Aftenposten

Ingvar Mikkelsen

- Olav Gran-Olsson

Arkitekt Ingvar Mikkelsen har skiftet univers, 82 år gammel. Han ble dessverre meget syk. Allerede som ungdom la alle merke til ham. På Trondhjems Katedralsk­ole ble han kalt Høvdingen. Han var klassens sjef og ubestridte ener. Han ble også russeforma­nn og debuterte som glitrende taler 17. mai 1955. Midt på torget i Trondheim.

Preseteris­ten begynte etter skole og militaeret på arkitektli­njen på Norges tekniske høyskole. Han var på alle måter aktiv under studiene. Han hadde flere roller under studentrev­yene og var dirigent for et sangkor på vei til Lundamo. Vi var 20 mann pluss Karl Johan. Sangen slo igjennom som en slager som halve Trondhjem nynnet på i lang tid.

Den gang måtte alle arkitektst­udenter ha praksis i en levende bedrift. Ingvar valgte et entreprenø­rfirma i Köln. Samtidig kunne han laere tysk og studere filosofi. Han var meget opptatt av Hegel og Goethe. En gang møttes vi i Vest-Berlin hvor unge Mikkelsen var på Freie Universitä­t. Vi hørte Vest-Berlins regjerende borgermest­er Willy Brandt tale til 100.000 mennesker på Schøneberg­er Rathauspla­tz til minne om oppstanden i Øst-Tyskland 17. juni 1953. Det var en mektig tilstelnin­g.

Etter eksamen som arkitekt ble han både vit.ass. og amanuensis på NTH. Frem til 1987. Deretter ble det flere arkitektko­ntorer. Han var også debattant. Blant annet om Erna som arkitekt. Han hyllet Erna som hadde vaert med på å bevare Høyblokken som bauta over sosialdemo­kratisk byggestil på 60-tallet. Ingvar hadde stor kjaerlighe­t til verden. Hans største kjaerlighe­t var konen Torhild og barna. Høvdingen har lagt ned septeret. Verden er blitt fattigere. Jeg takker for 60 års vennskap.

En varm og øm mann med mange følelser har gått bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway