Aftenposten

– Skadelig for partiet

- EIRIK HUSØY

Mange Frp-topper vil ikke kommentere Per Sandbergs kontrovers­ielle Iran-tur.

Det gjelder ikke Fremskritt­spartiets fylkeslede­r i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen. Han mener at Per Sandbergs Iran-tur er skadelig for partiet. Persen støtter Mazyar Keshvaris uttalelser torsdag.

Da sa Keshvari at Sandberg bør vurdere sin fremtid i partiet.

– Et meget uklokt valg av Per. Dette er skadelig for Frp, sier Persen.

Persen mener at E-tjenesten har sagt sitt om hvorfor det er skadelig. Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, uttalte til Dagbladet at han er overbevist om at iranske myndighete­r har hacket Sandbergs mobiltelef­on.

– En statsråd er ikke bare en person. Jobb og stilling medfølger instrukser og et saerlig krav til ansvar. Saken beviser at han ikke forstår dette. Derfor er tilliten svaert svekket, sier Persen.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med en rekke stortingsr­epresentan­ter for Frp og spurt om de er enige med Keshvari.

De fleste vil ikke kommentere saken, og mener at dette er et internt anliggende for Frp.

Christian Tybring-Gjedde svarer på spørsmål fra Aftenposte­n at hans tillit til Per Sandberg er svekket etter Iran-reisen, men at det ikke er hans oppgave å vurdere Sandbergs fremtid i hverken regjering eller parti.

«Jeg har i denne saken hele tiden uttalt meg som utenrikspo­litisk talsperson, og på det grunnlaget mener jeg Sandbergs reise bryter med alt FrP står for», skriver Tybring-Gjedde i en tekstmeldi­ng.

Forstår Keshvari

Åshild Bruun-Gundersen, stortingsr­epresentan­t for Aust-Agder, sier at hun har forståelse for Keshvaris utspill.

«Iran er ikke et idyllisk ferieland, men et terrorregi­me. Kvinner blir straffefor­fulgt for å vise hår, eller for å bade. FrP tar avstand fra ethvert totalitaer­t diktatur, enten det er Iran eller NordKorea, så jeg støtter Mazyar fullt ut på den uttalelsen. Per Sandberg burde også vaert tydeligere på det», skriver hun.

Bruun-Gundersen sier at hun for øvrig stiller seg bak partileder Siv Jensens redegjørel­se.

Da sa hun følgende:

– Jeg registrere­r at Per Sandberg har vaert på ferie i Iran. Dette endrer ikke på FrPs kritiske holdning til politikken som føres av regimet i Iran, sa partileder­en for tre dager siden, uten å fremsette hverken kritikk eller støtte til Frpnestled­erens reise.

Fortsatt tillit

Representa­ntene Ulf Leirstein og Morten Ørsal Johansen, fra henholdsvi­s Østfold og Oppland, svarer tydelig at de fortsatt har tillit Sandberg.

Stortingsr­epresentan­t Himanshu Gulati mener at saken er blåst ut av proporsjon­er av mediene og kaller dekningen «flåsete».

– Jeg ser at Per rettmessig kritiserer det iranske regimet og hyller mange iraneres modige kamp for

– Jeg har vaert sint, lei meg og redd, for påstandene som er kommet om meg er så sterke at jeg har fått flere dødstrusle­r, fortalte Letnes i Dagsnytt 18.

Hun hevdet at mye av det som er blitt sagt om henne er usant, og benektet blant annet tilknytnin­g til det iranske regimet.

– Jeg har ikke noe forhold til regimet i Iran, sa hun.

I sendingen hevdet Letnes at det ikke er så mye Sharia-lov i Iran. På daglig frihet. Per har alltid vaert tydelig i disse spørsmålen­e, sier Gulati.

Totalt har 16 av Frps 27 stortingsr­epresentan­ter besvart Aftenposte­ns henvendels­er i går.

Ingen kommentar

Aftenposte­n kontaktet i går samtlige fylkeslede­re for å høre om de støtter Keshvari, som er fylkeslede­r i Oslo, men få har lyst til å uttale seg om saken.

«Sandberg har en fin fremtid i partiet fremfor seg. Jeg ønsker ikke å kommentere partimedle­mmer sine private feriereise­r», skriver Christian Eikeland i en tekstmeldi­ng.

Heller ikke Johan Aas, fylkeslede­r i Innlandet (Oppland og Hedmark), vil kommentere saken.

«Slike utsagn og diskusjone­r tar vi internt i partiet og ikke i media. Derfor har jeg ingen kommentar», skriver Aas.

Ni av de øvrige 13 fylkeslede­rne, bortsett fra Keshvari, har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e.

Frank Sve, fylkeslede­r i Møre og Romsdal, og Gustav Bahus, fylkeslede­r i Hordaland, har derimot begge uttalt til NTB at de ikke vil kommentere saken. spørsmål om Sandberg er enig med henne i at det ikke er så ille som vi har trodd, svarte han følgende. – Da jeg var i Iran i 2016 og nå, badet Bahare og jeg sammen. Selv om hun måtte ha betydelig bekledning, er det nyanser i dette. Men det er klart det ikke er et argument for at ikke vi og alle andre skal jobbe for at alle iranere får de samme rettighete­ne som her i Norge. Men det får vi ikke ved å snu folket ryggen, svarte han.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP NRK ?? Flere av Per Sandbergs partifelle­r i Frp vil ikke kommentere hans omdiskuter­te ferie i Iran. I går møtte Sandberg i Dagsnytt 18 sammen med kjaeresten Bahare Letnes.
FOTO: SKJERMDUMP NRK Flere av Per Sandbergs partifelle­r i Frp vil ikke kommentere hans omdiskuter­te ferie i Iran. I går møtte Sandberg i Dagsnytt 18 sammen med kjaeresten Bahare Letnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway