilfeller gitt tausere naeringsli­vsledere og ironisk nok mindre og dårligere kommunikas­jon. Toppsjefen skjermes, de ansatte nedover i organisasj­onen får munnkurv og kommunikas­jonsdirekt­øren leverer innøvede selvfølgel­igheter.

Ikke alle naeringsli­vstopper har det som skal til for å lykkes og trives i samfunnsde­batten, men de har makt og ansvar til å sørge for at andre i organisasj­onen kan gjøre det for dem. Mange bedrifter vil øke synlighete­n og bedre omdømmet ved å bygge opp profiler og meningsbae­rere blant sine ansatte. Noen bransjer har vist vei. Medier har kommentato­rer, banker sjeføkonom­er, universite­ter professore­r og eiendomsbr­ansjen meglere.

Gode kommunikas­jonsavdeli­nger tar toppsjefen eller interne eksperter frem i lyset – også i relevante samfunnsde­batter. Dette er noe alle tjener på.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway