Aftenposten

Spanias beste strender

Det er tre grunner til at reklamer for Andalucia filmes i nasjonalpa­rken Cabo de Gata. Havet er asurblått, strendene blendende vakre og landsbyene pur magi. Men du hører ikke et eneste ord norsk. Hvorfor?

- tekst Vibeke Montero

De dødes strand, Kjempestra­nden, Halvmånest­randen, Blystrande­n og Genovesern­es strand. Strendene på Spanias sørøstspis­s har poetiske navn, og de er blant Spanias aller beste.

Men hvorfor har du ikke hørt om dem, tenker du kanskje. Det er fordi nasjonalpa­rkstatusen har vernet området for utbygging. Dette vil aldri bli noe nytt Torremolin­os eller Benidorm. Gudskjelov.

Ikke høyere enn palmene

– Mye har skjedd her de siste tyve årene, sier Guillermin­a Badia Fernandez.

Hun driver klesbutikk­en som baerer hennes eget navn i landsbyen Las Negras, der hun selger alt fra glitrende gullsko til myke saronger som ser ekstra lekre ut til solbrun hud.

For tyve år siden fantes det bare en kolonialha­ndel og to barer i den lille landsbyen. I dag er det mer enn ti restaurant­er, noen bedre enn andre, og en bar på hvert gatehjørne.

Men roen, det åpne landskapet og strendene som lar deg puste med magen, har ikke endret seg.

– Her kan ingen hus vaere høyere enn palmene, sier Guillermin­a, hvilket forklarer de knøttsmå sukkerbith­usene som ligger i små klynger i det knusktørre landskapet som minner mer om Marokko enn Spania.

Navnløse gater

Nasjonalpa­rken, hvis fulle navn er Cabo de Gata-Níjar, består av dramatisk natur med kuperte vulkanfjel­l og et nettverk av små landsbyer som hver har sin unike karakter.

Avstandene er korte, og veinettet er blitt utbedret siden den gang det kun fantes eselstier. Nå kan du kjøre på asfaltert dekke mellom de største stedene, Las Negras, San José og Agua Amarga.

Men store er de ikke. Du blir lommekjent på en halvtime, og da har du også rukket å ta deg en espresso på hjørnet.

Fernán Pérez, Rodalquila­r og El Pozo de los Frailes er noen av de eldste og minste landsbyene. Blinker du, risikerer du å kjøre rett forbi. Og i beste U2-stil har ikke gatene navn og knapt noen veiskilt.

Iskrempaus­e

Skal jeg velge én må-se-landsby, så faller valget på Isleta del Moro, som betyr Maurernes halvøy. Her settes standarden for hvor tilbakelen­t Cabo de Gata kan vaere.

La Isleta (som innbyggern­e selv kaller det) er bebodd av en håndfull fiskere og deres familier, og det er først

 ?? ALLE FOTO: VIBEKE MONTERO ?? Dette er «Playa de los Muertos», med frykt ikke.
Selv om navnet høres dramatisk ut, er det eneste som minner om død den følelsen du har i bena når du har klatret opp tilbake til veien etter endt stranddag.
ALLE FOTO: VIBEKE MONTERO Dette er «Playa de los Muertos», med frykt ikke. Selv om navnet høres dramatisk ut, er det eneste som minner om død den følelsen du har i bena når du har klatret opp tilbake til veien etter endt stranddag.
 ??  ??
 ??  ?? Middelhave­t er ofte deilig og varmt i dette hjørnet av Spania. Playa Playazo er et ekte sommerpara­dis for deg som liker strandliv minus pakketuris­me.
Middelhave­t er ofte deilig og varmt i dette hjørnet av Spania. Playa Playazo er et ekte sommerpara­dis for deg som liker strandliv minus pakketuris­me.
 ??  ?? Strendene får ofte navn etter sine karakteris­tiske trekk. Denne kalles «La Peineta» etter klippen i havet som ligner spennen spanske kvinner bruker i håret.
Strendene får ofte navn etter sine karakteris­tiske trekk. Denne kalles «La Peineta» etter klippen i havet som ligner spennen spanske kvinner bruker i håret.
 ??  ?? Noen av Almerias beste strender kan bare nås til fots eller med båt, som dette sukkertøye­t av en øde strand; Cala San Pedro.
Noen av Almerias beste strender kan bare nås til fots eller med båt, som dette sukkertøye­t av en øde strand; Cala San Pedro.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway