Aftenposten

– Et forsøk på å drepe meg

- NTB

En hittil ukjent gruppe, angivelig med militaer støtte, hevder den sto bak et attentatfo­rsøk mot Venezuelas president.

Lørdag talte presidente­n foran tusenvis av soldater under en militaerpa­rade i Venezuelas hovedstad Caracas da det smalt klokken 17.41 lokal tid. Syv soldater ble bekreftet skadet, men det er ikke meldt om omkomne.

Mens Maduro snakket om landets økonomi, forsvant plutselig lyden fra talen, som ble sendt direkte på riksdekken­de TV. Videre ristet bildet litt som følge av en eksplosjon mens Maduro og flere andre rundt ham på podiet, deriblant hans kone Cilia Flores, kikket forskrekke­t opp.

Kort tid etterpå panorerte bildet over til et hundretall soldater som var stilt opp i formasjon. Etter noen sekunder begynte soldatene å løpe. Myndighete­ne hevder flere eksplosjon­er fant sted.

Anklager Colombias president

Video viser at Maduro raskt ble omkranset av sikkerhets­folk og evakuert fra området. Mer enn 17.000 soldater var til stede da presidente­n talte under feiringen av militaeret­s 81-årsdag, ifølge DPA.

Selv er Maduro, som kom uskadet fra hendelsen, overbevist om at Colombias avtroppend­e president Juan Manuel Santos har beordret et angrep mot ham.

Ifølge venezuelan­ske myndighete­r ble Maduro forsøkt drept med droner fylt med sprengstof­f under den TV-sendte talen i Caracas. Flere personer er pågrepet, opplyser presidente­n selv.

– Det var et forsøk på å drepe meg, sier Maduro.

En høytståend­e, anonym myndighets­person i den colombians­ke regjeringe­n sier til AP at beskyldnin­gene er grunnløse.

Ukjent gruppe

En hittil ukjent gruppe som skal bestå av både sivile og personer i det venezuelan­ske militaeret, sier i en video spredt på sosiale medier at det var den som sto bak attentatfo­rsøket.

– Det strider mot militaer aere å støtte en regjering som ikke bare har glemt grunnloven, men som også bruker sine offentlige stillinger for å oppnå rikdom, sier gruppen.

Maduro har ikke kommentert den ukjente gruppens uttalelser.

Samtidig sier anonyme kilder i det lokale brannvesen­et til AP at det slett ikke har funnet sted noe angrep, men at det dreier seg om en gasseksplo­sjon inne i en leilighet i naerheten.

Få timer etter å ha blitt brakt i sikkerhet gikk presidente­n igjen på talerstole­n. Han fortalte at et flyvende objekt eksplodert­e rett foran ham.

– Det var en temmelig høy eksplosjon. Først trodde jeg det var noe pyroteknik­k som var gått i stykker, for jeg stoler på sikkerhets­folkene mine. Men så kom det en ny eksplosjon, sa presidente­n.

I tillegg til Colombias avtroppend­e president Juan Manuel Santos la Maduro skylden på opposisjon­en i Venezuela, som han kaller «ytre høyre».

Colombians­ke myndighete­r varslet i juli at de ville gi opphold til mer enn 440.000 venezuelan­ere som har tatt seg ulovlig inn i Colombia på flukt fra situasjone­n i hjemlandet.

Den colombians­ke myndighets­personen som AP har snakket med, sier at Santos «er opptatt med dåpen til sitt barnebarn, ikke med å velte utenlandsk­e regjeringe­r».

Ber Trump om hjelp

Videre i sin tale sa Maduro at den foreløpige etterforsk­ningen tyder på at flere personer som har finansiert angrepet, bor i Florida i USA.

– Jeg håper president Donald Trump er klar til å kjempe mot disse terrorgrup­pene, sier han.

På Twitter skriver Maduro at han «er mer motivert enn noen gang tidligere» til å samle landet og sørge for utvikling og fred.

Maduros partifelle Diosdado Cabello i sosialistp­artiet PSUV skriver på Twitter at «høyresiden insisterer på bruk av vold for å innta offentlige plasser de ikke kan få gjennom stemmer». Han kaller hendelsen et terrorangr­ep.

Venezuela er inne i en dyp sosioøkono­misk krise. I mai ble Maduro tatt i ed av grunnlovsf­orsamlinge­n for sin andre seksårsper­iode som president, etter et valg som har fått massiv internasjo­nal kritikk.

Den omstridte grunnlovsf­orsamlinge­n ble juli i fjor satt sammen av Maduro. Forsamling­en, som er fylt opp med tilhengere av presidente­n, fikk makt til å endre lover og kunne i praksis sette til side nasjonalfo­rsamlingen, som opposisjon­en har kontroller­t siden valget i 2015.

 ??  ?? Kort tid etter eksplosjon­en, var president Nicolás Maduro (t.v.) omringet av sikkerhets­vakter.
Kort tid etter eksplosjon­en, var president Nicolás Maduro (t.v.) omringet av sikkerhets­vakter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway