Aftenposten

Brun og Strandli rodde inn til EM-gull i dobbeltscu­ller

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS NTB

– Det beste de har gjort noen gang.

Kristoffer Brun og Are Strandli kunne endelig juble for gull igjen, fem år etter VM-triumfen. I går vant de EM-finalen i lettvekt dobbeltscu­ller.

– Vi har ikke tatt gull siden 2013, så dette var sabla gøy. På slutten var jeg veldig nervøs, men vi følte det kom til å gå veien, sier Brun på telefon til BT etter EM-gullet.

– Nå tror jeg vi har noe nytt på gang. Det føltes i alle fall utrolig bra i dag. Formen klaffet, teknikken satt. Alt gikk veien i dag, legger han til.

Duoen var først i mål på tiden 6.20,85. Like bak fulgte Irland og Italia. Seiersmarg­inen var på 1,99 sekunder.

– Nå blir det skotsk pint

– Dette var helt fantastisk. Det er det beste man har sett av dem noen gang. De er helt identiske i båten, og de er så trygge i teknikken. Det er ingenting som kan vippe dem av pinnen slik de ror nå, sier roer, bergenser og tidligere verdensmes­ter Nils Jakob Hoff om triumfen.

– Gratulerer så mye til dem, dette var stort, jubler han.

Brun sier det er hyggelig med gratulasjo­ner, og vet akkurat hvordan seieren skal feires.

– Nå blir det en skotsk pint. Men vi har en oppkjøring snart, så vi tar nok ikke feiringen helt ut, sier gårsdagens bergenske EM-vinner.

Knallsterk avslutning

Den norske båten lå som nummer to i feltet etter de første 500 meterne, men tok ledelsen halvveis og holdt unna helt inn. 500 meter før mål dro Brun og Strandli, fra Bergen og Stavanger, til med et ekstra gir og rodde inn til seier – en hel båtlengde foran Italia og Irland.

– Nordmennen­e har ikke rodd så bra siden VM-gullet i 2013, sa kommentato­ren som fulgte EM-finalen.

Det var Brun enig i etter finaleseie­ren i Glasgow.

– Vi ror effektivt. Vi liker å flyte på hvert tak, så har vi noen gir å gå på i avslutning­en som de andre ikke har.

Brun og Strandli er alltid til å stole på i mesterskap. I 2013 vant de VM-gullet i sørkoreans­ke Chungju, og siden sto de med hele seks bronsemeda­ljer (ett i OL, to i VM og tre i EM) inntil gårsdagens triumf.

Strandli tok i fjor et hvileår for å jobbe som journalist, men i år er han tilbake for fullt som Bruns makker.

Det store målet: OL-gull

Om to år venter det som er Brun og Strandlis store mål – å ta OL-gull. I Rio-OL i 2016 ble det bronse for duoen. Hoff tror EM-gullet bare er ett steg på veien mot duoens store mål om endelig å ta OL-gull.

– Det er lenge til OL, men nå har de alle forutsetni­nger for å klare det. Løpet i går var i verdenskla­sse, sa Hoff etter EM-triumfen.

– Forrige gang vi hadde god form, lå vi godt an til OL. Det er mange gode konkurrent­er, så vi må heve oss. Men det tror jeg vi skal gjøre før OL også, sier Brun.

Brun og Strandli skal de neste to årene gjennom 14 måneder med kaloriunde­rskudd, 2000 timer trening og 12.000 km roing.

– Vi ønsker å sette en ny standard for oss selv og klassen. Vi vil bli dem som dominerer og vinner jevnt, sier Brun.

Borch tok også gull

I Glasgow ble det mer å juble for sett med norske øyne. Bare 50 minutter etter det første EM-gullet var sikret, rodde Kjetil Borch inn til dagens andre i singlescul­ler.

Tidligere på dagen ble Maia Emilie Lund og Siri Eva Kristianse­n sist i B-finalen i lettvekt dobbeltscu­ller. De endte dermed totalt på 11.-plass.

Erik Solbakken og Oscar Helvig tok den norske dobbeltscu­lleren til tredjeplas­s i B-finalen. Det ga en 9.-plass totalt.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ??
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway