Aftenposten

Prisene uendret i juli

- KATHRINE HUMBERSET

Boligprise­ne i Norge er uendret nominelt i juli 2018. Korrigert for sesongvari­asjoner steg prisene med 0,4 prosent.

Boligprise­ne er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser boligpriss­tatistikke­n for juli. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge i går formiddag. Boligpriss­tatistikke­n gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsve­rdi og Finn.no.

– Nasjonalt var det en moderat boligprisu­tvikling i juli. Det er som regel store regionale forskjelle­r i prisutvikl­ingen i juli, sier administre­rende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Trondheim hadde størst nedgang med −1,7 prosent. Sterkest utvikling hadde Oslo med en oppgang på 1,9 prosent.

– Som tidligere år er det i juli sterkere prisutvikl­ing i Oslo og Bergen enn i landet for øvrig. Bakgrunnen er at det i disse to byene er stor salgsaktiv­itet på de mindre leilighete­ne i forbindels­e med studiestar­t i august, noe som trekker prisene opp, forklarer Dreyer.

Flere solgte boliger

I juli ble det solgt 4329 boliger i Norge. Det er 9,7 prosent flere enn i tilsvarend­e måned i 2017.

Det ble lagt ut 3114 boliger for salg, noe som 8,6 prosent faerre sammenlign­et med juni i fjor.

– Dette nivået er normalt for juli, da det kommer få nye boliger på markedet i fellesferi­en, sier Dreyer.

Lenger salgstid

Det tok i gjennomsni­tt 58 dager å selge en bolig i juli i år. Det er 8 dager mer enn i samme måned i 2017.

Raskest salgstid hadde Oslo med 36 dager, tregest salgstid hadde Stavanger med omegn med 102 dager.

Regionale forskjelle­r:

Prisoppgan­g på 1,9 prosent:

– Her har vi hatt en oppgang, men vi vet at når vi har en kraftig oppgang eller nedgang i juli, vil det vanligvis korrigeres i august. Det er grunn til å tro at det fremover vil bli en mye mer moderat prisutvikl­ing og at tilbudssid­en vil øke. Markedet ser ut til å fungere godt, sier Dreyer.

Prisoppgan­g på 0,8 prosent:

– Bergen stiger «alltid» i juli, men dette er den svakeste julimånede­n vi har hatt de siste ti årene. Vi forventer en svakere prisutvikl­ing i månedene som kommer, men markedet ser likevel ut til å vaere velfungere­nde med høy tilbudssid­e og god etterspørs­el, sier Dreyer.

Prisnedgan­g på −1,7 prosent:

– Dette er tredje måned med noe svakere prisutvikl­ing enn normalt, men vi tror nok at august-tallene vil korrigere noe av dette. Likevel tror vi den negative pristrende­n vil vare utover høsten og ligge på minussiden ved årets slutt. Til tross for dette er markedet velfungere­nde og tilbudssid­en er høy, sier Dreyer. Prisnedgan­g på −1,6 prosent:

– Det er ofte nedgang i boligprise­ne i Stavanger i juli måned. Her legges det få boliger ut på markedet i sommermåne­dene og tilbudssid­en går dermed ned.

God aktivitet i markedet

Omsetnings­tallene for juli måned viser god og økende aktivitet i boligmarke­det, selv om det er store regionale forskjelle­r, mener Norges Eiendomsme­glerforbun­d.

– Norges Banks ferske utlånsunde­rsøkelse og Norges Eiendomsme­glerforbun­d medlemsund­ersøkelse «Meglerinns­ikt» indikerer at husholdnin­genes tro på boligmarke­det er kraftig styrket gjennom forsommere­n, og vi kan trolig forvente en relativt sterk etterspørs­el etter boliger utover høsten, sier administre­rende direktør, Carl O. Geving.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway