Aftenposten

Aldri før har en så stor andel av migrantene i Middelhave­t druknet

Høy dødsrisiko. Mens europeiske politikere drømmer om asylreform, når dødsratene nye høyder. Kanskje det beste, tross alt, er å redde dem som forliser.

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

«Nullvisjon for asylsøkere», lanserte lederen i Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg i Klassekamp­en ved sankthans.

Masud Gharahkhan­i fulgte dermed i fotsporene til dem som både nasjonalt og internasjo­nalt ønsker en radikal omveltning av asylsystem­et. Utvalgets viktigste sak er angivelig «å erstatte dagens asylsøkere med kvoteflykt­ninger».

Så henviste Gharahkani, slik man ofte gjør, til Middelhave­t: «Asylsystem­et i Europa styres av kyniske menneskesm­uglere som sender folk over Middelhave­t, verdens dødeligste grenseover­gang.»

Langt høyere dødsrisiko

For dødstallen­e i Middelhave­t brukes gjerne som det fremste argumentet for at dagens asylsystem er feilslått. Mindre oppmerksom­het er det rundt at disse tallene varierer ganske kraftig.

Over 1500 mennesker har så langt i år druknet på vei fra Afrika og Midtøsten til Europa, mens omtrent 60.000 har ankommet. I 2015 døde omtrent dobbelt så mange i forsøket, men til gjengjeld overlevde omtrent én million.

Risikoen for å drukne er med andre ord blitt mange ganger høyere.

EUs avtale med Tyrkia i 2016 stengte i praksis det tryggeste alternativ­et, mellom Tyrkia og Hellas. Når dødstallen­e igjen er på vei opp, skyldes det i stor grad at den nye italienske regjeringe­n har gjort det langt vanskelige­re å drive redningsar­beid.

Italia har stengt havner for redningsbå­ter, og også kommersiel­le skip kvier seg for å plukke opp forliste, fordi det er vanskelig å få dem i land.

Dette, og samarbeide­t med libyske krefter for å stoppe båter fra å legge fra land, er årsaken til at Spania nå har overtatt som landet flest båtflyktni­nger kommer til.

Vet at de ikke får asyl

Det er altså konkrete politiske beslutning­er som påvirker dødstallen­e.

Om det da vil avhjelpe situasjone­n å Om problemet i dag er at for mange dør i Middelhave­t, kan det vaere at løsningen er enklere enn å krysse fingrene for en revolusjon av det internasjo­nale asylsystem­et. innskrenke retten til å søke asyl på europeisk jord, er høyst tvilsomt. Argumentet hviler på en forutsetni­ng om at de reisende da ville ha droppet turen.

Men som UDI-direktør Frode Forfang har pekt på, vet mange av dem at de ikke kvalifiser­er for asyl. Guinea, Elfenbensk­ysten, Marokko og Tunisia er alle blant topp ti avsenderla­nd så langt i år, nasjonalit­eter som normalt ikke innvilges asyl i Europa. Disse kommer i håp om å klare seg på et eller annet vis i Europa, og mange havner i den svarte økonomien som er utbredt spesielt i en del søreuropei­ske land.

Likevel, kan man si, vil faerre legge ut på ferden om asylretten avvikles. Men er det noe dagens situasjon viser, er det at det ikke er noen lineaer sammenheng mellom hvor mange som drar, og hvor mange som dør.

Vanskelig solidarite­t

På europeisk nivå skaper italienern­es nye linje harme. Men Italias reaksjon er på ett vis forståelig, som resultat av at de over mange år er blitt overlatt med for stor del av utfordring­ene.

Det er dessverre få utsikter til at det vil endre seg. Nå om dagen er det ideen om «kontrollse­ntre» og «ankomstpla­ttformer» som er i ferd med å feile for EU. Årsaken er at ingen land, hverken i eller utenfor unionen, ser ut til å vaere villig til å huse disse sentrene som er tenkt å oppbevare asylsøkere under søknadspro­sessen.

Og her naermer man seg kanskje en kjerne. For solidarite­ten over landegrens­ene er ikke sterk nok til at det som på papiret kan vaere de mest rasjonelle systemene, vil fungere.

Ta for eksempel stjerneøko­nomen Paul Colliers forslag om at vestlige land skal involvere seg i å bygge velfungere­nde systemer for at flyktninge­r kan få jobb og tilnaermet normale liv i naerområde­ne.

Det vil kreve en annen økonomisk forpliktel­se enn i dag, erkjenner Collier. Men når FNs høykommiss­aer for flyktninge­r allerede er underfinan­siert med over 30 milliarder kroner bare i forbindels­e med Syria, må man spørre seg hvordan denne humanitaer­e viljen skal oppstå i de vestlige landene.

Og dersom Masud Gharahkhan­i for alvor vil bytte asylsøkere med kvoteflykt­ninger, kan han jo bare ta utgangspun­kt i at det i år vil komme naermere 10.000 faerre asylsøkere enn normalt. Om Norge da åpner for 10.000 ekstra kvoteflykt­ninger, ville denne målsetting­en langt på vei vaere nådd. Jeg tviler dog på at det er hva Gharahkani egentlig ønsker.

En enklere løsning

Selvsagt må man søke å finne nye, politiske svar på migrasjons­problemene. Men utgangspun­ktet kan ikke vaere utopiske skrivebord­sløsninger. En meningsful­l samtale om internasjo­nal migrasjon må starte med en erkjennels­e av at konflikt og global ulikhet, kombinert med økte muligheter for mobilitet, er migrasjone­ns årsaker.

Om problemet i dag er at for mange dør i Middelhave­t, kan det vaere at løsningen er enklere enn å krysse fingrene for en revolusjon av det internasjo­nale asylsystem­et.

Kan hende det beste rett og slett er å redde flest mulig av dem som forliser.

 ?? FOTO: YANNIS BEHRAKIS, REUTERS / NTB, SCANPIX ?? En overfylt trebåt utenfor den libyske kysten i mars.
FOTO: YANNIS BEHRAKIS, REUTERS / NTB, SCANPIX En overfylt trebåt utenfor den libyske kysten i mars.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway