Aftenposten

– Farvel, min poet

Walid skapte en familie i Norge langt utenfor flokken sin. En familie som i dag har vokst seg til et mangefaset­tert miljø fordi et medmennesk­e fra Irak viste vei.

-

Walid er familie, sa vi i det sekulaere miljøet. Og han sa det om oss. Det var ingenting som het det sekulaere miljøet i Norge da Walid manifester­te seg i norsk offentligh­et for over 20 år siden.

Men Walid var der. Han var der først. Som en pioner, som gikk foran, og som tenkte selv. Ett hundre prosent. Det gjør man ikke uten videre i et minoritets­miljø eller eksilmiljø.

Lojalitete­n er så sterk, den sosiale kontrollen så massiv, familiens aere og sikkerhet så sentral. I et fremmed land. Men Walid var aldri en fremmed, til tross for at han hadde kjent på all den ensomhet, klossethet, feilgrep, savn og fremmedhet en migrant er dømt til.

Som en sufi var han overalt i flere dimensjone­r, som en ateist var han bunnsolid forankret i virkelighe­ten, som en tryllekuns­tner var han i magien. Han var en rasjonell folkeopply­ser blant fordomsful­le, blant fanatikere og blant dem som fryktet annerledes­het.

Slik trollbandt lyrikeren Walid oss, slik utfordret kunnskapsk­ilden Walid oss, og slik samlet han polene i vårt samfunn med sin visdom og sitt vennskap. Frivillig eller ufrivillig.

– Ingen kan ta Walids plass

Til oss sa han at han var både muslim, hindu og jøde. Som en zenbuddhis­t torpederte han logikk og åpnet muligheter for å forstå noe på nytt, ha kontakt med tilvaerels­en på nye måter.

Ingen kan ta Walids plass, men arven etter ham tilhører oss alle. Derfor kjenner vi på en tomhet, men også på tyngden av de kulturelle gavene han etterlot seg.

Vi som er migranter eller barn av migranter, har ikke noe egentlig forhold til arv, og enda mindre om man er flyktning. Eiendom, slektshist­orier og hjem er like fjerne for flere av oss, eller er blitt revet vekk.

Slektskape­t Walid skapte mellom oss, ved enten å samle mennesker, eller fortelle, ble til den nye familien vår som har slått rot. Slik fortellere som kan fortelle historier om hvem vi er, hvem vi er blitt og hva vi kan skape i oss. De blir våre naermeste.

Arven etter Walid

Nå er vi i sorg over ha mistet vår naermeste. For kjaerlighe­ten til Walid kjennes ekstra sterk i et miljø som startet rotløst. Hvor hjem var ingen steder. Hvor tanken måtte og skulle slippes fri.

Walid forsto det å organisere, skape møteplasse­r, alt i den hensikt å nyte musikk, mat og drikke, kunst og litteratur. De som skal reise videre før tiden vet det, og bruker tiden til å så frø, ikke rive ned. Og Walid forberedte sin reise videre ved å skape bånd mellom ytterpunkt­ene, uten å miste det kritikkver­dige av syne.

I dag er dette arven etter Walid. En levende intellektu­ell, frihetsøke­nde og støttende mann har skapt et miljø fullt av ulikhet og et mangfold av meninger blant innvandrer­e og minoritete­r. Dette miljøet bekjemper uvitenhet, fanatisme, isolering og mangel på ytringsfri­het, og skaper varme og tilhørighe­t. Minoritete­ns første anarkistis­ke frie røst, som trengte gjennom i offentligh­eten med sine originale tanker, var den modigste. Uredd, fordi han skrev og talte med en større himmel over seg enn det samfunnet rundt ham så.

– Hjerte for det norske samfunnet

Min storebror Walid al-Kubaisi er død. Et navn som for alltid vil vaere skrevet inn i norsk historie.

Som ung frittalend­e rebell fra Holmlia med pakistansk bakgrunn var det mange nordmenn jeg kunne snakke med, men det var ingen voksne med innvandrer- bakgrunn der som var som Walid.

Walid lot aldri frihetskje­mpere stå alene. Og som en sannhetssø­kende intellektu­ell presentert­e han alltid egne meninger og ikke flokkens. Han hadde et stolt internasjo­nalt sinn og et varmt, bankende hjerte for det norske samfunnet.

Ettertiden har alltid vist hvor verdifulle slike individer er i pluralisti­ske samfunn. Men Walid opplevde endring i sin samtid. Derfor mistet han aldri humoren og spredte latter og smil med sin tilstedeva­erelse.

Takk, Walid, for at du åpnet hjerter og øyne.

Hvil i fred storebror.

 ??  ?? – Som ung frittalend­e rebell fra Holmlia med pakistansk bakgrunn var det mange nordmenn jeg kunne snakke med, men det var ingen voksne med innvandrer­bakgrunn der som var som Walid, skriver Shabana Rehman. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
– Som ung frittalend­e rebell fra Holmlia med pakistansk bakgrunn var det mange nordmenn jeg kunne snakke med, men det var ingen voksne med innvandrer­bakgrunn der som var som Walid, skriver Shabana Rehman. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
 ??  ?? åMinneord Shabana Rehman
åMinneord Shabana Rehman

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway