Aftenposten

Kronikk: Norsk fredsmegli­ng har en betydelig del av skylden for tragedien i Colombia

Vi står overfor et politisk backlash i Colombia som mest sannsynlig vil begrave den avtalen som Norge har brukt seks år på å forhandle frem.

- Tron Ljødal

7. august blir Iván Duque ny president i Colombia. 7 august er det også 20 år siden Norge første gang fikk en sentral rolle med fredsmegli­ng i Colombia, da med Jan Egeland i rollen som megler. Norge bidro i 2016 til at Colombias regjering og FARC-geriljaen undertegne­t det som ble omtalt som en historisk fredsavtal­e som avsluttet 50 år med krig.

Realiteten er at volden i Colombia går opp og ned, men er konstant i de deler av landet hvor narkotikai­ndustrien har fotfeste. Kampen om makt og territorie­r er for lengst i gang, og man anslår at ca. 4000 geriljasol­dater fra FARC fremdeles er under våpen pr. juli 2018. De mest utsatte er sosiale ledere som støtter fredsprose­ssen. Siden januar 2016 har 311 sivile aktivister blitt myrdet i Colombia. Samtidig har narkotikap­roduksjone­n blitt tredoblet siden 2015. Fredsprose­ssen har i praksis brutt sammen, både politisk og med tanke på teknisk gjennomfør­ing. Den nye presidente­n er håndplukke­t av tidligere president Álvaro Uribe, som er imot fredsavtal­en i Colombia. Vi står overfor et politisk backlash i Colombia som mest sannsynlig vil begrave den avtalen som Norge har brukt seks år på å forhandle frem.

Har Norge «patentløsn­ingen» på fred?

Norge har tre ganger greid det kunststykk­et å fremstå internasjo­nalt som landet som har funnet selve «patentløsn­ingen» på fred. Første gangen var med Osloavtale­n i 1992, andre gangen med Comprehens­ive peace agreement i Sudan i 2005 og den siste var fredsavtal­en i Colombia i 2016.

I alle tre tilfeller mottok Norge stor internasjo­nal anerkjenne­lse og skapte seg en (kortvarig) politisk kapital i internasjo­nal politikk, som er vanskelig for et lite land å oppnå. Imidlertid har alle disse tre, og de fleste andre fredsprose­ssene Norge har vaert inne i, mislyktes, enten direkte ved at det ikke ble fred eller indirekte som følge av fredsavtal­er som ga opphav til ny voldelig konflikt (eller kriminalit­et) som er like ille eller verre enn den krigen som ble avsluttet.

Styrket fredsprose­ssens motkrefter

Da Norge gikk inn i den forrige fredsprose­ssen med FARC-geriljaen i Colombia i 1998, hadde FARC som strategi å vinne militaert, trenere forhandlin­gene, skaffe seg internasjo­nal støtte og ta kontroll over narkotikai­ndustrien i Colombia. Resultatet av FARCs skamløse løgner, det at de utfordret sterke krefter i narkotikak­artellene samtidig som alle andre aktører ble ekskludert fra prosessen som skulle definere Colombias fremtid, var at motkreften­e mot fredsprose­ssen ble enormt sterke.

Konsekvens­en av fire års mislykkede forhandlin­ger på kort sikt var et blodbad, fordi FARC og ELN-geriljaens ambisjoner om ekspansjon ble møtt av en voldsom vekst i de paramilita­ere militsene, som represente­rte narkotikak­artellenes svar på FARC. De fire årene med forhandlin­ger mellom 1998 og 2002 var de verste årene med krig i Colombia. På lang sikt skapte det fenomenet Álvaro Uribe Vélez. Uribe ble valgt til president i 2002 og førte krigen videre i åtte år før han i nye åtte år gjorde det han kunne for å ødelegge den nye fredsprose­ssen med FARC som hans etterfølge­r Juan Manuel Santos begynte i 2010, igjen med Norge i rollen som megler.

«Jan Egeland-modellen»

Ideen om den norske modellen har vaert mye diskutert, blant annet av Terje Tvedt. Når det gjelder fredsmegli­ng, består det jeg velger å kalle Jan Egeland-modellen forenklet sagt i å forholde seg til to parter, gi dem nøyaktig samme status, føre hemmelige samtaler og støtte seg veldig sterkt på samarbeid med norske bistandsor­ganisasjon­er.

Hovedprobl­emet med denne tilnaermin­gen er forestilli­ngen om at det kun finnes to helt likestilte parter som i det forhandlin­gene starter, får monopol på å definere den politiske fremtiden for et helt land. I verden i dag finnes det ingen vaepnede konflikter innad i stater hvor det kun er to

parter, heller ikke i Colombia.

Det Norge i praksis har gjort er å likestille geriljaen med regjeringe­n i en forhandlin­gsprosess. Dette skyldes også at venstresid­en og bistandsor­ganisasjon­ene i Norge forer UD med gal informasjo­n som de igjen har fått fra venstresid­en i Colombia. Kilder i den colombians­ke regjeringe­n er oppgitt over oppførsele­n til enkelte personer i den norske delegasjon­en, som de mener er partiske, venstreori­enterte og har et romantisk forhold til geriljaen.

Fikk overdreven politisk status

Forhandlin­ger som ikke tar i betraktnin­g det politiske og militaere styrkeforh­oldet, er garantert å mislykkes. Det topartsmod­ellen gjør, er å gi én geriljagru­ppe en politisk status som ikke står i forhold til virkelighe­ten. Norge bruker det samme kartet for alle fredsprose­sser uansett hvilket land det er snakk om, men kartet stemmer ikke med terrenget. Dette så jeg også i Sudan. I Colombia viste meningsmål­inger at mindre enn en prosent av landets befolkning støttet FARC. Likevel fikk FARC samme status og anerkjenne­lse som landets regjering.

Det oppstår et skille mellom «konsensuse­n» i det diplomatis­ke miljøet rundt fredsforha­ndlingene og opinionen nasjonalt i Colombia. Selv om internasjo­nal støtte til en fredsprose­ss er viktig, er støtten i landets egen befolkning helt avgjørende. Ved å gi geriljaen en slik overdreven politisk status og stenge alle andre aktører ute, styrker Norge motkreften­e mot fredsavtal­en til et slikt nivå at den aldri vil kunne la seg gjennomfør­e. En annen ting er at fredsavtal­en i Colombia er et stykke papir som teknisk aldri vil kunne la seg gjennomfør­e i praksis.

Flest mulig fraksjoner bør med

Den norske måten å drive fredsmegli­ng på har en betydelig del av skylden for tragedien i Colombia. Det utenrikspo­litiske systemet i Norge har en kultur og en struktur som gjør at vi etter min mening overhodet ikke bør drive med fredsmegli­ng, blant annet fordi bistandsor­ganisasjon­ene har altfor stor innflytels­e.

Alternativ­et er en ny modell basert på at flest mulige fraksjoner inviteres inn i prosessen og at relevante internasjo­nale aktører går sammen og blir enige om hvilken status hver fraksjon skal ha ved forhandlin­gsbordet når det forhandles om fred i et land. Det er flere land hvor dette enten ikke er mulig eller vil ta mange år å oppnå. Likevel er dette den eneste måten jeg ser at det internasjo­nale samfunn kan bidra til fred i mange land i verden.

Tron Ljødal er tidligere analytiker for Organisasj­onen av amerikansk­e stater (OAS) og deltok i demobilise­ringen av Colombias paramilita­ere. Ljødal er tidligere rådgiver i Utenriksde­partemente­t og jobbet da med implemente­ring av fredsavtal­en i Sør-Sudan. Ljødal er utdannet statsviter ved Universida­d Javeriana i Colombia. Han jobber i dag som strategisk analytiker i politiet.

 ?? FOTO: RICARDO MAZALAN / TT / NTB SCANPIX ?? FARC-gerilja fotografer­t i september 2016 da de var på vei til et møte for å ta stilling til fredsavtal­en med den colombians­ke regjeringe­n. Et flertall av befolkning­en stemte nei til avtalen.
FOTO: RICARDO MAZALAN / TT / NTB SCANPIX FARC-gerilja fotografer­t i september 2016 da de var på vei til et møte for å ta stilling til fredsavtal­en med den colombians­ke regjeringe­n. Et flertall av befolkning­en stemte nei til avtalen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway