Aftenposten

Chamisa sier han kan bevise valgjuks i Zimbabwe

-

Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe. Opposisjon­skandidate­n Nelson Chamisa hevder å ha beviser for at valgresult­atet ikke stemmer.

Chamisa hevder videre at politiet har inntatt hans partis hovedkonto­r, angivelig for å konfiskere informasjo­n om et feilaktig valgresult­at.

– Takk gud for at vi har tatt kopier. Vi kommer til å legge frem bevisene, skriver kandidaten for partiet MDC i en Twittermel­ding.

Den 40 år gamle advokaten Chamisa fikk 44,3 prosent av stemmene i valget, opplyste valgkommis­jonen natt til i går. Vinneren Emmerson Mnangagwas oppslutnin­g var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensen for å unngå en ny valgrunde.

Chamisa og hans tilhengere nekter å godta resultatet. De anklager også Mnangagwa for ikke å vaere noe annerledes enn forgjenger­en Robert Mugabe, som styrte Zimbabwe med hard hånd i 37 år frem til fjorårets militaerku­pp.

Trolig ingen ny Mugabe

Valgets vinner har selv tatt til orde for en ny start. Mnangagwa lover å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten

Mnangagwa tjenestegj­orde i mange år under Mugabe, og var visepresid­ent før de to ble politiske fiender forut for militaerku­ppet.

Forsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt i Bergen tror ikke Mnangagwa kommer til å videreføre Mugabes politikk.

– Mnangagwa er ingen demokrat, men han er interesser­t i å få Zimbabwe på fote igjen. Han har skjønt at for å få det til, må det vaere politisk ro. Derfor trenger han et valg som gir ham politisk legitimite­t, sa Tjønneland torsdag.

Mulig valgjuks

Professor Stephen Chan, en ekspert på afrikansk politikk ved University of London, tror at upresis stemmetell­ing kan ha ført til at Mnangagwa unngikk en ny valgrunde, ifølge The Guardian.

EUs observatør­korps har på sin side beskrevet aktive forsøk på å påvirke valget.

– Observatør­er har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfri­heten gjennom tilskyndel­ser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjerings­partiet, sa observatør­korpsets leder Elmar Brok tidligere denne uken.

Haeren mot demonstran­ter

Flere av Mnangagwas motstander­e frykter at myndighete­ne vil ty til vold for å kneble meningsmot­standere. Onsdag gikk omkring 4000 opposisjon­stilhenger­e ut i gatene i landets hovedstad Harare for å protestere.

Da demonstran­tene ødela biler og knuste rutene på butikker, åpnet soldater ild mot folkemengd­en, hvorpå seks personer ble drept og fjorten sendt til sykehus.

– Det som har skjedd, er veldig dystert og veldig bekymrings­fullt, men det viktigste nå er å holde motet oppe, sa Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda torsdag. (NTB)

Se også side 2

 ?? JEROME DELAY
FOTO: ?? Da rundt 4000 opposisjon­stilhenger­e demonstrer­te i gatene i Harare onsdag, åpnet soldater ild og drepte seks personer.
JEROME DELAY FOTO: Da rundt 4000 opposisjon­stilhenger­e demonstrer­te i gatene i Harare onsdag, åpnet soldater ild og drepte seks personer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway