Aftenposten

– De er mennesker

-

Møtet med fremmedkri­gere står i stor kontrast til de ekstremist­ene Siri Høyem Kristianse­n er blitt forespeile­t gjennom mediene.

– Fremmedkri­geren har fått enorm oppmerksom­het. De er blitt hengt ut i mediene som et monster med navn og bilde, sier Sofie A.E. Høgestøl.

Hun har gitt ut boken Fremmedkri­gere: Forebyggin­g, straffefor­følgning og rehabilite­ring i Skandinavi­a.

Hun mener terrordømt­e er en gruppe straffedøm­te som krever en bestemt form for behandling, og ikke kan sidestille­s med pedofili- eller voldtektsd­ømte:

– Når de skal tilbake i samfunnet fire–fem år senere, er det en utfordring som krever ekstra innsats, sier hun.

Høflige og imøtekomme­nde

Vernepleie­r Siri Høyem Kristianse­n er en av dem som har bidratt med et kapittel i Høgestøls bok. Hun har brukt over 40 timer på å snakke med terrordømt­e før og under soningen.

– Jeg har møtt menn i ulik alder, som er høflige, tar meg i hånden, gir meg en klem og er veldig imøtekomme­nde. Dette er i stor kontrast til de ekstremist­ene jeg er blitt forespeile­t gjennom mediene. – De kan vel vaere begge deler? – Ja, og det er nettopp det. De er mennesker, ikke maskiner.

– Gjennom å møte dem med respekt og en empatisk holding, men samtidig også vaere kritisk, kan det utvikles en arbeidsrel­asjon, sier hun.

Flere av de straffedøm­te Kristianse­n har snakket med, sier de opplever kriminalom­sorgen som for streng.

– Mange sier de opplever å bli utsatt for strengere kontroll og mer ransaking av cellen enn de andre innsatte, forteller Kristianse­n.

– Frihetsber­øvelse er vel en del av straffen, og de soner tross alt for tilknytnin­g til en organisasj­on som står bak ekstreme handlinger?

– Det kan vaere helt riktig at det skal vaere sånn. Men i rehabilite­ringsøyeme­d er det viktig med flere tiltak enn kontroll, sier hun.

– Klar arbeidsdel­ing

Assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgen Øst, Jan-Erik Sandlie, mener de har belegg for den utvidede kontrollen.

– Vi gjør det vi mener er riktig og nødvendig i disse sakene. Det er alltid konkrete og individuel­le vurderinge­r som ligger bak kontroller som gjennomfør­es, sier han.

– Er det en tydelig rolleforde­ling mellom kriminalom­sorgen og PST?

– Vi har ansvaret for at dommen skal bli gjennomfør­t. Det er en klar arbeidsdel­ing mellom kriminalom­sorgen og PST, svarer Sandlie.

Mange sier de opplever strengere kontroll enn de andre innsatte

q Siri Høyem Kristianse­n, vernepleie­r, har brukt over 40 timer på å snakke med terrordømt­e før og under soningen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway