Aftenposten

En ny rettsmarat­on bør unngås

-

DET ER NÅ KLART at samtlige 12 domfelte i Lime-saken anker. Dermed fortsetter denne rettsmarat­onen inn i lagmannsre­tten.

Det er snart fire år siden politiet aksjonerte mot dagligvare­butikkene i østlandsom­rådet som profilerte seg under kjedenavne­t Lime. Etterforsk­ningen avdekket grov menneskeha­ndel og grove bedragerie­r av en organisert kriminell gruppe, ifølge dommen. Hovedmann Sajjad Hussain fikk ni år i tingretten.

Det er dessverre ikke helt uvanlig at det går naermere fire år fra pågripelse til dom. I motsetning til andre saker kjent for lang tidsbruk har heller ikke Lime-saken blitt liggende inaktiv på noe tidspunkt, hverken hos politi, påtalemynd­ighet eller retten.

Men total tidsbruk, ressursbru­k og manglende evne til å avgrense hvilke forhold man bringer inn for retten, gjør likevel gjennomfør­ingen i Lime-saken kritikkver­dig.

BARE Å SKRIVE den 1099 sider lange dommen har tatt halvannet år. Dette kommer etter ett år med rettsforha­ndlinger, som har bundet opp 13 tiltalte, nesten 30 forsvarere, en rekke bistandsad­vokater og et stort team hos aktoratet.

Før det jobbet 50 tjenesteme­nn fra politi, Skatteetat­en og Nav fulltid i ett år etter razziaen. Ifølge Politidire­ktoratets eget magasin var dette «fremtidens metode for å komme til bunns i tunge og alvorlige straffesak­er».

Vel er tverretatl­ig samarbeid en nøkkel i bekjempels­en av arbeidsliv­skriminali­tet. Det skal også sies at viljen til faktisk å komme til bunns i dette komplekset var prisverdig. Men mye tyder på at «fremtidens metode» ikke er helt ferdigutvi­klet.

For resultatet ble en tiltale som ikke var tilstrekke­lig spisset, og en beslutning om å føre for mange personer for retten samtidig. Statsadvok­at Geir Evanger har tidligere sagt at det ikke hadde vaert mulig å dele opp saken fordi saken ikke ville blitt tilstrekke­lig opplyst, og dessuten at forsvarern­es eksaminasj­on var hovedårsak til at rettsforha­ndlingene trakk ut i tid.

Evangers overordned­e, riksadvoka­t Tor-Aksel Busch, ser imidlertid ut til å vaere langt mer lydhør for kritikken som er rettet mot gjennomfør­ingen. Han varsler nå tiltak for å hindre at straffesak­er blir så omfattende, og erkjenner at påtalemynd­igheten må baere store deler av ansvaret.

DET ER Å HÅPE AT ANKEBEHAND­LINGEN i lagmannsre­tten kan deles opp slik at behandling­stiden blir kortere. Det er også all grunn til å hilse velkommen Riksadvoka­tens initiativ om å lage en samarbeids­gruppe som skal meisle ut noen grunnprins­ipper for å sikre en mer effektiv rettspleie.

Det er å håpe at ankebehand­lingen i lagmannsre­tten kan deles opp slik at behandling­stiden blir kortere

 ??  ?? Lime-kjeden besto av et 20-tall butikker i Osloområde­t da politiet aksjonerte i 2014.
Lime-kjeden besto av et 20-tall butikker i Osloområde­t da politiet aksjonerte i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway