Aftenposten

Kartet over fotball-Oslo illustrere­r klasseskil­let. Forskjelle­ne kalles «uakseptabl­e».

Oslo har totalt 25 kunstgress­baner med undervarme. De 40 prosent rikeste har tilgang på over 70 prosent av disse banene.

- DANIEL RØED-JOHANSEN ODD INGE AAS

Fotballban­er dekket av is, vanskelige treningsfo­rhold og barn som ikke får spille. Slik er virkelighe­ten for mange fotballklu­bber i Oslo i vinterhalv­året.

– Om man har stengte baner på vinteren, står man uten aktivitets­tilbud for barn og unge i mange måneder.

– Ikke bare vil spillerne havne spillemess­ig langt bak de som kan trene hele året. Det største problemet er at mange vil miste det sosiale fellesskap­et som idretten skaper.

Det sier Jon Ole Reinhardse­n i Grorud IL til Aftenposte­n. Baneforhol­dene gjorde at klubben fra Groruddale­n i vinter måtte stenge fotballban­en. Klubben var uenige i Bymiljøeta­tens vurdering, men til slutt endte det med at banen ble stengt. Konsekvens­en ble at en rekke barn og ungdom ikke fikk drive med idrett i vintermåne­dene. Mange sluttet.

Klasseskil­let i Oslo-fotballen

I mai skrev Aftenposte­n om et økende klasseskil­le i barne- og ungdomsfot­ballen i Oslo.

Kretslagen­e domineres av spillere fra de rike delene av byen. Dette henger sammen med en utvikling der barna i flere ressursste­rke klubber trenes av profesjone­lle trenere.

Men det handler ikke bare om profesjone­lle trenere. En annen viktig årsak er treningsfo­rhold.

Klasseskil­let i Oslo-fotballen illustrere­s av oversikten over kunstgress­baner med undervarme:

Ifølge Bymiljøeta­tens tall er det 25 kunstgress­baner med undervarme i Oslo kommune. Som Aftenposte­ns kart viser, tilhører 18 av disse én av seks bydeler der gjennomsni­ttsinntekt­en er høyere enn snittet for hele Oslo.

De ni resterende bydelene har syv baner med undervarme.

De siste tilgjengel­ige tallene fra Oslo kommune viser at det i de seks rikeste bydelene bor 283.047 mennesker. I de ni resterende bor det 348.379 mennesker. 40 prosent av Oslos befolkning har med andre ord tilgang på 70 prosent av banene med undervarme.

Riktignok kommer det også en bane med undervarme på Abildsø i bydel Østensjø, opplyser Bymiljøeta­ten. I tillegg er det en bane med undervarme på Romsås. Men den har ikke klubben råd til å bruke.

Tidligere i år ble temaet belyst av fotballtid­sskriftet Josimar. Der opplyses det at det i Baerum, som også tilhører NFF Oslo (fotball- kretsen), er åtte kunstgress­baner med undervarme.

– Vi må si nei til unger

Aftenposte­n har spurt en rekke av klubbene i Oslo hvordan de opplever banesituas­jonen. Nesten alle som har svart, sier det er behov for økt kapasitet. For en del klubber gjelder dette spesielt på vinterstid. Her er noen eksempler:

Dag Nordhagen Selsjord i Bøler IF skriver at banesituas­jonen er krevende i vinterhalv­året, «med store kostnader knyttet til vinterdrif­t. Det er også jevnlig perioder på vinteren med forhold som gjør trening og kamp vanskelig/umulig. Savner at minst en av banene har undervarme»

Vibeke Thiblin i Sagene IF skriver at de har store utfordring­er med å finne treningsti­der til sine lag. For klubben er det en utfordring at «fotball har blitt en helårsidre­tt, noe som gjør at vi må

bruke svaert mye penger på vinterdrif­t av banene».

Styresekre­taer Rune Eriksen i Holmlia sier at «banesituas­jonen er utfordrend­e med kun en 11-erbane og to 7erbaner fordelt på mer enn 40 lag». Spesielt vinterstid sliter klubben med å holde banen åpen. «Det må vi betale selv, og det er en stor utfordring for en klubb i et område med flere fattige barn».

Også Grüner melder at banekapasi­teten er et stort problem. «Vi må si nei til unger, for lag er fulle. Vi har ikke nok baner», skriver Kirsti Gundersen.

Frode Lia i Christiani­a Ballklubb skriver at de «fra november til og med april står uten fast banetilbud. Kun innendørsh­aller for våre barnelag».

Daglig leder i Hasle/Løren, Heidi Sønsthagen skriver at de opplever «ekstremt stor knapphet på baner. Vi holder til på Løren som er det området i Oslo under størst utbygging».

I juni kom Grorud IL med et forslag under tinget til Oslo Idrettskre­ts. Grorud IL mente at det i større grad bør legges til rette for vinteråpne idrettsanl­egg.

Denne vinteren møtte fotballspi­llende barn og ungdom i Grorud en vintersten­gt bane. Slik ble de ofre for en konflikt mellom klubben og Bymiljøeta­ten, som mente at Grorud IL året før hadde holdt banen vinteråpen uten tillatelse.

– Et redusert aktivitets­tilbud førte til at flere sluttet. Fordi alle fotballspi­llere er registrert i en felles database, vet vi at de fleste av disse ikke byttet klubb, men sluttet helt med fotball, sier Reinhardse­n i Grorud IL.

Han mener det ikke er holdbart at utgifter til vinterdrif­t overlates til klubbene. Det skaper «store, uakseptabl­e forskjelle­r» der klubber som kan ha høye treningsav­gifter blir de store vinnerne, mener klubbleder­en.

Styret i idrettskre­tsen var enig i at «store forskjelle­r i tilbud som klubbene kan gi rundt i byen, bør utjevnes». Forslaget ble vedtatt under tinget.

Bygger baner med undervarme

Oslo kommune finansiere­r de fleste fotballban­ene i Oslo. Klubbene må imidlertid ta prislappen for undervarme. Det kan vaere mulig å holde banene vinteråpne også uten undervarme, men også dette innebaerer høye kostnader for klubbene.

– Det er ikke mange baner med undervarme i Oslo, men det er mulig å ha vinterdrif­t likevel. Over 30 baner holdes åpent om vinteren. Vi vet at det er ujevnt fordelt i byen, sa idrettsbyr­åd i Oslo, Rina Mariann Hansen til Aftenposte­n i mai. Hun påpekte at kommunen i år bygger vinteråpne baner på Kalbakken og Caltexløkk­a «som en start».

Her betaler Obos for å legge undervarme, mens kommunen tar driftsutgi­ftene. Det samme er allerede gjort på Jesperud på Stovner.

– Vi tror det kan vaere en god måte å jobbe videre på, sa Hansen.

Sist søndag fortalte idrettsbyr­åden at de spytter inn 8,5 millioner kroner for å minske forskjelle­ne i Oslo-idretten. Tiltakene handler om at ressurssva­ke klubber skal få økonomisk støtte og mer treningsti­d på kommunale baner.

 ?? FOTO: TOR STENERSEN ?? Da Aftenposte­n i mai skrev om økende klasseskil­ler i Oslo-fotballen, besøkte vi Høybråten og Stovner IL. Lagets bane er en av mange øst i byen som mangler undervarme.
FOTO: TOR STENERSEN Da Aftenposte­n i mai skrev om økende klasseskil­ler i Oslo-fotballen, besøkte vi Høybråten og Stovner IL. Lagets bane er en av mange øst i byen som mangler undervarme.
 ??  ??
 ??  ?? Søndag 29. juliskrev Aftenposte­n om klasseskil­let i barneidret­tten.
Søndag 29. juliskrev Aftenposte­n om klasseskil­let i barneidret­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway