Aftenposten

Var vitne til flere voldshende­lser - reiste hjem tidlig

-

Håvard Storeide (18) fra Asker dro hjem tidligere fra russebusst­ur til Ios. – Jeg ville ikke risikere å bli dopet eller slått ned, sier han.

– Det ble for mye, sier Storeide, som også var vitne til angrepet som endte med at en 18-åring brakk begge bena.

Storeide, som går på Nesbu videregåen­de skole, reiste sammen med en gruppe på 22 personer fra russebusse­n sin. Han sier han har vaert vitne til flere voldshende­lser. Han forteller om hva som skjedde med den norske tenåringen som ble banket opp og lagt inn på sykehus med brukne ben.

– Jeg så hele situasjone­n. Da jeg kom dit, var det først en haug med folk som sto og kranglet. Plutselig begynte han å løpe. Han hoppet over en mur og landet oppå masse scootere. De andre løp etter ham og slo og sparket mens han lå nede, sier Storeide.

Vektere kom til stedet og spredte mengden. To andre fra russebusse­n valgte også å dra tidligere hjem. Storeide dro fra Ios på torsdag til Santorini og bodde der et par netter før han kom hjem til Norge lørdag.

– Selve stemningen har ellers vaert veldig god, med unntak av de dumme tingene som har skjedd. Generelt oppfører norsk ungdom seg bra. Men man føler seg ikke trygg der. Folk ble overfalt og utsatt for blind vold.

– Det er en del som reiser fra innlandet i Hellas for å overfalle og rane rike, borskjemte ungdom- mer, mener han. – Det har eksplodert på Ios og på Kos.

Han understrek­er at også andre turister, ikke bare nordmenn, har vaert innblandet i urolighete­ne.

– Jeg vil absolutt fraråde andre fra å reise dit.

- Dette er bare trist

– Dette er en ny situasjon for oss, Ios har pleid å vaere en fredelig plass, sier René Schwarzgru­ber, eieren av reiseselsk­apet Life is av beachparty.

Det er femte året at reisearran­gøren har arrangert reiser for kommende russ, og de har gradvis fått flere deltagere hvert år.

Han har hatt møter med bareiere, vektere og politiet etter hendelsene med bråk og slåsskampe­r på øya.

– De fleste har reist nå, men vi ønsker å forhindre at noe lignende skjer neste år, sier han.

– Trolig vil det bli nødvendig med politipatr­uljer i «bargaten».

Life is a beachparty var reisearran­gør for rundt halvparten av de mellom 900 og 1000 norske ungdommene som har vaert på Ios de siste to ukene.

– Det var to grupper, hver på 15– 20 personer, som laget problemer. Så vidt jeg forstår er det to rivalisere­nde russebusse­r fra to forsteder utenfor Oslo, sier han.

– 95 prosent av ungdommene oppførte seg helt fint, festet og hadde det morsomt.

– Det var først 29. juli at bråket begynte, sier han.

Han har prøvd å snakke med ungdommene om hva som skjedde da 18-åringen brakk begge bena, men ingen ønsker å fortelle noe.

– Dette er bare trist, sier han. Han understrek­er at reiseselsk­apet passer på og følger tett opp norsk ungdom som reiser med dem. Det får også Aftenposte­n bekreftet fra flere av ungdommene vi har snakket med.

 ??  ?? Håvard Storeide (18).
Håvard Storeide (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway