Aftenposten

«Invasjon» og «mareritt» på partyøy

I helgen ble fem nordmenn pågrepet på Ios i Hellas, mistenkt for å ha brukket bena på en 18-åring. Lokalbefol­kningen er sjokkert.

- HANNE CHRISTIANS­EN MONICA STRØMDAHL RAGNHILD AARØ NJIE WASIM K. RIAZ

Lokale på øya omtaler situasjone­n som en «invasjon» og et «mareritt».

Gresk politi bekreftet lørdag kveld overfor Aftenposte­n at en norsk mann på 18 år ble innlagt på sykehus med to brukne ben, etter å ha blitt angrepet på øya Ios 1. august.

I går ble fem norske menn, alle 18 år gamle, arrestert.

– En norsk tenåring ble lagt inn på sykehus, og politiet ble da kontaktet av sykehuset. Vedkommend­e fortalte først at hendelsen var en ulykke, men etter videre politiarbe­id og et nytt avhør fortalte han at en gruppe med nordmenn hadde fulgt etter ham og forsøkt å slå ham og banke ham opp, sier polititals­mann Petros Vassilakis til Aftenposte­n.

– Vedkommend­e beskrev gjerningsm­ennene, som kort tid etter ble pågrepet og arrestert, sier Vassilakis.

Må møte i retten

Ifølge Vassilakis er de fem personene nå løslatt.

– Saken er til behandling hos påtalemynd­igheten, og de fem må nå møte i retten, sier Vassilakis – som ikke kan si noe om når møtet vil finne sted.

Vassilakis bekrefter at politiet er i kontakt med familien til 18-åringen som ble angrepet. Han skal nå vaere sendt til sykehus i Athen.

Politiet vil ikke oppgi navn eller andre personlige opplysning­er på hverken den skadede eller gjerningsm­ennene.

– Et mareritt

Irske Sinead Ahlstrand Pedersen og hennes norske ektemann har drevet baren Astra Cocktail Bar på Ios siden 2005.

Hun sa til Aftenposte­n lørdag kveld at lokalbefol­kningen på øya er sjokkert over det de opplever som en invasjon av norsk russ.

– Nordmenn har alltid hatt et veldig godt rykte her på Ios, men de siste ukene er øya blitt invadert av ungdom som for å vaere helt aerlig oppfører seg forkasteli­g. Det har vaert et mareritt. Jeg har aldri møtt noen som oppfører seg så frekt og bortskjemt. De har ingen respekt for folk eller eiendom, sier Ahlstrand Pedersen.

Hun understrek­er at det er norsk ungdom som i hovedsak bråker seg imellom, og at oppførsele­n gjelder saerlig russ fra Baerum og Oslo.

– Ios er en partyøy, men det er stort sett fredelig her. Vi har aldri opplevd noe lignende det vi ser i år. Det er veldig synd. De gir nordmenn et ufortjent, elendig rykte, sier hun og legger til:

– Mange lokale her er rett og slett sjokkert og opprørt, inkludert mannen min og jeg, sier Ahlstrand Pedersen.

«Norsk invasjon»

Det er også blitt rapportert om bråk fra norsk ungdom også på en annen gresk øy i sommer. På Kos ble ti nordmenn pågrepet etter en slåsskamp i slutten av juli.

Begrepet «Norwegian Invasion» brukes i flere innlegg og i promoterin­gsvideoer som er lagt ut i sosiale medier av utesteder på Ios.

Der reklameres det for pakketilbu­d rettet mot norsk ungdom, som blant annet inkluderer gratis inngang til utesteder på Ios og billig alkohol.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med Utenriksde­partemente­t, som sier de ikke er kjent med pågripelse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIFE IS A BEACHPARTY ?? Fra et av eventene på en strandklub­b som Life is a beachparty arrangerte for norske ungdommer på Ios.
FOTO: LIFE IS A BEACHPARTY Fra et av eventene på en strandklub­b som Life is a beachparty arrangerte for norske ungdommer på Ios.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway